Hrvatsko MSP: Spekulacije Srbije o „drugačijim vojnim aktivnostima“ krajnje smešne i apsurdne

Hrvatska
FOTO: MSP Hrvatske

Hrvatsko prisustvo NATO-u doprinosi jačanju mira i stabilnosti. Histerične spekulacije iz Srbije usmerene protiv Hrvatske koje aludiraju na drugačije vojne i slične aktivnosti smatramo krajnje smešnim i apsurdnim, nakon serije negativnih reakcija iz Srbije povodom najave Hrvatske o izgradnji vojnog kampa na Kosovu, oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje.

Mnistar spoljnih poslova Hrvatske, Gordan Grlić, boravio je juče u službenoj poseti Kosovu, gde je obišao  34. hrvatski kontingent u misiji KFOR-a. On je iz Prištine ujedno najavio izgradnju vojnog kampa koji će, kako je poručio, doprineti regionalnoj bezbednosti.

Još od juče nižu se negativne reakcije iz Beograda, poručuje se da je tako nešto nemoguće, „naučna fantastika“, te da se time krši Rezolucija 1244 i ujedno umanjuje regionalna bezbednost.

Danas je najavu hrvatskog ministra prokomentarisao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Srbima na KiM poručio je da ne brinu, kazao je da želi da izbegne svaku vrstu sukoba, ali i poručio „svima onima koji misle da će biti novih oluja i pogroma i proterivanja našeg življa… da se to neće desiti“.

Potom se oglasilo hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kažu da su hrvatski vojnici koji učestvuju u misiji KFOR-a dobili pohvale od međunarodnih partnera, te da njihovo učestvovanje potvrđuje Hrvatsku kao „pouzdanu članicu NATO-a i doprinosi jačanju miru i stabilnosti“.

„Stoga, histerične spekulacije iz Republike Srbije usmerene protiv Hrvatske koje aludiraju na drugačije vojne i slične aktivnosti smatramo krajnje smešnim i apsurdnim“, poručili su iz ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Precizirali su da se „ove apsurdne, neistinite i netačne insinuacije“ koriste kao „pokušaj skretanja pažnje s jedne ozbiljnije stvari koja se juče dogodila“.

„Naime, usvojena je odluka o izmeni Statuta grada Subotice i uvođenju četvrtog, tzv. bunjevačkog jezika, u službenu upotrebu. Reč je pre svega o političkim manipulacijama. Cela inicijativa s tzv. bunjevačkim jezikom ima političku pozadinu, odnosno cilj joj je razbijanje hrvatskog nacionalnog korpusa u Republici Srbiji, što je nastavak jedne politike koja je već dugo na delu“, tvrde.

Osvrnuli su se i na prava srpskih manjina u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Navode da su srpskim manjinama zagarantovana sva prava prema najvišim evropskim standardima.

„Zahvaljujući takvim pravnim rešenjima, predstavnici srpske manjine već decenijama imaju istaknuto mesto u hrvatskom političkom životu i učestvuju u vladajućim koalicijama od lokalnog do nacionalnog nivoa vlasti“.

Sa druge strane, kažu da uprkos potpisanom bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije 2004. godine, Hrvati u Srbiji još uvek čekaju ispunjenje najvažnijih tačaka i dogovorenog reciprociteta previđenog sporazumom.

„Naime, Hrvati u Srbiji još uvek nemaju zajamčena mesta ni na jednom nivou vlasti, finansiranje hrvatskih manjinskih institucija od strane Republike Srbije nije adekvatno rešeno institucionalno…“.

Ujedno su izrazili „posebnu zabrinutost“ zbog, kako su naveli, nedavnih izjava o potrebi menjanja granica i poziva na ujedinjenje svih Srba u jednu državu, a koji su prošli bez reakcije vlasti Republike Srbije.

„Upravo takva velikosrpska politika je tokom raspada bivše zajedničke države izazvala ratove s ogromnim ljudskim žrtvama i razaranjima. Naša obveza je međunarodnoj javnosti i partnerima ukazati na ponovnu pojavu takvih političkih razmišljanja i težnji“, poručili su.

Pročitajte još:

Dačić: Veću bezbednost doneo bi ruski vojni kamp na KiM i srpski u RS

Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite“; Hrvati hteli da nas unize

Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeli

Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.