Vučić: Srpskom narodu se neće dogoditi „novi Jasenovci i Oluje“

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Donjoj Gradini da se „novi Jasenovci i nove Oluje“ više neće dogoditi srpskom narodu, i da to poručuje „mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija, dostojanstvenija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina“.

„Izgubili smo živote, imanja, ali sećanja, jedinu prepreku novim zločinima više nikad ne smemo da izgubimo“, rekao je Vučić, na ceremoniji povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je rekao da su Srbi nacija koja je najviše stradala na tim prostorima „što neće niko priznati ni u Evropi, svetu i regionu“ i da su u tome „uzalud brojevi i činjenice“.

Za zločin u Jasenovcu kaže da koliko sutra može da se dogodi i bilo kom drugom, te da Srbi moraju da ga spreče na vreme, upravo ovako govoreći, podsećajući i ukazujući na to što se nama dogodilo, ne štedeći ni sebe i govoreći kada smo mi grešili i kada smo mi činili zločine, jer to mora da pravi razliku između nas i drugih, objasnio je srpski predsednik.

„Svet u kojem bilo čije ime ne može da bude pomenuto od kolevke do groba, svet u kojem bilo koja nacija sme da bude istrebljena, svet klanja, logora za decu, sistematskog uništavanja vere i imena – ne sme više nikada da postane moguć. Danas ovde mi takav svet sprečavamo. Podsećajući na strahotu koja nas je snašla, istovremeno podsećamo i na svaki zločin koji je u naše ime počinjen, sremni da ga nikada ne zaboravimo. Zato što smo duboko svesni dok ovde stojimo, da je razum jedino što nam je preostalo nad ovako dubokom nesrećom, razum koji će biti u stanju da pronađe druge načine za život umesto bilo čije krvi“.

Narodi u regionu moraju da nauče da žive zajedno, jer smrt više nije nikakvo rešenje, kazao je Vučić.

Srbija danas počiva na tom razumu, kaže predsednik takođe, i zahvaljujući njemu, zna da svu veličinu mora da pronađe u svom, a ne u tuđem dvorištu, dok su joj istovremeno potrebne komšije i ona njima.

Srbi da pamte tri stvari: mir navažniji, Srbi da budu deo sveta, međunarodno pravno sahranjeno

Danas imamo tri stvari koje moramo da zapamtimo za celokupan srpski narod, naglasio je srpski predsednik u govoru.

Pod jedan – mir je najvažniji; pod dva – i Srbija i Srpska, srpski narod u celini, mora da bude deo međunarodne zajednice i da nikada više ne dozvoli da bude odstranjen iz sveta; pod tri – međunarodno javno pravo je odavno sahranjeno, kazao je Vučić.

„Pravde u međunarodnim odnosima nema, licemerje vlada, dvostruku standardi upravljaju politikama velikih sila. Sve što važi za druge, za Srbe ne važi. Sve što važi za Srbe, za druge ne važi i sve što ne važi za nas, važiće za one druge“, dodao je.

„I kada vam govore licemeri jedni o tome kako su protiv promene granica, ne zaboravite da su nam menjali granice 1991, da su pokušali da menjaju granice i danas i Srbiji još u 2008, ali da im danas odgovara da kažu kako su tobož protiv promene granica. Mi u granice ne diramo – ni u one iz 2008; one iz ’91 smo priznali. Samo nemojte da nam govorite o pravu i pravdi i nemojte da nam govorite o moralu! I bez obzira na svo to licemerje, laž koju nam svakoga dana lažovi i moralni nikogovići serviraju, moramo da se vratimo na ono što su prve dve tačke za nas Srbe. Srbija opet mora da se uvek vrati na svoje dve prve tačke – miru i da nikada više sebe ne sme da odstrani jer je to zalog za budućnost dece, da se ne bi ponovio Jasenovac“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.