Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Vest je ažurirana

„Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru KFOR-a odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom ‘braće po oružju'“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin hrvatskom ministru spoljnih poslova, Gordanu Grliću Radmanu.

Hrvatski ministar spoljnih poslova boravio je danas u poseti Prištini odakle je, kako su preneli prištinski mediji, najavio formiranje vojnog kampa na Kosovu.

„Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Radman je ujedno poručio da se Hrvatska protivi promeni granica u istočnoj Evropi.

Vulin u svojoj reakciji kaže da kada ministar države nastale razbijanjem SFRJ, priča o nepovredivosti granica onda je, „jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba“.

„Licemerje sa kojima o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije, i kako cepanje Srbije doprinosi miru, a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti“, izjavio je ministar Vulin.

Kancelarija za KiM: „Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije“

U međuvremenu reagovala je i Kancelarija za KiM ocenivši da je to direktno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a i pretnja po mir i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teriotoriji KiM.

Kancelarija očekuje jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika EU i Brisela, koji, kako se navodi, mora stati na put ovakvom „zveckanju oružjem“, koje dolazi od zemlje koja je članica EU.

„Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da Srbija neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija, ali kako se navodi, neće ni blagonaklono gledati na ovakve pretnje koje unose nemir u živote Srba koji su već jednom iskusili „Pogrome“ i „Oluje“.

Stefanović: Srbija će nastaviti da štiti bezbednost građana 

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, povodom formiranja hrvatskog vojnog kampa na Kosovu izjavio je večeras za TV Pink da je posao Srbije da gradi mir i čuva regionalnu stabilnost.

Stefanović je podsetio na reči srpskog predsednika kao vrhovnog komandanta oružanih snaga istovremeno, a to je da Srbija nikada više neće dozvoliti „novu oluju“.

Istovremeno Srbija će raditi na miru i stabilnosti, ali će, kako je Stefanović kazao jačati vojsku i nastaviti da štiti bezbednost građana Srbije.

„I naravno da budemo faktor odvraćanja svima koji na silu misle da ugroze bezbednost Srbije i koji na silu misle da ugroze srpski narod“, kazao je Stefanović.

Pročitajte još:

Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeli

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.