Radman: Priznanje Kosova realnost; Vulin: Kakva je realnost u Republici Srpskoj?

gordan grlic radman
FOTO: N1

Srpski ministar unutrašnjih poslova promoviše poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica, nastavila se serija kritika i optužbi na relaciji Beograd-Zagreb. Oglasio se ponovo ministar spoljnih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, dok je ubrzo stigao i odgovor srpskog ministra unutrašnjih poslova.

Nakon izložbe „Faces of Europe“ povodom Dana Evrope, šef hrvatske diplomatije je juče komentarisao izjave Aleksandra Vulina koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao „braćom po oružju“ i dodao da bi Grlić Radman voleo da može da rasporedi „okupacione snage na prostoru Srbije“, ali da će mu za to trebati „mnogo više od onog što sa Kurtijem može smisliti“, javlja N1.

„Vulin promoviše zapravo onu poraženu politiku Slobodana Miloševića, velikosrpsku politiku koja je osvajala, koja je tražila ono što joj ne pripada. Hrvatska nikada nije imala aspiracije na ničiju teritoriju, dapače, nikada nije tražila neku reviziju granica“, kazao je Grlić Radman novinarima.

Slične i vrlo oštre izjave o „braći po oružju“ dao je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio da se varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma, prenosi Hina.

„Vučić je 1995. u Glini rekao da Glina neće biti Hrvatska (…) ko će o oružju nego baš on“, rekao je Grlić Radman.

Ocenio je da je prigovaranje Hrvatskoj „bežanje od vlastite odgovornosti i skretanje s jedne teme, koja nije tema, od drugih problema s kojima je Srbija opterećena“.

„Srbija je svesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projektovati na Hrvatsku“, kazao je Grlić Radman.

Istakao je da je Hrvatska podržavala te da i dalje podržava evropski put Srbije, ali i upozorio da taj put „ide preko Hrvatske“.

Zapadni Balkan jedna je od dveju glavnih tema redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova koji se sastaju u ponedeljak u Briselu, a o pitanjima proširenja EU i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju raspravljaće se i u utorak na sastanku Veća za opšte poslove koje čine uglavnom ministri spoljnih poslova ili ministri zaduženi za evropske poslove.

Hrvatski ministar kaže da je Hrvatska „subjekt“ i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će zvanični Zagreb na toj raspravi morati da da neko mišljenje.

„Mi nismo zadovoljni stanjem demokratije, stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i uopšte reformama koje se ne sprovode“, rekao je Grlić Radman.

Srbija nikada ne treba da bude članica Evropske unije ako je uslov za to da svojim „ćutanjem i ponižavanjem leči hrvatske komplekse“, stigao je Grlić Ramadanu odgovor ministra unutrašnjih posla Srbije, Aleksandra Vulina.

„Ako put u EU vodi preko Hrvatske i njenih uslova, bolje da i ne putujemo. Slaveći Dan pobede, položio sam venac prvim antifašističkim ministrima policije u zemlji u kojoj je Srbija tada bila, i to kao sila pobednica. Ministar Radman nije slavio Dan pobede, zemlja koju je moderna Hrvatska nasledila, zvala se NDH i ona je bila poražena“, stigao je pisani odgovor Vulina.

Kaže da je Hrvatska nastala „nasilnom secesijom“ i razbijanjem Jugoslavije, dok je priznanjem Kosova 2008. godine „pokušala da razbije Srbiju“.

„Neću da prećutim koliko je bedno i licemerno kada se ministar Radman zaklinje u princip nepromenljivosti granica. Ako je Kosovo nezavisno zato što je to ‘realnost’, kakva je realnost u Republici Srpskoj? I, još uvek čekam odgovor zašto je komadanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba doprinos nemiru na Balkanu“, upitao je Vulin.

Serija optužbi na relaciji Beograd-Zagreb koja i danas traje započeta je sredinom prošle nedelje, nakon što je Grlić Radman, tokom svog boravka u Prištini najavio da je Zagreb odlučio da poveća svoj vojni kontingent u sastavu KFOR-a na Kosovu, te da će, kako su preneli prištinski mediji, ova zemlja formirati vojni kamp na Kosovu radi veće bezbednosti.

O tome, ali i reakcijama koje su potom usledile čitajte u.

Milanović o hrvatskoj vojsci na Kosovu: Da sam znao da im to toliko smeta…

Vučić: Srpskom narodu se neće dogoditi „novi Jasenovci i Oluje“

Hrvatsko MSP: Spekulacije Srbije o „drugačijim vojnim aktivnostima“ krajnje smešne i apsurdne

Dačić: Veću bezbednost doneo bi ruski vojni kamp na KiM i srpski u RS

Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite“; Hrvati hteli da nas unize

Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeli

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.