Petković nakon pisma iz Prištine: Nova pretnja za bezbednost manastira V.Dečani

Petar Petković
FOTO: KoSSev

Nakon što su ministri kosovske vlade, Donika Gervala i Hajrula Čeku, uputili pismo Evropa Nostri, usedila je reakcija direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića. Svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine – da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo je dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti, poručio je.

Petković je u saopštenju naveo da je za samo mesec dana bilo 11 napada na objekte SPC i da je svaki taj napad bio „praćen antisrpskom retorikom“ političkih lidera u Prištini. Prema njegovim rečima najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može se tumačiti drugačije, nego kao „nova pretnja“ za bezbednost manastira i bratstva.

“Ugroženost manastira Visoki Dečani notirali su u svojim izveštajima i ‘Evropa Nostra’ i UNESCO, a ukoliko u Prištini ne veruju ovim organizacijama ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani“, rekao je Petković.

Kaže da je reč o najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na KiM-u, koji se od 2006. nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine u opasnosti i pod dvadesetčetvoročasovnom zaštitom jedinica KFOR-a.

Direktor Kancelarije za KiM takođe je poručio da je manastir Visoki Dečani oružano napadan četiri puta.

„Dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom“, poručio je.

Petković dodaje da su 2014. godine na zidovima manastira ispisani grafiti „UČK ISIS”, dok su u januaru 2016. godine ispred manastira uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na, kako je kazao, „crnoj listi simpatizera Islamske države“.

“Zbog toga bi bilo svrsishodnije, da umesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama”, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

U međuvremenu je povodom najnovijeg pisma iz Prištine u vezi sa Visokim Dečanima reagovao i predsednik Srbije koji je trenutno u Pragu. Šta je Vučić kazao čitajte u posebnoj vesti: Vučić o dijalogu: Ne da mi dobijemo sve, nego da ne izgubimo sve, a da drugi ne dobije sve

Podsećanja radi, manastir Visoki Dečani je, pre nešto više od mesec dana, uvršten na listu Europe Nostra kao jedan od sedam najugroženijih lokaliteta. Odmah zatim krenule su reakcije iz Prištine.

Među prvima svoje neslaganje pismom adresiranim Europa Nostra-i izrazili su kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer, Aljbin Kurti, i to pre donošenja konačne odluke o Visokim Dečanima. Potom se oglasilo i 40 kosovskih nevladinih organizacija koje su takođe izrazile svoje protivljenje.

U zasebnom pismu koje je danas objavljeno, predsedniku Europa Nostra,Hermanu Parcingeru (Hermann Parzinger), obratili su se kosovski ministri spoljnih poslova i kulture, omladine i sporta.

Kako su istakli, uvrštanje Visokih Dečana u sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi je neosnovana odluka koja ne odgovara činjenicama na terenu. Ministri ujedno smatraju da je odluka ishod političkog uticaja i ocenili da je reč o „praksi bez presedana“.

Oni su izvršnog predsednika ove organizacije pozvali da poseti Kosovo što pre i da se uveri u kakvom je stanju manastir Visoki Dečani. Kažu i da pravoslavne crkve nisu ugrožene, već da, kako su naveli u pismu, šta više, uživaju visok nivo bezbednosti.

„Štetu koju ste svojom nepravednom i neosnovanom odlukom naneli ugledu Kosova, morate bez odlaganja otkloniti. Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati revizijom vašeg spiska i uklanjanjem manastira Dečani sa njega“, zaključili su.

Manastir Visoki Dečani čuva KFOR, što dovoljno govori o ugroženosti

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, saopštilo je danas da to što taj manastir „neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a, dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija o njegovoj ugroženosti“.

„Manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobijaju pretnje i to je najčešće napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga KFOR-a“, navelo je Ministarstvo.

Uz ocenu da to što taj manastir „neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira“, Ministarstvo je navelo da o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt departmenta i drugih institucija i organizacija.

Kako je saopšteno, Srbija će nastaviti da pomaže manastir Visoki Dečani, kao mi sve druge crkve i manastire u Eparhiji Raško-prizrenskoj na KiM.

„Visoki Dečani jesu nesumnjivo deo srpske i svetske kulturne baštine i za Srbiju imaju poseban značaj i izuzetnu vrednost.

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V.Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Danas iguman sutra Kosovo

40 kosovskih NVO protiv odluke Evropa Nostre da uvrste Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika

SPC: Ponosni na Dečane kao utočište za stradalnike

NY Times za Dečane ’99: Utočište za izbeglice; Zaštitnici ljudskih prava 2021: Manastir držao taoce

Nataša Kandić: Sramota je šta piše KMDLNJ protiv O. Save

Srpske civilne organizacije: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje KMDLNJ i zaštite o.Savu

KMDLNJ od „spaljivanja“ Albanaca u Trepči ’99, preko 17. Marta, do O.Save kao „mogućeg“ ratnog zločinca

Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.