Svećlja: Optički kabl meta tamošnjih kriminalnih grupa, to je kritična infrastruktura

FOTO: KoSSev/Radovi na postavljanju optićkog kabla ranije letos

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) kazao je da će odgovorni za oštećenje optičkog kabla u opštini Zubin Potok, koji je Kosovska policija postavljala letos uz magistralni put Zubin Potok – Brnjak, biti privedeni pravdi.

Svećlja je, kako javlja Koha, na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji koju je održao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, naveo da je oštećenje delo „određenih kriminalnih grupa“.

„Svedoci smo da je bezbednosna situacija na severu potpuno drugačija od one koju smo nasledili. Među promenama je i to što što smo uspostavili signal za 044 i IPKO, ali i komunikaciju sa raznim institucijama, kroz dalje pružanje optičkog kabla koji je zapravo bio meta napada tamošnjih kriminalaca. Radi se o kritičnoj infrastukturi, bilo kakvo oštećenje kabla je ozbiljno krivično delo, na čemu naše institucije rade u kontinuitetu. Kada budemo imali konkretne informacije o tome ko nanosi štetu kablu, privešćemo ga pravdi i tražiti strogo kašnjavanje“, naveo je Svečlja.

Optički kabl u vlasništvu Kosovske policije u Zubinom Potoku dva puta su u roku od pet dana, oštetila nepoznata lica. Kabl je ranije ove nedelje presečen na dve lokacije, potvrđeno je za naš portal u Kosovskoj policiji regiona Sever.

Novi slučajevi dogodili su se –  prvo u selu Banje, a potom i u selu Kopiloviće. Da je presečen optički internet kabl policiju su obavestili radnici firme „Ilea group“.

Inače, u pitanju je kompanija angažovana za izgradnju policijskih baza u Zubinom Potoku. Ime ove kompanije, javnosti je po prvi put ovog vikenda izneo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Stanica u Zubinom Potoku je dobila informaciju od radnika firme ‘Ilea group’, koja je izvršila spajanje odsečenog kabla u selu Banje“, potvrdio je za KoSSev, portparol Kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović.

Međutim, potom je utvrđeno da je kabl presečen na još jednom mestu, udaljenom 700-800 metara od ove lokacije.

„Utvrđeno je da je kabl presečen i  pored magistralnog puta u selu Kopiloviće u ovoj opštini“, kazao je Radović.

Uviđaj je na licu mesta izvršila istražna jedinica stanice Zubin Potok.

„Uviđajem se zaključuje da su nepoznata lica, u dubini oko 50 cm iskopala zemlju, izvukla kabl i presekla ga oštrim predmetom“, precizirao je Radović.

Tužilac je potom, prema njegovim rečima, naložio da se nova prijava oštećenja optičkog kabla objedini sa slučajem od 6. septembra.

Pomenuti slučaj dogodio se takođe u selu Kopiloviće, a počinioci su i tada bila nepoznati.

Kabl je bio oštećen na dva dela, a šteta procenjena na 5,000 evra.

Kosovska policija je i tada je pokrenula istragu za počiniocima, koju sada nastavlja i u vezi sa novim incidentom.

Objedinjeni slučajevi klasifikovani su pod predmetom „uništenje, oštećenje ili uklanjanje javnih instalacija“.

Javnost nije obaveštavana javno o radovima

KoSSev se u više navrata ovog leta, tokom postavljanja optičkog kabla, o čemu javnost nije obaveštavana tokom pripreme i izvođenja radova, na prometnom magistralnom putu, obraćao i centralnim i lokalnim institucijama, ali bez uspeha da dobijemo odgovor na vreme.

Kabl se postavljao i tokom utvrđivanja specijalnih snaga Kosovske policije na Brnjaku i u Gornjem Jasenoviku u ovoj opštini, što je takođe sve donedavno prolazilo bez objašnjenja javnosti i ispod radara javnosti.

Javnosti je zvanično po prvi put potvrđeno šta je Kosovska policija radila ovog leta, tek kada je kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova obišao početkom meseca baze u Zubinom Potoku, da bi se nakon toga oglasili i predstavnici vlasti u Beogradu, ali i deo opozicije.

Kako je situaciju u Zubinom Potoku opisao u nedavnom intervjuu za naš portal jedini opozicioni odbornik u opštini Zubin Potok Milija Biševac, podsetite se u:

Specijalna policija Kosova nas okupirala dok vlast ćuti

Biševac: U toku opšta kriminalizacija Severa dok se ljudi iseljavaju

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.