Srpske civilne organizacije: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje KMDLNJ i zaštite o.Savu

Civilni sektor iz srpske zajednice na Kosovu osudio je napad Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani o.Savu Janjića.

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) oglasio se u nedelju sa optužbama na račun manastira Visoki Dečani da je manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999, dok se „delilo oružje mobilisanim Srbima“, istovremeno zatraživši istragu protiv igumana Savu Janjića za „moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava“.

„Najoštrije osuđujemo neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani o.Savu Janjića. Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata“, navele su srpske civilne organizacije sa Kosova.

Savet čijim ogrankom u Mitrovici predsedava Haljit Barani istupio je nakon serije kritika prištinskih zvaničnika usled toga što su Visoki Dečani uvršteni na listu sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi. Naveli su iste tvrdnje da manastir nije ugrožen kao što su to još 18. marta u zajedničkom pismu Evropa Nostri učinili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani.

„Saopštenje kojim se KMDLNJ oglasio ne potkrepljuje navode i ovog Saveta i kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji pan-evropske federacije Europa Nostra. Naprotiv“, navele su sada u saopštenju civilne organizacije, dodavši:

„Napadom na o.Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu“.

Naglasili su da se ista organizacija i u prošlosti isticala u „širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu“.

U javnom obraćanju, InTER, NVO „Aktiv“, NVO „ACDC“, CSD, Nova društvena inicijativa, Centar za razvoj zajednica, Link, Radio Goraždevac, Crno-beli svet, Centar za socijalne inicijative, Radio Kontakt plus, RTV Kim, Produkcija New Press, Centar za prava manjinskih zajednica Osojane, Gračanica Onlajn i Forum za razvoj i multietničku saradnju, zatražili su od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku o.Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani.

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

KMDLNJ od „spaljivanja“ Albanaca u Trepči ’99, preko 17. Marta, do O.Save kao „mogućeg“ ratnog zločinca

Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.