Za putovanje u EU nije dovoljan samo pasoš

Foto: KoSSev

Državljani Srbije od petka će moći turistički da putuju u EU, ali ne samo sa pasošem u džepu, već pod epidemiološkim uslovima koje za ulazak određuje svaka država članica pojedinačno. Ambasadori zemalja EU juče su usvojili preporuku o stavljanju Srbije na listu epidemiološki bezbednih zemalja, a ona sutra stupa na snagu.

Preporukom se ukida zabrana putovanja u EU koja je za Srbiju bila na snazi od jula ali, u zavisnosti od epidemiološke situacije, svaka država članica Unije individualno procenjuje da li će za ulazak tražiti potvrdu o vakcinaciji, negativan test na koronavirus ili odlazak u karantin.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, rekla je danas da Srbija već ima potpisane bilateralne sporazume i priznavanje digitalnih sertifikata sa nekoliko zemalja članica EU kao što su Grčka, Mađarska i Slovenija, a sa Češkom je potpisan i od ponedeljka stupa na snagu.

U Hrvatsku se može ući uz potvrdu o vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja se prima u Srbiji, negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o prebolevanju kovida-19, dok Španci za ulazak iz Srbije priznaju samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pored Srbije, na spisku epidemiološki bezbednih zemalja od sutra će biti i Albanija i Severena Makedonija, kao i SAD, Hong Kong, Liban, Makao i Tajvan.

EU svake dve nedelje raspravlja o epidemiološkoj situaciji u „trećim zemljama“ i ažurira listu onih država koje se smatraju bezbednim za putovanja.

Epidemiološki bezbednom državom smatra se ona koja beleži maksimum 75 slučajeva zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.