Vučić: Za mandata mog predsednikovanja neće biti priznata nezavisnost Kosova, neće Kosovo da uđe u UN, neće biti pogroma

„Ni na koji način nećemo priznati direktnu, ili indirektnu nezavisnost Kosova“, još jednom je ponovio večeras u zaključnom obraćanju posle 25 sati rada i sedenja u poslaničkoj klupi predsednik Srbije. „Niti je to posebno junaštvo, ali ste nam i to govorili da će da se desi i prebacivali, te nije zgoreg da se ponovi“, naveo je. Očekuje teške dane.

A težak je bio rad u skupštinskoj sali za poslanike, ne i za predsednika, koji je, uprkos tome da se desetine puta kao jedini uključivao u dugačke replike nakon oštrih kritika opozicionih poslanika, bio jedini u sali koji je nije tokom rada prethodna dva dana napuštao ni za kakvu pauzu.

Dva dana trajala je sednica, da bi kasno večeras 148 poslanika od 210 danas prisutnih, prihvatilo izveštaj Kancelarije za KiM od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022.

U manjoj meri se razgovaralo o izveštaju, u većoj se opozicija i vlast iznosili uzajamne optužbe na račun teške pozicije Srbije u kojoj se nalazi već godinama kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, ali i nedavnog pojačanog pritiska pod kojim se Srbija i dodatno našla.

Srpski poslanici, bilo iz vlasti ili opozicije, u jednom su bili jedinstveni – ne podržavaju to da Srbija prizna Kosovo.

Sumirajući svoje utiske nakon što je pažljivo slušao ono što je svaki poslanik govorio prethodna dva dana, predsednik Srbije je kazao da je ta „fontana želja toliko daleko od onog što je stvarnost“ – to jest, onoga što „misle i žele Albanci i još dalje od onog što žele naši zapadni partneri“, da se predsednik čudi kako se to ljudima „prodaju nemoguće bajke“.

Ipak, da mu ne bi spočitavali defetizam, naglasio je da će se on i sa ovakvim ocenama stanja, jače i snažnije boriti nego oni koji se busaju u prsa, ali i da ne zna šta je rešenje za Kosovo.

Jednom kada je izašao sa nečim realističnim, „zgazili su ga“.

Za mandata mog predsednikovanja neće biti priznata nezavisnost Kosova. Neće Kosovo da uđe u Ujedinjene Nacije. Mogu da obećam da ću da pomažem našem narodu. Neće biti pogroma, sve drugo – evo vam i izvolite

Nije spokojan predsednik. Predvideo je da će narednih šest i po meseci – do 31. marta 2023, biti najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata.

Sa druge strane, za Srbiju možda to i nisu najteži dani, podsetivši na vreme devedesetih, te dvehiljadite, kada su, kako tvrdi, ljudima uručivani otkazi. „Svakako je jedna od najsloženijih godina za građane Srbije“, dodao je.

Posle, kako ih je nazvao, „osnovnih pritisaka“, očekuje one iz „teže kategorije“. O tome će moći više da govori po povratku iz Njujorka gde će zasedati Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija. On već ima dogovorena 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i vlada i jos 9 sastanaka sa ostaim šefovima i tintenkovima.

„Naporni su dani pred nama i nažalost, jedna se stvar dogodila da politički akteri nisu razumeli, ni društvena scena, svi gledaju samo svoj udeo, svi imaju svoj ugao. Malo je koga interesovala država“, požalio se Vučić.

Molio je kaže, prethodnih dana, i crkvu, i političke predstavnike da se ne podiže „velika buka“, jer ona nije bila potrebna i u vezi sa Prajdom, i u vezi sa (ne)uvođenjem sankcija Rusiji, i oko situacije na Kosovu i Metohiji, ali niko nije hteo da popusti.

„Ne trebaju nam loše slike odavde“, dodao je.

Posao mu je da štiti prava građana, te je zbog toga na kraju dugačkog dana i sumirao suštinu oko pitanja i same sednice – Kosovo, a koju, kako on tvrdi: „To niko nije pomenuo pitao, tražio dodatno objašnjenje“.

Znao je on šta sledi posle izbijanja rata u Ukrajini, ali je i dobio lične potvrde od Emanuela Makrona, Olafa Šolca, Šarla Mišela, te ostalih evropskih lidera. A oni su mu samo preneli ono što je svima njima kazao predsednik Ruske federacije.

„Svima im je rekao Putin. Rekao im je – čekajte, pa vi ste otvorili Pandorinu kutiju. To (Kosovo) ne može da bude sui generis. Ja ću da imam po tom principu na DNR, LNR itd…“

Iako priznaje da zapadne diplomate nipodaštavaju njegove argumente i misle da to nije pravi razlog za Putinov rat u Ukrajini, navodi i da zapadne zemlje zapravo sada žele da mu zatvore put ka tome, a da cenu za to sada plaća Srbija, jer se zapadu žuri da ne ostave prostor Putinu za verifikaciju i legitimaciju poteza koje je povukla Ruska federacija – to jest za buduću Jaltu.

Rusi, sa druge strane, „čekaju Jaltu“.

