Express: Haradinaj upozorava na raspad koalicije, nezadovoljan premijerom Hotijem

Haradinaj
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, upozorio je na raspad vladajuće koalicije jer je nezadovoljan aktuelnim kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem.

„Ako premijer Hoti nastavi ovako, ja neću pružiti podršku njegovoj vladi“, rekao je Haradinaj.

Takođe je kritikovao Hotija zbog nepoštovanja i izbegavanja ministra pravde Seljima Seljimija tokom sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„Zvanično sam rekao da sam mu poslao pismo u kojem imamo primedbe. Nije bilo razloga da šefa kabineta vodi na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, koji je tamo stekao prvo iskustvo, a odbacio Seljima Seljimija“, rekao je Haradinaj za Kljan Kosova.

KoSSev: Haradinaj: Alijansa nije podržala Hisenija za koordinatora za dijalog

Ramuš Haradinaj u sinoćnom gostovanju poručio je i da nije podržao imenovanje „državnog koordinatora za dijalog“ iz redova LDK, Skendera Hisenija, prenosi Kljan Kosova.

Ovakav stav opravdao je time što, kako kaže, nije bio upoznat sa njegovim imenovanjem.

Podseća da je imenovanje Hisenija odmah javno podržao Hašim Tači, ali i dodaje da ga lider LDK, Isa Mustafa, kao i kosovski premijer, Avdulah Hoti, nisu obavestili o tome da će Hiseni biti imenovan na ovu funkciju.

Da nije bio obavešten o imenovanju Hisenija za koordinatora u dijalogu poručio je sinoć i lider Socijaldemokratske inicijative NISMA, Fatmir Ljimaj.

Iako navodi da je imenovanje „pitanje za kabinet“, dodaje i da je rezervisan po tom pitanju, jer ne zna zašto je Hiseni postavljen za koordinatora u dijalogu.

Prema Haradinaju, dosadašnjim pristupom, prenosi se kompletan dijalog na EU i zaobilazi Amerika.

„Hoti mora biti oprezan da ne izgubi dijalog koji vodi Amerika predajući u potpunosti dijalog Borelju i Lajčaku. Nismo mi protiv dijaloga sa EU. Ako nastavimo ovakvim dijalogom, nema šanse da se Amerika pridruži. Mi idemo s dinamikom EU – da nas ovako ostavljaju još 10 godina“, rekao je Haradinaj

Haradinaj povodom povlačenja Ramine tužbe: Shvatio sam to kao izvinjenje, a ne kao milost

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AKR) Ramuš Haradinaj, prokomentarisao je potez premijera Albanije, Edija Rame, koji je odustao od tužbe protiv Haradinaja.

Rekao je da nije promenio stav u vezi sa premijerom Ramom dok je odustajanje od tužbe prihvatio kao izvinjenje, a ne kao milost.

„Nisam promenio stav o Ediju Rami, odustajanje od tužbe shvatio sam kao izvinjenje, a ne kao milost“, rekao je Haradinaj.

Podsetimo, Edi Rama je tužio bivšeg premijera Haradinaja zbog klevete, što sud nije potvrdio.

Haradinaj je i dalje uveren da postoji plan Rama-Tači-Vučić o razmeni teritorija.

„Plan Rama-Tači-Vučić o razmeni teritorija postoji. Majkl Bolton je na to ukazao. Saznaćete više detalja. Optužen sam za klevetu, dok sam kao premijer zemlje dužan da čuvam teritorijalni integritet“, dodao je Haradinaj za Klan Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.