Vulin: Za nauku neobjašnjivo zašto bi Kosovo moglo da postane država, a RS mora da ostane entitet

Vulin
Foto: Vlada Srbije

Kako Balkan postaje stabilan ako se Srbija raskomada – upitao je srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, šefa hrvatske diplomatije, Gorana Grlića Radmana.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske kazao je juče da njegova zemlja podstiče pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to i učine.

Ujedno je kazao da su za stabilnost regiona ključne tri stvari: poštovanje teritorijalne celovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i uspostavljanje međusobnog poverenja nakon ratova 1990-tih.

Komentarišući izjavu Grlića Radmana srpski ministar unutrašnjih poslova upitao je „kako je moguće u istoj rečenici tražiti priznanje takozvanog Kosova i protiviti se promeni granica na Balkanu“.

Kaže da na ovo pitanje može da odgovori samo medicina, ali i dodaje:

„Nema te nauke koja može da odgovori na to zašto bi takozvano Kosovo moglo da postane država, a Republika Srpska mora da ostane entitet“.

Vulin je ujedno izrazio nadu da hrvatski šef diplomatije „neće opet kukati da je napadnut kada mu se odgovori“.

Podsetimo, dvojica zvaničnika – Vulin i Grlić Radman i prethodno su iznosili suprotstavljene stavove o Kosovu ali i samog regiona, oglašavajući se u više navrata i odgovarajući jedan drugom putem medija.

Serija optužbi na relaciji Beograd-Zagreb započeta je početkom maja meseca, nakon što je Grlić Radman, tokom svog boravka u Prištini najavio da je Zagreb odlučio da poveća svoj vojni kontingent u sastavu KFOR-a na Kosovu.

Vulin je tada Hrvatsku i Kosovo nazvao „braćom po oružju“ i dodao da bi Grlić Radman voleo da može da rasporedi „okupacione snage na prostoru Srbije“, ali da će mu za to trebati „mnogo više od onog što sa Kurtijem može smisliti“.

„Srpski ministar unutrašnjih poslova promoviše poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica“, odgovorio mu je tada Grlić Radman.

O tome, ali i reakcijama koje su potom usledile čitajte u.

Radman: Priznanje Kosova realnost; Vulin: Kakva je realnost u Republici Srpskoj?

Milanović o hrvatskoj vojsci na Kosovu: Da sam znao da im to toliko smeta…

Vučić: Srpskom narodu se neće dogoditi „novi Jasenovci i Oluje“

Hrvatsko MSP: Spekulacije Srbije o „drugačijim vojnim aktivnostima“ krajnje smešne i apsurdne

Dačić: Veću bezbednost doneo bi ruski vojni kamp na KiM i srpski u RS

Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite“; Hrvati hteli da nas unize

Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.