Zahtev da se Skupština uključi u rešavanje pitanja Kosova i da Vučić obavesti parlament kada se od njega bude zatražilo potpisivanje dokumenta o Kosovu


Često se u poslednje vreme sve češće spominje sveobuhvatna normalizacija, potpisivanje uzajamnog sporazuma, model dve Nemačke. Krajnje je vreme da se narodu Srbije objasni šta to znači, zamolio je predsednika Srbije danas da to i učini najstariji narodni poslanik profesor Vladeta Janković.

„Svaki od ta tri termina znači priznanje Kosova, makar se to ne pominjalo eksplicitno, makar ne morali da razmenjujemo ambasadore sa Prištinom. To znači da Kosovo može da postane član Ujedinjenih Nacija, a to znači gospodo i gospođe – da se Srbija zauvek i de jure odrekla 15 posto najdragocenije svoje teritorije. Nemojte da bilo ko bude u zabludi“, naglasio je profesor Janković.

Od predsednika Srbije zatražio je da se obaveže pred Skupštinom Srbije, ukoliko može, da:

„Kad bude pre ili posle potpisivao neki dokument, izađe pred nas i da nam tačno kaže šta će potpisati“.

Za predsednika Srbije imao je još dva pitanja:

„Da li je moguće da se Narodna skupština uključi na neki način u rešavanje pitanja Kosova, makar i preko skupštinskog odbora, na šta bi i sam predsednik mogao da utiče?“

Zamolivši kod drugog pitanja da ga predsednik lično demantuje ukoliko bude izneo netačnu medijsku vest i izvinivši se unapred ukoliko je netačnu vest i lansirao, Vladeta Janković je postavio pitanje:

„Da li ste u nedavnim razgovorima sa Kurtijem usvojili njegov uslov da se razgovara na bazi reciporociteta?“

Podsetivši Vučića na sopstvenu briljantnost u ustavnom pravu kao student, podsetio ga je i na to da bi trebalo da zna da načelo reciprociteta važi samo kada je reč o nezavisnim državama.

Izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju, o kojem se već drugi dan raspravlja u srpskom parlamentu ne zaslužuje podršku, takođe je ocenio profesor Janković.

„Pre svega zato što je nečitak, nerazumljiv vrlo često, pisan birokratski i što je zapravo zakasneo. On govori o jednom periodu koji je relativno kratak a mi zapravo ne znamo ništa o onom što se dešavalo ranije“.

Ovo su razlozi zbog kojih će profesor Janković glasati protiv izveštaja.

Osvrnuo se i na jedinstvo o kojem je govorio Vučić.

„Moje je uverenje da smo mi to jedinstvo imali u periodu kada je ovde pred skupštinu dolazio jedan tim stručnjaka koji je vodio pregovore, u prisustvu predsednika vlade, ministra spoljnih poslova, predstavnika Srba sa Kosova, predstavnika SPC. To se desilo u najmanju ruku šest puta i svaki put su njihova izlaganja saslušana a skupštini i narodnim predstavnicima predočeno je sve ono što je učinjeno i šta se namerava da se uradi i tražena je saglasnost za to i tu saglasnost smo dobijali, uključujući i glasove Radikalne stranke, čiji je član bio tada gospodin predsednik i kasnije Napredne stranke. To je bila jedna vrlo impresivna demonstracija narodnog jedinstva koja je i donosila rezultate“.

Međutim, period o kojem je Vučić govorio kao o najmračnijem periodu jeste zapravo, kako je ocenio Janković, vreme uspeha Srbije.

„Kada smo imali društveni dohodak od 6,5%, slobodu štampe, slobodne pravedne i poštene izbore, pravosuđe koje je funkcionisalo, ljude koji su se vraćali u zemlju umesto da odlaze“, naveo je.

Podsetio je na rezultate iz tog vremena o Kosovu kada je u SB UN oboren Ahtisarijev plan, dovodeći međunarodnu zajednicu – najpre Amerikance i evropske zemlje u položaj da „maltene isforsiraju proglašenje nezavisnosti Kosova“.

„To je bilo nasilje i otvoreno kršenje međunarodnog prava koje je osudio čitav razumni svet. Došli smo u situaciju kada je to pitanje bilo na putu da bude dobro rešeno, a samo proglašenje nezavisnosti Kosova je značilo da se zapravo međunarodna zajednica ofarbala u ćošak i onda – evo, više od 10 godina oni pokušavaju da se odatle izvuku i odatle ovi pritisci kojima je neosporno izložena i današnja vlada i gospodin predsednik lično“, kazao je narodni poslanik Vladeta Janković.

Na ove navode, odgovorio je predsednik Srbije. Kazao je da je spreman da se skupština uključi, čak i da za mesec dana se pripremi i posebna rezolucija o Kosovu koja bi se stavila na glasanje „baš u skupštini“.

Ipak je naglasio da će baš to doprineti daljoj neefikasnosti rešavanja pitanja Kosova.

„Ja mislim da će to da doprinese tome da nemamo šansu da napravimo bilo kakav dogovor oko bilo čega i da ćemo da idemo dalje u pravcu daljeg sukoba sa Albancima“.

Demantovao je navode da je prihvatio reciprocitet u razgovorima sa Prištinom, zbog čega mu se Janković još jednom izvinio.

Obećao je da Kosovo za vreme njegovog mandata neće postati članica Ujedinjenih Nacija, te da ništa neće se potpisivati ne bez Narodne skupštine, nego to neće ni on da učini.

Šta je Vučić još kazao u replici Vladeti Jankoviću u posebnoj vesti.

Janković:  Pre ili kasnije stiže dokument za članstvo Kosova u UN

U replici potom, profesor Vladeta Janković je srpskog predsednika podsetio na niz događaja koji upućuje na to da će, pre ili posle, morati da dođe do potpisivanja „neke vrste dokumenta“, što je i sam Vučić najavljivao.

Koji god to dokument bio i ja to ponavljam – koji omogućava Kosovu članstvo u Ujedinjenim Nacijama, to znači priznanje Kosova i tačka

Odgovorio mu je i na navode da predsednik neće potpisivati išta, ne samo bez konsultacija sa skupštinom, nego se zapravo potpisivanje za njegovog mandata sa njegove strane neće dogoditi.

Koliko se ja sećam, potpisan je važan briselski sporazum bez nekog izjašnjavanja parlamenta koje bi bilo smisleno, potpisali ste vašingtonski sporazum bez konsultacija, dozvolite mi tu sumnju. Ja to kažem dobronamerno i kažem, nadam se, na jedan uljudan i razuman način

O jučerašnjim i današnjim događajima podsetite se u:

Ristić: Možda sam i jedini bivši predsednik opštine koji nije podigao novac, Vučića obmanuli njegovi

Kovačević: Dogodine u Prištini, gospodine predsedniče, ali bez nalepnice

Ćuta: Kosovo nam se dešava svuda u Srbiji; Vučić: Imao sam hrabrosti da kažem da nam je razgraničenje jedino rešenje

Drugi dan posebne sednice o Kosovu započeo pohvalama Vučiću, dočekan i ovacijama

Momčilo Trajković: „Teško nama“

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretnici

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.