Slučaj „Veterani“: Odbijen zahtev da Tači bude svedok

Suđenje veterani
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Odbijen je zahtev da kosovski predsednik, Hašim Tači (Hashim Thaci), bivši premijer, Ramuš Haradina (Ramush Haradinaj) i lider LDK, Isa Mustafa, budu svedoci u slučaju „Veterani“.

Predsednica sudskog veća, Nuše Kuka-Mekaj (Nushe Kuka-Mekaj), dala je čudno obrazloženje ovog četvrtka, kada je objavila obaveštenje o odbijanju zahteva odbrane optuženog Fadilja Šurdhaja (Fadil Shurdhaj), prenosi KTV.

Na ovom ročištu sud je zatražio dodatna pojašnjenja od Specijalnog tužilaštva o tome kako se vrši verifikacija i upoređivanje prijava 19.000 veterana.

Tužilaštvo je tražilo da se na sednici prikaže nekoliko od aplikacija tih dosijea, ali tome se suprotstavila odbrana, koja je tražila da ne bude njihovog selektovanja.

U drugom delu saslušanja počelo je ispitivanje svedoka koje je predložio optuženi Sadik Haljitjaha (Sadik Halitjaha).

To je nateralo sud da ovaj dokaz Specijalnog Tužilaštva izvede kao pročitan.

Ali predsedavajuća suda je odlučila da neće da dozvoli medijima da objavljuju izjave svedoka odbrane dok svi oni ne budu bili ispitani.

Bivši kosovski premijer, Agim Čeku, bivši ministar odbrane, Rustem Beriša i poslanik Škumbin Demaljijaj i još devet osoba optuženi su za zloupotrebu položaja.

Oni su optuženi da su kao deo vladine komisije zloupotrebili spiskove veterane za verifikaciju statusa mučenika nacije, invalida, veterana, pripadnika i izgnanika OVK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.