Izložba Marka Somborca u Mitrovici: Strip kao izraz društvene kritike i stvarnosti


Autor “Blic stripa” Marko Somborac, predstavio je svoj rad po prvi put na Kosovu. Građani Kosovske Mitrovice sinoć su mogli na jednom mestu da pogledaju 50 njegovih radova u Centru građanske energije (CEC).

Pored prilike da pogledaju stripove koji na jedan humorističan način opisuju društvenu zbilju, posetioci su mogli da postavljaju pitanja autoru i informišu se o njegovom radu. Diskutovalo se i o tome da li se kroz strip može izraziti društvena kritika, a bilo je pitanja i o položaju stripa danas.

Foto KoSSev: Marko Somborac
Foto:KoSSev, Marko Somborac

Somborac kroz stripove prikazuje stanje u društvu, a dominantan lik na stripovima je lik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i drugih političara. Po njemu  društvena stvarnost je ispunjena satirikom, što se može videti u tome da je glavna vest “Tetka iz Kanade mi je dala pare za stan”, “Natalitet je bolji u niskospratnicama”, “Perači prozora ginu u Americi na svakih deset sekundi”. Pita se, ima li smešnije od toga? Inspiracija za stripove mu ne nedostaje s obzirom da je današnje društvo puno satiričnih priča i likova koji preplavljuju medije.

“Inspirativna situacija na ovim prostorima je uglavnom uvek bila. Kada sam od malena gledao humorističke časopise, preko perioda devedesetih, uvek je bilo inspirativno, nije sada nešto posebno inspirativno nego ranije. Možda imamo tu neku novinu da danas ne treba da tragaš da uhvatiš glupost, nego su oni već toliko smešni da ne znaš šta da radiš”, rekao je Somborac na diskusiji u Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici.

Na pitanje ko je dominantan i zanimljiv lik u njegovim stripovima, Somborac odgovara:

Foto KoSSev: Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

“Predsednik jeste zanimljiv sa svojim biserima, ali je toliko sveprisutan da je i on dosadan, tako da gledam da nekako balansiram, on pokušava da medijski stalno bude prisutan, to je totalno preterivanje, pa pokušavam da ubacim i neke druge teme. Naravno on je broj jedan, nema tu spora”, rekao je za KoSSev Somborac.

Karikatura i strip nam ukazuju kakvo nam je stanje u društvu, ali ne bi trebalo da budu jedini odraz socijalne i medijske slobode.

“U društvu u kojem su humor, karikature i humorističke emisije, mesto gde se ljudi informišu nije baš puno slobodno”, ukazuje Somborac.

Kako kaže zbog dnevno-političkih tema i bisera političara žali što ne može da obradi bitnije stvari, neke lokalne i životne priče.

Organizator izložbe je Centar građanske energije (CEC). Pored ovog događaja organizovali su i gostovanje Milana Stankovića poznatijeg kao Sevdah bejbi, a ovaj Centar je posetio i dr Nele Karajlić, koji je ostavio upečatljiv utisak na posetioce.

“Od prošle godine nastavili smo tradiciju organizovanja kulturnih događaja. Kroz ovakve događaje želimo da podstaknemo ljude da izraze nezadovoljstvo”, rekla je organizatorka ovog događaja, Tijana Obradović.

Marko Somborac rođen je u Smederevu. Jedan je od najpopularnijih autora stripova i političkih komentatora u Srbiji. Njegov dnevni strip u listu „Blic“ počeo je da izlazi 5. decembra 2005.godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Neke od njih su nagrada  za novinarstvo grada Beograda za „Blic strip koju je dobio 2009. godine. Godinu dana kasnije dobija godišnju nagradu Udruženja novinara Srbije za karikaturu, a 2012. godine dobija nagradu NUNS -a  „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.