Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodnik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

sedam najugroženijih Dečani
FOTO: Europa Nostra/Printscreen

Manastir Visoki Dečani proglašen je juče za jedan od 7 najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu. Međutim, sa ovim se ne slažu nova kosovska predsednica i kosovski premijer, Aljbin Kurti. Oni su se uticajnoj organizaciji za zaštitu kulturne baštine Europa Nostra koja je i uvrstila Dečane na svoju listu, obratili još 18. marta, pre konačne odluke, sa kako su naveli u dugom pismu, argumentima koji dokazuju zašto Visoki Dečani ne ispunjavaju kriterijume da budu deo programa „Sedam najugroženijih“. Europa Nostra im je odgovorila pre tri dana, obaveštavajući ih da će konačna odluka uslediti ove nedelje.

„Manastir Dečani ne ispunjava uslove da bude izabran za jedan od spomenika na konačnoj listi ‘7 najugroženijih’,“ navode u pismu Kurti i Osmani.

„Manastir Dečani je u dobrom stanju, uživa sve ustavne i pravne garancije, kao i kompletnu bezbednost bez ikakve pretnje. To je jedan od manastira na koji je kosovska država i društvo ponosno, kao što je to bio slučaj kroz istoriju. Nastavićemo takođe da ga štitimo sa mnogo ljubavi i posvećenosti“, poručili su Kurti i Osmani.

Kurti i Osmani su Evropi Nostri uputili pismo na pet strana, tvrdeći da u kriterijumima za nominaciju Visokih Dečana postoje „nedosledni argumenti“ izlistavši ono što smatraju da su tačne informacije i argumenti koji se zasnivaju na zvaničnim informacijama kosovskih institucija i relevantnih međunarodnih izveštaja.

Šta su izlistali u pismu čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Ove nedelje izvršni direktor Europa Nostra Herman Parcinger (Hermann Parzinger) uputio je pismo Osmani i Kurtiju. Znatno kraćeg sadržaja od svojih prethodnika, čestitao je dvojcu na izbornoj pobedi, poželeo uspeh njima i Kosovu na evropskom putu, zahvalio se i pozdravio posvećenost zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa, te ih obavestio da će konačna odluka uslediti 8. aprila.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod pisma, koji je u originalu na engleskom KoSSevu uputila Europa Nostra, uz podsećanje na to da je, kako su naveli, njihov cilj da posluže kao „katalizator za pozitivnu promenu“, a ne da se „ovo pitanje koristi za dalje političke podele“.

Pre svega, čestitamo vam na nedavnom izboru za predsednika, odnosno premijera Kosova. Želimo vam svaki uspeh u ispunjavanju važne odgovornosti u korist osiguranja evropske budućnosti vaše zemlje i njenih građana.

Zahvaljujemo vam se na vašem pismu od 18. marta koje ste uputili Odboru Europa Nostre i Savetodavnom odboru naših 7 najugroženijih programa. Želim da vas uverim da smo pažljivo ispitali vaše stavove u vezi sa Manastirom Deçan/Dečani, koji je upisan na Listu ugrožene svetske baštine i ušao je u uži izbor na našu listu 7 najugroženijih lokacija u Evropi za 2021. godinu.

Imajte na umu da će ovogodišnja konačna Lista 7 najugroženijih lokacija u Evropi javnosti biti saopštena 8. aprila 2021. Želimo da podsetimo na to da se objavljivanjem takve liste svake godine, Europa Nostra i naš partner, Institut Evropske investicione banke, obavezuju da će delovati kao katalizatori pozitivnih promena i dijaloga orijentisanog ka budućnosti i značaju za zaštitu evropskog ugroženog nasleđa.

U svetlu gore navedenog, pozdravljamo vašu snažnu posvećenost zaštiti i unapređenje kulturnog i prirodnog nasleđa na Kosovu, koje čini deo zajedničkog kulturno nasleđe Evrope i sveta. Zahvaljujem se na vašem pozivu za sastanak kako bismo razgovarali o načinima na koje možemo razviti buduću saradnju.

Veoma se nadamo da će uskoro biti moguće ponovo putovati i organizovati posetu na Kosovu. U međuvremenu, možemo predložiti da uspostavimo virtuelni konferencijski poziv negde u narednim nedeljama. U okviru naše snažne posvećenosti pravilnoj zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa na zapadnom Balkanu, kao vitalna komponenta njihovog evropskog puta i u budućnosti, radujemo se saradnji sa javnim i privatnim telima aktivnim na polju kulturnog nasleđa na Kosovu, kao i u svim ostalim zemljama regiona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.