Šef hrvatske diplomatije pozvao preostalih pet članica EU da priznaju Kosovo

FOTO: N1

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska podstiče pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, prenosi Beta pisanje Hine.

„Hrvatska podstiče ostalih pet članica EU da priznaju Kosovo, jer bi to doprinelo stabilizaciji regiona i samog Kosova“, rekao je Grlić Radman novinarima u Bratislavi, gde učestvuje na međnarodnoj konferenciji GLOBSEC, na kojoj je tema i situacija na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da su za stabilnost regiona ključne tri stvari: poštovanje teritorijalne celovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i  uspostavljanje međusobnog poverenja nakon ratova 1990-tih.

„Teritorijalnu celovitost država Balkana treba očuvati i poštovati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli poslednjih meseci kolanjem nekih famoznih non-pejpera koji su bili usmereni u tom pravcu“, rekao je Grlić Radman.

On smatra da se poverenje može postići iskrenim razgovorima, rešavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.