Otvorena prva izložba Slobodana Rakića: Trenutak kad umetnik pokaže dušu

FOTO: KoSSev

Sinoć je u gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici otvorena prva samostalna izložba slika „Trenutak“, multimedijalnog umetnika Slobodana Rakića.

Slike će na ovom mestu biti izložene svakog dana do 1. juna, a ulaz je besplatan.

Rakić, rodom iz Prilužja, koji godinama živi i stvara u Kosovskoj Mitrovici, juče se publici u gradu na Ibru predstavio kroz sedam apstraktnih i dve realistične slike, rađene uljanom tehnikom na platnu.

Pored više desetina građana koji su juče posetili izložbu, tu su bili i članovi njegove porodice, kao i veliki broj kolega iz muzičkog sveta.

Događaj je bio upotpunjen i muzičkim performansom Petra Rakića i Isidore Nekić.

Javnosti je Rakić do sada bio poznat pre svega kao muzičar, ali je, kako je za KoSSev na otvaranju svog prvenca kazao, njegova prva ljubav pre muzike bilo upravo slikarstvo.

„Retko ko zna da sam ja završio slikarstvo, ali korona je doprinela da se ja, tokom ovih  godinu i po dana, vratim slikarstvu i da krenem aktivnije, ažurnije i posvećenije da radim slike. Evo rezultata“, kaže on, i ističe da mu je tokom rada i sazrevanja u slikanju velika podrška bio profesor Tomislav Trifić.

Dodaje da ovo nije sve, svoje slike planira da preseli i prikaže publici i u drugim srpskim sredinama na Kosovu, a kasnije i širom Srbije, nakon čega će slike biti na prodaju.

„Tek kada budem slike izložio na svim mestima gde planiram, neke od slika ću prodati, a plan je da deo, a možda i sav prihod od njihove prodaje ide u humanitarne svrhe“, poručuje Rakić.

O nadarenim rukama svog brata, za KoSSev je govorila i Rakićeva sestra, Jugoslava Rakić Mladenović, koja kaže da je zadovoljna što je njen brat odlučio da pokaže i svoju drugu umetničku stranu.

„Njegova druga umetnička strana je, prema mom mišljenju, bila neko vreme zapostavljena. Ali uprkos tome, mislim da mu tek predstoji uspešna karijera likovnog umetnika, ako uzmemo u obzir da vrlo posvećeno pristupa svojim radovima“, kaže ona, dodajući da je slika Kneza Lazara, ona koju bi izdvojila kao najlepšu.

Slobodan Rakić, rođen je 5. novembra 1988. godine u Prilužju. Svoje visoko obrazovanje stekao je na Fakultetu umetnosti Priština sa sedništem u Zvečanu – smer slikarstvo, kod profesora Petra Đuze.

Učestvovao je na likovnoj koloniji 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije Kulturnog centra „Dragica Žarković“ u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.