Grenel poručio Veseljiju: Kurti je u pravu, ukidanje takse zahtev SAD

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Kosova i Srbije, Ričard Grenel reagovao je na izjavu lidera PDK, Kadrija Veseljija da Kosovo ne treba da ukine takse. Grenel je poručio Veseljiju da je ukidanje taksi upravo zahtev SAD.

„Kadri, Sjedinjene Države traže da Kosovo ukine takse od 100%. To šteti Kosovu i sprečava kompanije da kreiraju nova radna mesta. Aljbin je u pravu za ovo“, napisao je Grenel Veseljiju.

Na to je odgovorio Veselji naglašavajući da je Kurti lažov, te da je njegov stav o taksama jasan još od januara prošle godine.

„Gospodine ambasadore, Aljbin je lažov. Moj predlog o taksama je bio vrlo jasan od januara 2019. Aljbin nije podržao moj predlog, bio je protiv njega. Zabrinut sam zbog žurbe nove vlade da se bavi ovim pitanjem bez konkretnog plana, koji bi na prvo mesto stavio najbolji interes Kosova“, napisao je Veselji na društvenoj mreži Tviter.

Grenel je pak Veseljiju poručio da će mu „biti drago da u bilo koje vreme razgovoraju i da mu objasni zašto Sjedinjene Države misle da bi ukidanje taksi trebalo podržati odmah“.

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, uputio je u četvrtak otvoreno pismo svom nasledniku, Aljbinu Kurtiju, kojim od njega zahteva da ne ukida takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine do priznanja nezavisnosti Kosova, ovom zahtevu Haradinaja potom se pridružio i lider opozicione PDK, Kadri Veselji.

Kadri Veselji poručio je tada  kosovskom premijeru da postoji zabrinutost zbog njegove „preterane žurbe da udovolji zahtevima Srbije“.

„Takse na srpsku robu predstavljaju dostojanstvenu odluku naše države da se suprotstavi uzastopnim napadima koje je Srbija vršila prema Kosovu. Izražava zabrinutost prekomerna žurba novog premijera da ispuni zahteve Srbije i da uteši Srpsku listu koja je prethodnu vladu napustila zbog taksi“, poručio je Veselji u objavi na Fejsbuku.

Veselji ujedno navodi da bi ukidanje taksi dodatno štetilo Kosovu.

„Jedna vlada je pala zbog taksi, što je Kosovo učinilo već neko vreme slabijim. Stoga ne bi trebalo da bude političkog manevra na ovu osetljivu temu, što rizikuje dodatnu štetu našoj zemlji. Nova vlada ne bi trebalo da se preda Srbiji suočena sa velikim izazovima i odlukama koje čekaju Kosovo“.

Podsetimo, Kadri Veselji je u prošlosti u više navrata menjao mišljenje povodom toga da li bi takse trebalo da ostanu ili da se ukinu. Iako je inicijalno podržao ovu odluku, početkom 2019. iznenada je predložio da bi ova mera trebalo da se suspenduje na 120 dana kako „međunarodna zajednica ne bi mislila da Kosovo blokira dijalog“, dok se krajem maja već predomislio, te poručio da takse ne bi trebalo da se ukinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.