Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

sedam najugroženijih Dečani
FOTO: Europa Nostra/Printscreen

Upisom manastira Visoki Dečani na ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, Europa Nostra želi da privuče veću pažnju domaće i inostrane javnosti o dugogodišnjoj ugroženosti ovog izuzetnog spomenika kulture koji se još od 2006. godine nalazi na Listi svetske baštine u opasnosti, kazao je za Novosti izvršni potpredsednik ove organizacije Gi Klos (Guy Clausse).

Osim toga, ističe da je ova organizacija spremna da se angažuje kako bi se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svim zainteresovanim stranama pronašao izlaz iz sadašnje situacije.

„U narednom periodu ćemo razgovarati sa svima kako bismo ustanovili i sagledali detaljno i sveobuhvatno činjenično stanje, saslušali sva mišljenja i interpretacije i kako bi naši evropski stručnjaci potom publikovali detaljan izveštaj o sadašnjoj situaciji i predložili put za prevazilaženje još uvek otvorenih pitanja. U tom kontekstu ćemo tesno sarađivati sa predstavnicima EU, posebno sa našim partnerima iz Instituta Evropske investicione banke, koji pridaju sve veći značaj sveobuhvatnoj zaštiti kulturne baštine“, ističe potpredsednik.

Sagovornik Novosti kaže i da se nadaju da će zahvaljujući odgovornom ponašanju svih relevantnih aktera, u ne tako dalekoj budućnosti, manastir Dečani biti uklonjen ne samo sa naše Liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi, već i sa Liste svetske baštine u opasnosti.

„Manastir Dečani ne treba da bude izvor sukoba između različitih zajednica koje žive na prostoru Balkana već bi trebalo da postane dragocena spona između svih građana i građanki koji su posvećeni evropskim vrednostima i koji žele da se na tim prostorima trajno vrati dijalog i mir među narodima i njihovim kulturnim i duhovnim identitetom“, podvlači Klos.

Novosti

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.