40 kosovskih NVO protiv odluke Evropa Nostre da uvrste Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.

U odgovoru ovih organizacija koje su deo ovog reagovanja, kaže se, da uvrštvavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je UNESCO uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, „lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu životnu sredinu predstavi kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani“.

Pismo 40 organizacija civilnog društva u celosti:

„Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog uključivanja manastira Dečani na Listu „7 najugroženijih spomenika Evrope“ za 2021. od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturne baštine poznate kao EUROPA NOSTRA.

Smatramo da je uvrštavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je UNESCO uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu okolinu prikažemo kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, izražavamo duboko ogorčenje prema organizaciji „Budućnost verskog nasleđa“, sekularnoj, ne-profitnoj organizaciji, registrovanoj u Belgiji, koja je na osnovu neistinitih i neproverenih podataka nominovala manastir Dečani na listu ‘7 najugroženijih spomenika u Evropi’.

Podaci predstavljeni u dokumentu o nominaciji uglavnom potiču iz izveštaja srpskih institucija za koje je već dokazano da zarad političke svrhe lažno predstavljaju stvarnost Kosova.

Zabrinjavajuće je to što se ocena ove nominacije od strane Savetodavnog odbora Europa Nostra, objavljena 10. decembra 2020., zasniva na ovim neproverenim i lažnim podacima.

Objavljeni dokument navodi da je manastir Dečani bio na meti pokušaja ISIS-a u 2016. godini koji se odnosi na incident sa grafitima napisanim u znak podrške ISIS-u na spoljnom zidu, ali čiji počinioci nikada nisu identifikovani. Lokalne i međunarodne bezbednosne institucije zasad nemaju informacije o prisustvu ekstremističke organizacije ISIS na Kosovu i bilo kakvoj izolovanoj aktivnosti ove organizacije u manastiru Dečani.

Suprotno tome, zvanični podaci pokazuju da je okolina manastira Dečan bezbedna i mirna i godinama nije zabeležen nijedan incident sa etničkim ili verskim motivima.

Dalje, obrazloženje za izbor manastira Dečani na listi ‘7 Spomenika najugroženijih u Evropi’ takođe se zasnivaju na takozvanom „riziku koji proizlazi iz plana Vlade Kosova za izgradnju“ takozvanog ‘međunarodnog autoputa’ koji povezuje opštinu Dečane sa opštinom Plav (Crna Gora ). Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ Kosova je pismom upućenim 17. decembra 2020. godine obavestila Odbor Europa Nostra i Savetodavni odbor da su vlada Kosova i nadležni iz manastira Dečani već postigli dogovor da će se međunarodni put graditi izvan zaštićene zone. Zaštićen. Žalosno je što ova činjenica nije uzeta u obzir tokom ocenjivanja nominacije.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, takođe smo šokirani činjenicom da se u izjavi Savetodavnog odbora pitanje zaštite kulturnog nasleđa spominje u kontekstu takozvanih ‘razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine’. Ova rečenica dodatno jača naše uverenje da Europa Nostra služi Vladi Srbije koja ima za cilj da pitanje kulturnog nasleđa vrati za pregovarački sto, sa namerom da otvori podelu kulturne baštine sa statusom „eksteritorijalnosti“.
Uvereni smo da je ova tendencija suprotna kosovskim težnjama za multietničkim i demokratskim društvom.

Kulturno nasleđe na Kosovu zajedničko je nasleđe svih njegovih građana i svaki pokušaj da se to podeli opasno je i u suprotnosti je sa evropskim vrednostima.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, verujemo da bi uloga Europe Nostre trebalo da bude takva kako je opisano u osnivačkom dokumentu i smernicima (njihovog delovanja – prim.red.). Kao takva, Europa Nostra mora biti posvećena dobrobiti kosovskog kulturnog nasleđa kako bi ono bilo most pomirenja, deo našeg svakodnevnog društvenog, kulturnog i ekonomskog života i sa nesmetanim pristupom svih bez etničkih i verskih razlika.

Smatramo da bi takav postupak uvrštavanja spomenika trebalo da prođe kroz mnogo složeniji postupak, kao što je pregled relevantnih izveštaja ili dokumenata, terensko istraživanje i argumenti svih uključenih strana, posebno kada se nalaze u određenom političkom, ekonomskom ili kulturnom kontekstu.

To je jedini način da se dobije tačnija slika stvarnosti, pa zato mi, organizacije civilnog društva, zahtevamo da Europa Nostra preispita svoju odluku na osnovu podataka koji se lako mogu utvrditi na terenu.

