Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) reagovao je na vest da je Europa Nostra odlučila da manastir Dečani uvrsti na listu 7 najugroženijih spomenika u Evropi za 2021. godinu.

Prema Čekuovim rečima, jedina navodna zabrinutost u vezi sa manastirom Dečanima je „neizgrađeni put za koji i sama Evropa Nostra zaključuje da je postignut sporazum između svih strana, uključujući pravoslavno sveštenstvo“.

„Juče smo sa zabrinutošću primili vest da je Evropa Nostra odlučila da manastir Dečani uvrsti na listu 7 najugroženijih spomenika u Evropi za 2021. godinu. Kada je ova organizacija odlučila da nominuje manastir Dečani za listu najugroženijih spomenika, predsednica je reagovala zajedno sa kosovskim premijerom pismom gde su otkrili jasne argumente zašto ovaj manastir ne treba da bude na ovoj listi, jer nije ispunio osnovne preduslove da bi se smatrao ugroženim“, rekao je on.

Naglasio je i da je nezavisna i profesionalna procena relevantnih agencija za sprovođenje zakona da pravoslavne crkve na Kosovu uživaju visok nivo bezbednosti i da nisu ugrožene.

„Proglašenjem nezavisnosti država Kosovo je odobrila sve ustavne, pravne, institucionalne i političke garancije za zaštitu i unapređenje prava svih nevećinskih zajednica u našoj zemlji. Republika Kosovo je u potpunosti posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa zemlje, a posebno pravoslavnih crkava i manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i nevećinskih zajednica“, napisao je on.

Naglasio je da su spomenici sa liste Europa Nostra zaista u opasnosti, jer im preti rušenje zbog različitih faktora.

„Jedini izuzetak ovde je manastir Dečani, koji je, u samom obrazloženju Europa Nostra, opisan kao funkcionalni kultni objekat, u dobrom stanju, gde se svakodnevno odvijaju liturgije, gde zajednica obavlja svoje ceremonije otvorene za hodočasnike. Navodno je jedina zabrinutost u vezi sa manastirom Dečani neizgrađeni put za koji i sama Evropa Nostra zaključuje da je postignut sporazum između svih strana, uključujući pravoslavno sveštenstvo“, nastavio je ministar.

Dalje je konstatovano da je jezik koji se koristi u tekstu za nominaciju netačan, pristrasan i neprihvatljiv. Oznaka „lokalni ekstremisti“ je namerno preterivanje, navodni napad terorističke organizacije „ISIS“ neutemeljen je u činjenicama, pa nas ovo navodi na verovanje da nominovani nije sledio profesionalnu argumentaciju već je skrenuo na sadržaj sa političkim optužbama i potpuno neutemeljeni u izvorima.

„I u tekstu nominacije i u konačnom saopštenju, između ostalog, prejudiciran je status države Kosovo, kao i pokušaj da se pitanje Dečana poveže sa političkim dijalogom između Kosova i Srbije. Obe ove tvrdnje su netačne i u skladu su sa političkim stavom države Srbije. Kosovo ima definisan status i proglasilo je nezavisnost 17. februara 2008. godine. Ovu jednoglasnu izjavu volje naroda Kosova putem izabranih predstavnika potvrdio je Međunarodni sud pravde u julu 2010. godine. Iako je veza između pitanja Manastirski i politički dijalog nestabilna, treba je odbaciti jer su sve garancije za kulturno nasleđe koje proizilaze iz Ahtisarijevog plana uključene u Ustav i zakonodavstvo Republike Kosovo i ovo pitanje ne treba ponovo otvarati.“

„Takođe je naglasio da se u obrazloženju ove organizacije jasno vidi njena pristrasnost kada uzima reference u potpunosti iz srpske istoriografije u slučajevima kada pominje unutrašnje karakteristike zgrade, dok se Kosovo pominje u fusnoti! Ovaj pristup Evropa Nostre je neprofesionalan, nerealan, jednostran i sa jasnim političkim uticajem. Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu 7 najugroženijih objekata ne zasniva se na zdravoj logici, jer je samo obrazloženje odluke u suprotnosti sa argumentima za opasnost koja navodno preti. O ovome govore i fotografije koje je sama Evropa Nostra objavila na svojoj zvaničnoj veb stranici “.

Ministar je naglasio da institucije zemlje tretiraju ovo pitanje sa punom posvećenošću.

„Institucije Republike Kosovo tretiraju ovo pitanje sa punom posvećenošću. Mi održavamo interne konsultacije, kao i sa našim međunarodnim prijateljima, kako bismo utvrdili naredne korake za rešavanje ovog problema, koje ćemo preduzeti narednih dana.“

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.