Hodžaj: Vučić širio iluzije da se u Vašingtonu potpisuje konačni sporazum

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, kaže da konačni dogovor neće biti postignut na sastanku u Vašingtonu. Hodžaj je rekao za Express da bi sa sastanka u Beloj kući mogao proizaći sekundarni ekonomski sporazum, kako su najavili američki zvaničnici.

Predsedavajući PDK, Kadri Veselji nije poslao predstavnike u američku prestonicu na sastanak između Kosova i Srbije. Ali, za razliku od druge opozicione stranke LVV, PDK je podržala proces dijaloga i sastanaka uz posredovanje SAD.

Poslanik PDK, Enver Hodžaj, rekao je da ne bi trebalo da postoji iluzija da bi sutra mogao da se postigne konačni sporazum sa Srbijom.

„Lokacija održavanja sastanka – Vašington, pokazuje da se o tome može razgovarati i pokretati mnoge teme, ali sami Amerikanci kažu da žele da grade mir ekonomijom i da će fokus biti ekonomska saradnja. Ne treba stvarati iluziju da će biti postignut konačni sporazum“, rekao je Hodžaj za Express u četvrtak.

Bivši ministar spoljnih poslova rekao je da konačni sporazum zahteva američki i evropski pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

„Iluziju o potpisivanju  konačnog sporazuma na ovom sastanku proširio je Vučić manipulišući javnim mnjenjem u Srbiji, koliko je težak teret pregovora. Konačni sporazum zahteva veliku američku i evropsku diplomatsku dinamiku da se izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, što nije realno da bi se moglo dogoditi u ovom trenutku“, rekao je on.

Upitan da li bi američki predsednik Donald Tramp mogao da bude deo sastanka kako se priča, Hodžaj je rekao da ne zna šta bi njegovo prisustvo sastanku promenilo.

Zvaničnik PDK je takođe izjavio da bi kosovska delegacija trebalo da brani tri osnovna principa na sastanku.

Prema Hodžaju, prvi osnovni princip treba da bude da sporazum koji će potencijalno biti postignut bude u skladu sa Ustavom Kosova i da bude bilateralni sporazum međunarodnog karaktera.

Hodžaj je rekao da bi u pogledu drugog osnovnog principa čija je suština sporazuma u ovom slučaju ekonomija, premijer Hoti bi u delegaciji trebalo da ima prave ekonomiste.

Bivši potpredsednik vlade, Hodžaj, dalje navodi da je u vezi sa trećim osnovnim principom koji kosovska strana mora da brani u ovim razgovorima – da je ekonomski sporazum okidač za sporazum za uzajamno priznanje kao što je rečeno u pismu predsednika Trampa.

KoSSev: Neposredno nakon izjave Hodžaja da je „iluziju“ o potpisivanju konačnog sporazuma u SAD “ proširio“ predsednik Srbije, predstavnici srpske delegacije potvrdili su iz Vašingtona da je pred Vučića stavljen „nikada gori papir, čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova“.

Iste navode su neposredno pre samog sastanka u Vašingtonu preneli pojedini beogradski mediji, pozivajući se na svoja saznanja.

Navode ovih medija, a ujedno i beogradske delegacije, potom je demantovao Ričard Grenel.


O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku, kao i o onima tokom sastanka čitajte u:

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.