Vučić: Srbija učestvuje u razgovorima u Vašingtonu, Kosovo nećemo tretirati kao nezavisnu državu

Aleksandar Vučić
Foto: Srđan Ilić

Srbija nije u poziciji i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore. Srbija će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Prištine koji su zakazani za 2. septembar u Vašingtonu, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ovog jutra tokom gostovanja na Pinku.

Kaže da će se razgovarati o ekonomskim odnosima između Beograda i Prištine, što je prethodno potvrdio i kosovski premijer, Avdulah Hoti, ali uz naznaku da će se razgovori voditi „između dve nezavisne države“.

„On će (Avdulah Hoti) naravno da govori to da su u pitanju dve nezavisne države, i zbog Amerikanaca nema sumnje da su to dve nezavisne države, tu ne treba mi da se pravimo kao da to ne vidimo, kao da to ne znamo. Upravo zbog toga treba da razumemo težinu naše pozicije“, objasnio je Vučić.

Navode kosovskog premijera o tome da će se u Vašingtonu voditi razgovori između predstavnika „dve nezavisne države“, osudio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da je reč o jeftinom pokušaju stvaranja loše političke klime za razgovore kako bi se onemogućilo postizanje bilo kakvog dogovora“.

„Na ovaj način Hoti omalovažava domaćine sastanka u Vašingtonu, koji su, i pored oficijalnog stava SAD po pitanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, svakako svesni da je ta teritorija i de fakto i de jure svetlosnu godinu daleko od istinske nezavisnosti“, poručio je Đurić.

Tvrdi da je upravo jedan od razloga pojavljivanja prištinske delegacije u Vašingtonu 2. septembra to kako bi „Kosovo predstavili kao nezavisnu državu“.

„Mi nećemo Kosovo tretirati kao nezavisnu državu i na to sam više puta upozorio Avdulaha Hotija“, poručio je Vučić.

A povodom navoda Ričarda Grenela koji je rekao da će 2. septembra doći do „pregovora“ između srpskih i kosovskih lidera, predsednik kaže da je pitanje „zašto je Grenel upotrebio termin ‘pregovori'“ – za samog Grenela, naznačivši ujedno da su SAD podržale dijalog u Briselu.

„Ali ja da ulazim u njihove odnose – suviše smo mali da bi mogli to sebi da dopustimo i ne mislim da imamo interes da se u to mešamo“.

„Njih baš briga što ulaze u zaštićenu zonu“

Vučić je ovog jutra govorio i o nastavku radova na putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni Manastira Dečani, o čemu je sinoć izvestila Eparhija raško-prizrenska.

„Nemojte da smetnete sa uma da će oni preduzimati akcije na terenu protiv našeg naroda i naše crkve. I ovo što danas rade, i ponovo su upali u zaštićenu zonu manastira Dečani i ponovo donose snažne mašine i velike mašine da rade put ka Albaniji… Njih baš briga, ulaze u zaštićenu zonu i šta ih briga za manastir Dečane, šta ih briga čak i za presude njihovih sudova, šta ih briga za bilo šta“.

To su stvari koje „unose dodatan nemir i strepnju“, a Srbija će se „boriti protiv toga na svakom mestu“, navodi Vučić.

Nije dao detalje o tome šta će Srbija konkretno da uradi povodom nastavka radova na ovom putu.

Srbija je u teškoj situaciji kada je reč o Kosovu, međutim predsednik ne može mnogo i otvoreno da govori o dijalogu Beograda i Prištine, ali traži od građana da imaju poverenja.

„U našem interesu i u interesu Albanaca jeste naše ekonomsko otvaranje, čini mi se da ne moram da objašnjavam da ne bih davao drugoj strani neke argumente da određene stvari ne prihvataju itd“.

Predsednik se osvrnuo i na, kako kaže, brojne napade na njega sa svih strana povodom Kosova.

„Jedni me napadaju zato što ne potpisujem da je Kosovo nezavisno, drugi me napadaju ne zato što sam izdao ili uradio nešto loše, već zato što su sigurni da ću da uradim, jer su me na vlast doneli oni kojima sam nešto obećao. Ne znaju kome sam baš obećao ili kako i gde, ali to su sigurni, pošto nikada ne bih došao na vlast“.

Pročitajte još;

Grenel najavio sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.