„I prema mojoj proceni, a verujte mi da je tačna i jedna i druga, ovi drugi rade sve da izbegnu Jaltu. Svaka strana želi poraz one druge i niko ne želi da se dođe do kompromisa. I to je dodatni problem za sve nas“.

Navodi da je Srbija prinuđena da se bavi krizom jer je dodatno pogođena pitanjem Kosova.

„Namera je da se Srbija dovede pred svršen čin“.

A to je najverovatnije namera da Kosovo postane članica Ujedinjenih Nacija.
Predsednik je i večeras ponovio ono što je odgovorio danas profesoru Vladeti Jankoviću, a to je da misli da je plan zapadnih sila da Kosovo uđe u UN, dok sa druge strane Srbija ne bi morala da ga prizna.

„Bez Ujedinjenih Nacija, oni posao nisu završili“.

„U svemu tome nalazimo se, između čekića i nakovnja“.

Dodatno situaciju komplikuje i to što za mesec i po dana Srbija neće moći više da uvozi rusku naftu.

„Situacija je veoma teška i još jednu stvar, hajde da vas zamolim, kada nešto kritikujete – razumem politiku mrzim Vučića, ali nemojte da mrzite naše prijatelje zato što mrzite mene“ – požalio se predsednik.

U pitanju su Arapski Emirati odakle se predsednik vratio ranije ove nedelje a gde je otišao ekspresno radi dobijanja nove finansijske pomoći. To je bio izvanredan uspeh, tvrdi.

„Dobijemo novac najjeftiniji moguć, a vi kažete zadužili smo se. Ko Boga vas molim da se ne pričaju gluposti“.

Moli da se ne napadaju Emirati jer „para nema na tržištu, a ide hladna zima i mora da se plaća sa ovim, da se ne troše rezerve“. A ide i velika kriza oko Kosova i Metohije. Nju, između ostalog, podgreva i pitanje tablica.

Sa jedne strane, kosovske vlasti ne odustaju od namere da rok za zamenu ističe za mesec dana, a sa druge, na Severu „niko ne sluša Kurtija“.

Niko im se nije prijavio za tablice, samo policajac sa Severa i još jedno lice koje je moralo iz razumljivih razloga na jugu, objasnio je predsednik.

Kosovske vlasti su očekivale između dve i tri hiljade od 7000 stanovnika, dok broj KM tablica iznosi oko 9000.

„Doživeli su debakl sa ubeđivanjem Srba“, naveo je predsednik ali naglasio to da će ovo jedinstvo Srba povećati nervozu kosovskih vlasti, te pritisak i strast da promene stvari nasilno na terenu.

„Šta god da uradi naopako, uvek će imati političku podršku svojih roditelja – onih koji su stvorili nezavisno Kosovo“, kaže predsednik.

Svestan je da se nikome ne sviđa to da Srbija vodi nezavisnu politku i zato je stešnjena sa svih strana.

Predsednik je zato pozvao poslanike na kraju svog obraćanja na veće jedinstvo, obećavši i na povećan trud i sa strane vlasti ubuduće da se otklone tačke nerazumevanja.

„Bez obzira na to što nismo uspeli da postignemo ni elementarnu saglasnost kao što je bio ovaj izveštaj“, dodao je uz opasku da se plaši da će situacija na terenu naterati srpski politički spektar na veće jedinstvo.

Ljudi u Srbiji kao i poslanici treba da znaju da će predsednik uraditi sve sto može da predstojeća zima bude „pristojna i sigurna“.

Građanima Srbije, a posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji se zahvalio na tome što je punih 25 sati pratio ovu sednicu.

„Nema čarobnih štapića, lakih rešenja ali kao narod nemamo šta drugo, do da nam ostaje to da se pametnom, racionalnom, svojom marljivom politkom borimo. Dakle – borba, borba. Živela Srbija“, poručio je Vučić.

Čestitao je današnji Dan zastave, uključujući i čestitke Republici Srpskoj gde će boraviti danas na otvaranju novih radova u Bjeljini.

O jučerašnjim i današnjim događajima podsetite se u:

Milivojević zatražio Vučićevu ostavku: Da sam premijer ušao bih kroz Jarinje biciklom ili na konju pa mi stikere nalepite na sapi konja

Đuka u Skupštini: I Mediji na KiM dobili zadatak da vode hibridni rat protiv Milana Radoičića

Vučić obećao da Kosovo neće postati članica UN za vreme njegovog mandata do 2027

Zahtev da se Skupština uključi u rešavanje pitanja Kosova i da Vučić obavesti parlament kada mu se bude dao „dokument o Kosovu za potpisivanje“

Ristić: Možda sam i jedini bivši predsednik opštine koji nije podigao novac, Vučića obmanuli njegovi

Kovačević: Dogodine u Prištini, gospodine predsedniče, ali bez nalepnice

Ćuta: Kosovo nam se dešava svuda u Srbiji; Vučić: Imao sam hrabrosti da kažem da nam je razgraničenje jedino rešenje

Drugi dan posebne sednice o Kosovu započeo pohvalama Vučiću, dočekan i ovacijama

Momčilo Trajković: „Teško nama“

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.