Pozivamo Europa Nostra u posetu Kosovu kako bi se sastala sa svim zainteresovanim stranama i verifikovala sve podatke u skladu sa kriterijumima programa „7 najugroženijih spomenika u Evropi“, što bi Evropu Nostra učinilo verodostojnom i pouzdanom za sve. Dok se to ne uradi, mi, organizacije civilnog društva, i dalje smo zabrinuti zbog negativnih efekata odluke Europa Nostra, koja sama po sebi ima potencijal da potkopa proces izgradnje međusobnog poverenja između zajednica na Kosovu.

Spisak organizacija koje su podržale:

 1. Admovere (Tranziciona pravda/obrazovanje/izgradnja mira)
 2. AVOKO
 3. BIRN Kosovo
 4. CEL Kosova
 5. CETPrizren
 6. CIPOF/Childproof
 7. Kulturno nasleđe bez granica – CHwB Kosova
 8. Docomomo_Kosova
 9. DokuFest
 10. EC MA NDRYSHE 
 11. EcoZ
 12. ETEA
 13. Lumbardhi Foundation
 14. 17 Foundation
 15. Fortresa
 16. Forum za građansku inicijativu FIQ
 17. Futja Ngjyrë
 18. GERMIN
 19. Gruaja Hyjnore
 20. Grupa za pravne i političke studije (GLPS)
 21. Kosovska inicijativa za stabilnost – IKS
 22. Iniciativa për Histori Gojore
 23. Internews Kosovo
 24. Kino Armata
 25. Kosovo fondacija za arhitekturu – KAF
 26. Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj – Kosid
 27. Kosovska fondacija civilnog društva – KCSF
 28. Pokret FOL
 29. Organizacija za povećanje kvaliteta obrazovanja – ORCA
 30. Pishtarët
 31. Multimedijalni centar
 32. Centar za psihosocijalna i medijska istraživanja (QHPSM)
 33. Aktivni građani
 34. Rrjeti i Grave Qeliza
 35. SHE-ERA
 36. Asocijacija za međunarodne intelektualce u Dečanima
 37. Syri i Vizionit
 38. Teatri ODA
 39. TOKA
 40. ZANA

Ovo reagovanje nije stiglo na adresu redakcije našeg medija. Takođe prema izjavama drugih redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku, ni oni nisu dobili, kao ni ostale srpske civilne organizacije na Kosovu, kod kojih smo proveravali osim jednoj.


KoSSev: Tokom prošle nedelje u kosovskoj javnosti podigla se bura posle odluke Evropa Nostre da uvrsti Visoke Dečane na listu 7 najugoženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu. Akcenat su stavili pre svega na pitanje kršenja vladavine zakona, naglasiviši i da se na taj način podriva značaj UNESCO-ove liste,( Manastir Visoki Dečani nalazi se na listi zaštićenog kulturnog dobra od 2005. godine). Manastir sa svojom posebno zaštićenom zonom suočava se sa „stalnim rizicima neprimernog lokalnog razvoja“ i da „naročito zabrinjava plan za izgradnju međunarodnog puta koji bi povezao opštine Dečani i Plav u Crnoj Gori – a koji bi prošao kroz posebnu zaštićenu zonu i pored manastirske kapije“, navela je Europa Nostra.

Nakon što je obelodanjeno pismo Vjose Osmani i Aljbina Kurtija Europi Nostri protiv ovakve odluke, pokrenule su se i ostale reakcije na Kosovu, među kojima i Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) koji je optužio manastir Visoki Dečani da je bio pretvoren u vojnu bazu tokom rata i da su u njemu držani Albanci kao taoci 1999, dok se „delilo oružje mobilisanim Srbima“, istovremeno su i zatražili i istragu protiv igumana Save Janjića za „mogućeg kršenja Zakona rata i humanitarnog prava“.

Osam organizacija srpskog civilnog sektora na Kosovu, osudilo je potom napad na igumana manastira Visoki Dečani.

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

SPC: Ponosni na Dečane kao utočište za stradalnike

NY Times za Dečane ’99: Utočište za izbeglice; Zaštitnici ljudskih prava 2021: Manastir držao taoce

Nataša Kandić: Sramota je šta piše KMDLNJ protiv O. Save

Srpske civilne organizacije: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje KMDLNJ i zaštite o.Savu

KMDLNJ od „spaljivanja“ Albanaca u Trepči ’99, preko 17. Marta, do O.Save kao „mogućeg“ ratnog zločinca

Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.