Novi sastanak Vučića i Kurtija 19. jula

Vučić Kurti
Foto: Žosep Borelj, Tviter

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, održaće se u ponedeljak 19. jula, potvrdio je danas portparol EU, Peter Stano, piše Tanjug, a prenosi Nova.rs.

„Visoki predstavnik Borelj će u ponedeljak biti domaćin još jedne runde visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Miroslava Lajčaka. Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evropske perspektive Srbije i Kosova“, navodi Stano.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o napretku postignutom tokom prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, ali i ekspertskih delagacija Beograda i Prištine, Stano napominje da je dijalog „proces koji traje“ i koji je „fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa“.

Svaki sastanak koji EU organizuje kao posrednik je mali korak napred. Nema nazadovanja i to je važno, zaključuje Stano.

On dodaje da je krajnji cilj svih sastanaka iz okvira dijaloga da se obe strane približe i dođu do „konsenzusa i kompromisa“ o normalizaciji odnosa.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj je nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, koja se održala u Briselu 15. juna, najavio da će do kraja jula biti održan još jedan sastanak najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

U međuvremenu, u Briselu su se sastali glavni pregovarači dve strane kako bi sa ekspertskim timovima pokušali da približe stavove po pitanjima ranije postignutih dogovora kada je reč o rešavanju pitanja nestalih, slobodi kretanja, energetici i formiranju Zajednice srpskih opština.

U diplomatskim izvorima u Briselu posebno su naglašavli važnost dobre pripreme novog sastanka Vučića i Kurtija kako bi se izbegao scenario od prethodnog puta – da se dve strane ne slože ni u čemu, piše Tanjug.

Više o prethodnim razgovorima u Briselu, kao i celokupnom procesu dijaloga čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski proces

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.