Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite“; Hrvati hteli da nas unize

„Svima onima koji misle da će biti novih Oluja i pogroma i proterivanja našeg življa moja poruka je da se to neće desiti“, poručio je danas predsednik Srbije nakon najava o otvaranju vojnog kampa Hrvatske na Kosovu, ali i potpisivanja ugovora o dodeli više od 190 hektara zemlje KBS-u za izgradnju vojne baze u Južnoj Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi mobilne punktove za vakcinaciju protiv koronavirusa u opštinama Obrenovac i Ub odakle se u više navrata obraćao građanima na koje je apelovao da se vakcinišu.

Prilikom obilska mobilnog punkta u selu Zvečka kod Obrenovca, komentarisao je jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske tokom boravka u Prištini, o tome da će Hrvatska otvoriti na Kosovu vojni kamp.

Pokušao je da bude blag.

„Srbija želi sa svima u okruženju, a posebno sa Hrvatskom, dobre i korektne odnose, ali ove izjave i postupci nisu izraz poštovanja prema Srbiji“, zaključuje predsednik.

„Kada to kažem, ne možete da se pravite da ne znate šta Srbija misli o KiM-u, bez obzira što je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova, ne možete da se pravite da ne znate da mi to smatramo svojom teritorijom, da tamo živi veliki broj Srba koji imaju kolektivno sećanje na stravična stradanja našeg naroda od 1941 do 1995 godine“.

Konstatuje da su Hrvati jednostavno mogli da odbiju poziv za otvaranje vojnog kampa.

„I sad vas ja pitam, zašto je to nekome bilo potrebno da se hvali na taj način, da u tome učestvuje, bilo im je lakše da kažu, ukoliko su dobili poziv KFOR-a, nemojte nas, bolje je za region da mi u tome ne učestvujemo„, kazao je predsednik.

Međutim, tvrdi da su Hrvati, nažalost, sa namerom doneli takvu odluku, „pokušavajući da dodatno unize Srbiju“.

Predsednik je „razumeo poruku“, ali i dodaje:

„Ne može niko da vas unizi, to možete sami da uradite, ukoliko se nedolično ponašate, ne držite čojstva, poštenja i odgovornosti“.

Imao je poruku i za sve Srbe na KiM-u – „nemojte da se brinete“.

Istu poruku šalje i povodom najave izgradnje baze KBS-a nedaleko od severnog dela Mitrovice, tj, povodom onih „koji daju 190 hektara na Crnuši da bi mogli da imaju kao na dlanu Severnu Mitrovicu, Zvečan i deo Zubinog Potoka“.

Vučić je najavio da će ubrzo razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom upravo o tome, a da će se ubrzo u Briselu i sastati sa njim.

„Želim da izbegnemo svaku vrstu sukoba, da čuvamo mir, da govorim o platama, većim penzijama a ne o sukobima“, kazao je Vučić.

Reči „pogrom“ i „nove oluje“, danas su se ponovo našle u predsednikovom rečniku.

„Svi oni koji misle da će biti novih oluja i pogroma i proterivanja našeg življa moja poruka je, ujedno srpskom narodu na KiM, da se to neće desiti. I kada ja kažem da se to neće desiti, to je garancija da se to neće dogoditi“, kazao je predsednik.

Sa druge strane, kaže da mu ne pada na pamet da se „busa u prsa“.

„Mnogo su jaki i Albanci i Hrvati, svi su oni mnogo jaki, mi nismo toliko, ali, to što su planirali da se dogodi, neće se dogoditi“, zaključio je predsednik.

Pročitajte još:

Opština J.Mitrovica i KBS potpisali ugovor o korišćenju imovine za bazu KBS

NATO: Odluku o izgradnji baze KBS na Crnuši donele kosovske vlasti

U Južnoj Mitrovici se gradi najveća baza KBS-a na Kosovu


Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeli

Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.