Inicijativu protiv kriznog štaba potpisalo više od 1200 lekara; Vučić: „To je iživljavanje nad najboljim lekarima“

lekari odlaze bolnica
Ilustracija, Foto: backapalankavesti.com

Inicijativa lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, koja se u otvorenom pismu Vladi Srbije oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19 i zatražila njegovu smenu, već se sa inicijalnih 350 popela na više od 1000 potpisa. Inicijativa, nakon negodovanja kriznog štaba i predstavnika vlade, sinoć je naišla i na kritike predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji ju je protumačio kao „iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji“.

Pokrenuta pre dva dana, inicijativa lekara dobija podršku iz minuta u minut pa je proglas do jutros podržalo preko 1.200 lekara iz zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Osim smene trenutnog Kriznog štaba, a zbog toga što se Srbija našla u „javno-zdravstvenoj katastrofi“, lekari koji su u utorak svojim potpisima stali iza otvorenog pisma, kao i oni koji su se potom pridružili, zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Ova inicijativa bila je tema u više navrata na konferencijama Kriznog štaba u Beogradu. Govoreći o njoj, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da “svako ima pravo na svoje mišljenje”, ali i da “u Srbiji ima 33.000 lekara”.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potom je ocenio da „nije vreme za politiku“, jer se na ovom spisku nalaze oni „koji su oličenje politike“, ali i da „mi nemamo bolje od onih koji su u Kriznom štabu“.

Lončar je dodao da je ponuđeno „nekima kojima su se isticali u komentarima“ da uđu u Krizni štab, ali da oni, kako kaže, nisu hteli.

„Scenario je da na ovo treba da se uvežu oni koji su loše prošli na izborima, oni koji su organizovali proteste, da bi ispravili svoje greške“, smatra ministar zdravlja.

Tim povodom, juče se oglasio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je za RTS izjavio da rad Vlade i Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa kritikuju oni koji su „zamenjivali linoleum u liftovima“ zdravstvenih ustanova dok su bili na vlasti, te da je inicijativa protiv Kriznog štaba „iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji“.

„Neću da dozvolim da ostane bez odgovora napad na najbolje od nas. Posao nekih je da unište sve što postoji u Srbiji. Nije problem, Aleksandar Vučić je najgori na svetu, ostavite ove lekare na miru, ostavite one divne ljude“, kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih na korona virus i da je vlast po tom pitanju „donela drugačiju odluku u odnosu na mnoge druge, da identifikujemo bolest i da se borimo za živote ljudi, ne da se borimo za političke poene i za naklonost stanovništva“.

„Kada testirate mnogo, naravno da ćete imati više bolesnih i više mrtvih. Mi sada po drugi put ulazimo u taj žestoki klinč sa koronom, idemo na maksimalno testiranje, trošimo ogroman novac, oko 100 evra po PCR testu“, rekao je Vučić.

Peticiju lekara podržalo je udruženje Građanski preokret, prenosi Beta. Oni su u saopštenju osudili pokušaje njihovog nipodaštavanja od strane vlasti i uvrede kojima ih izlažu tabloidi.

„U Srbiji je previše zastrašenih klimoglavaca i ćutljivih oportunista. Upravo zbog toga, oni koji dignu glas protiv bahatih moćnika, zarad rasvetljavanja istine i zaštite svoje profesije, časti i morala, zaslužuju maksimalno poštovanje i principijelnu podršku“, naveli su u saopštenju iz Građanskog preokreta.

Građanski preokret je nevladino i neprofitno udruženje iz Zrenjanina, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti poboljšanja uslova života građana, unapređenja građanskih sloboda, edukacije građana i zaštite životne sredine.

Povezani članci:

Jedan od 500 lekara potpisnika otvorenog pisma: Odluke i laži Kriznog štaba pogubne

Otvoreno pismo 350 lekara: Situacija katastrofalna, tražimo novi Krizni štab

Vučić: Srbi spremni da se bore za kafiće i Skupštinu, a samo 1% za KačanikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.