Evropa Nostra tvrdi da nije dobila pismo iz Prištine i da se o njemu informisala iz medija, odgovoriće kada stigne

sedam najugroženijih Dečani
FOTO: Europa Nostra/Printscreen

Europa Nostra oglasila se sinoć nakon što je u prištinskim medijima objavljeno pismo koje su izvršnom predsedniku ove organizacije, uputila dva ministra u kosovskoj vladi – zatraživši od njega da ukloni Visoke Dečane sa liste najugroženijih lokaliteta. Prema njihovom odgovoru, pismo o kojem su saznali upravo iz medija, nisu još uvek dobili. A odgovoriće kada pismo bude stiglo, poručili su.

Europa Nostra, organizacija koja se bavi zaštitom kulturne baštine, proglasila je Visoke Dečane početkom aprila meseca za jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.

Odmah zatim je u kosovskoj javnosti i medijima usledio niz negativnih reakcija.

Među prvima svoje neslaganje pismom adresiranim Europa Nostra-i izrazili su kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer, Aljbin Kurti, i to pre donošenja konačne odluke o Visokim Dečanima.

Međutim, juče je ovoj organizaciji poslato novo pismo koje su preneli prištinski mediji, objavivši ujedno fotografiju dokumenta koji potpisuju ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz) i ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

Poručili su da je reč o neosnovanoj odluci koja ne odgovara činjeničnom stanju na terenu. Zatražili su da se Visoki Dečani uklone sa liste ugroženih i time „otkloni šteta ugledu Kosova“.

Oni su izvršnog predsednika ove organizacije pozvali da poseti Kosovo što pre i da se uveri u kakvom je stanju manastir Visoki Dečani. Tvrde i da pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene, već da, šta više, uživaju visok nivo bezbednosti.

Iako je pismo kosovskih zvaničnika objavljeno u medijima, na adresu Evrope Nostre, ono još uvek nije stiglo. Iz ove evropske organizacije poručuju da su se o pismu informisali upravo iz medija.

„Odgovor će biti upućen ministrima čim budemo dobili njihovo pismo“, poručili su.

Europa Nostra podseća da je prethodno odgovorila na pisma kosovskom premijeru i predsednici, Aljbinu Kurtiju, odnosno Vjosi Osmani, koji su takođe izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su Visoki Dečani uvršteni među sedam najugroženijih.

„Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju u dva pisma upućena njima, odnosno 6. aprila 2021. i 19. aprila 2021, delegacija sastavljena od stručnjaka iz Europa Nostra-e i našeg partnera, Instituta Evropske investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija dozvoli takvu posetu“, poručili su.

Ujedno navode da su u međuvremenu započeli sa održavanjem niza online sastanaka sa drugim relevantnim organizacijama.

„U našem pismu od 19. aprila već smo zatražili online sastanak sa predsednicom i premijerom Kosova (ili njihovim predstavnicima)“, naveli su, ali i dodali da još uvek čekaju odgovor.

Pročitajte još:

Petković nakon pisma iz Prištine: Nova pretnja za bezbednost manastira V.Dečani

Ne znam koji je spomenik ugroženiji od Dečana u ovom delu Evrope

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Danas iguman sutra Kosovo

40 kosovskih NVO protiv odluke Evropa Nostre da uvrste Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika

SPC: Ponosni na Dečane kao utočište za stradalnike

NY Times za Dečane ’99: Utočište za izbeglice; Zaštitnici ljudskih prava 2021: Manastir držao taoce

Nataša Kandić: Sramota je šta piše KMDLNJ protiv O. Save

Srpske civilne organizacije: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje KMDLNJ i zaštite o.Savu

KMDLNJ od „spaljivanja“ Albanaca u Trepči ’99, preko 17. Marta, do O.Save kao „mogućeg“ ratnog zločinca

Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.