Dačić: Veću bezbednost doneo bi ruski vojni kamp na KiM i srpski u RS

Hrvati mogu da najavljuju šta hoće, ali je pitanje vojnog prisustva na KiM-u rešeno Rezolucijom 1244, nižu se reakcije iz Beograda nakon najave hrvatskog ministra spoljnih poslova o izgradnji vojnog kampa na KiM. „Niti je Hrvatska neka velika vojna sila, niti za to postoje neke pravne mogućnosti“, poručio je danas predsednik skupštine Srbije, Ivica Dačić.

Dačić je ovog jutra gostovao u Dnevniku RTS-a.

Govoreći o najavljenom otvaranju vojnog kampa hrvatske na KiM-u, poručio je da nije realno da bi tako nešto moglo da se desi.

Sa druge strane, kaže da je sve moguće – jer su Hrvati i Albanci „uvek bili braća po oružju“.

Dačić je nakon gostovanja na RTS-u prošetao i do studija televizije Pink, gde je podcrtao da su Hrvati i Albanci „braća po oružju“ iz Prvog i Drugog svetskog rata, te da tad nisu pucali samo na Srbe, već i po saveznicima – Amerikancima, Britancima, Francuzima.

„Zato me upravo čudi da te sredine ćute na takve neke najave“, kazao je Dačić.

U Novom jutru je malo drugačijim rečima opisao najavu o izgradnji kampa.

„To se graniči sa naučnom fantastikom. Niti je Hrvatska neka velika vojna sila, niti za to postoje neke pravne mogućnosti ukoliko bi se gledala Rezolucija 1244“.

Podsetio je da je bezbednost na KiM-u u rukama KFOR-a, naznačivši da je Srbija u stalnom kontaktu sa NATO-om kako bi se osigurala bezbednost.

Tvrdi da bi izgradnja ovog kampa samo narušila stabilnost i bezbednost u regionu.

Sa druge strane, kaže da bi bezbednost u regionu svakako bila uvećana ukoliko bi Rusija napravila vojnu bazu na Kosovu ili kada bi Srbija otvorila takvu bazu u Republici Srpskoj.

„Ja mislim da bi se svakako povećala bezbednost u regionu ako bi Srbija napravila vojnu bazu u Republici Srpskoj. Isto tako ne vidim zašto ne bi Rusija napravila vojnu bazu na KiM-u, to bi svakako povećalo bezbednost“, kazao je Dačić.

Ističe da bi najava iz Hrvatske trebalo da ima čvršću osudu međunarodnih organizacija i izrazio nadu da će se i ta tema naći u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukoliko, kako kaže, u tome ima „trunke“ istine.

Pročitajte još:

Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite“; Hrvati hteli da nas unize

Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeli

Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.