Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se promeni granica

Radman Gervala Hrvatska Kosovo
FOTO: MSP Kosovo/Tviter

Hrvatska se protivi promeni granica, podržava viznu liberalizaciju, među prvima je priznala Kosovo i poziva druge zemlje da isto učine, poruke su ministra spoljnih poslova Hrvatske, Gordana Grlića Radmana, koji danas boravi u poseti Kosovu. 

Radman se na početku svoje posete sastao sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore, Donikom Gervalom (Gërvalla).

Dvoje zvaničnika obratili su se medijima nakon što je sastanak završen.

10.000 doza vakcina iz Hrvatske za Kosovo

Radman je poručio da je hrvatska vlada donela odluku da donira Kosovu 10.000 vakcina protiv kovida.

„Kosovo je veoma zahvalno na donaciji Republike Hrvatske“, oglasilo se potom na Tviteru kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Zahvaljujemo ministru spoljnih poslova, Grliću Radmanu što nam je direktno dostavio vest tokom svoje posete Prištini“, poručili su.

Hrvatska protiv promene granica

Osim o pandemiji, dvoje zvaničnika razgovarali su i o regionalnim pitanjima.

Radman je na konferenciji za štampu ujedno poručio da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica.

„Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će se pronaći rešenje. Hrvatska se protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi. Nadamo se da će razgovori biti nastavljeni u junu“, poručio je Radman.

Kaže da su Hrvatska i Kosovo tradicionalno „dve prijateljske zemlje“ sa veoma dobrim odnosima.

„Ne smemo zaboraviti činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Republike Kosovo. Dali smo veliku podršku Kosovu da se učlani u regionalne i međunarodne organizacije“, kazao je.

Kaže da bi za ostale zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova – to trebalo da bude „prirodni put“.

„Većina zemalja EU je nezavisnost (Kosova) priznala. Ako želimo istinski mir – svetski poredak, ako želimo da poštujemo odluku albanskog naroda i građana Republike Kosovo, onda je to sigurno priznanje njihove odluke – da se Kosovo prizna. Verovatno će i Srbija imati u vidu i dugoročno doneti odgovarajuću odluku. Mislim da bi to u budućnosti olakšalo odnose i da bi to bila jedna dobra odluka i jedan dobar rezultat toga kako osigurati i mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi“, kazao je.

Ujedno je preneo podršku Hrvatske viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Osim toga, Radman je najavio otvaranje vojnog kampa za koji kaže da će uticaji na stabilnost regiona, prenosi Gazeta Express.

Gervala: Nisam bila svedok Specijalnog suda

Kosovska ministarka koja je nedavno naišla na seriju kritika zbog njene izjave iz 2017. godine – da će proslediti „materijal“ Specijalnom sudu, te da su Hašim Tači i Kadri Veselji činili „zločine prema političkim protivnicima“, danas je upitana da li je svedok Specijalnog suda.

Kako prenosi Gazeta Express, Gervala je kazala da ne želi da zloupotrebi posetu hrvatskog kolege da bi govorila o toj temi, ali je ujedno ukratko dala negativan odgovor.

„Da ne bi zloupoterbila posetu kolege, ne gubim vreme, vrlo kratak odgovor – ne, niti sam bila, niti sam sada. Mislim da je to dovoljan odgovor“, kazala je Gervala.

Hrvatski ministar spoljnih poslova se u međuvremenu sastao i sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani

U saopštenju koje je dostavljeno medijima navodi se da su strane ocenile da su odnosi između Hrvatske i Kosova odlični još od 90-tih godina i izrazile spremnost za produbljivanje dalje saradnje.

Iz kosovskog predsedništva poručuju da je donacija vakcina koje će stići iz Hvratske zapravo odgovor na zahtev koj je prethodno još sredinom aprila uputila Osmani.

Osmani je na sastanku poručila da proces dijaloga Beograda i Prištine ne bi trebalo da se povezuje sa liberalizacijom viznog režima, naglasivši da je Kosovo već ispunilo kriterijume za liberalizaciju.

„Osmani je dodala da Kosovo i Hrvatsku povezuju mnoga pitanja i u tom kontekstu spomenula približan broj nestalih ljudi zbog nasilja koje je počinio srpski režim tokom ratova 90-tih, naglasivši potrebu za konkretnu saradnju na rasvetljavanju njihove sudbine“, dodaje se u sapštenju.

Bez daljeg preciziranja, u saopštenju se navodi da se Osmani obavezala da će proširiti saradnju na polju strateškog partnerstva, sa posebnim naglaskom na oblast odbrane.

Radman je i tokom sastanka sa Osmani podcrtao da Hrvatska podržava Kosovo na evropskom putu i liberalizaciju viznog režima.

Radman se potom sastao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.