Vučić: Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

„Po prvi put se pojavljuju lica u starim i novim, različitim uniformama koja traže da brane sever Kosova i Metohije od agresora. Kada su se ti mladići srpske nacionalnosti bez oružja pojavili, svi ljudi, sve žene u urbanim sredinama, sišli su da ih pozdrave i kažu – ‘dobrodošla sloboda“, predsednik Srbije otkrio je na današnjoj sednici nove detalje u vezi sa dešavanjima od 31. jula na Severu Kosova. „Lepo što preovladavaju emocije“, poručuje, ali i dodaje da „za sve to možemo da platimo previsoku cenu“.

Mi smo konstruktivni, ali ne zato što se plašimo 3.700 NATO vojnika, imamo ih više, ali bismo izazvali katastrofu

Vučić kaže da postoje značajni bezbednosni izazovi, ali i sve veće prisustvo specijalaca Kosovske policije na Severu Kosova.

„Ne postoji veštačko stvaranje kriza sa naše strane“, tvrdi Vučić, navodeći da je opasnost „bliska, objektivna i ozbiljna“.

„Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Uprkos svemu bili smo dosledni za dijalog, svesni da je mirno rešavanje problema jedini način i da sve drugo vodi u nestabilnost i potencijalne sukobe“, kazao je Vučić.

Podcrtao je da je Srbija konstruktivna, ali ne iz straha zbog 3.700 vojnika KFOR-a na Kosovu.

„Imamo ih više i nismo slabije naoružani. Ali je problem u tome što bismo izazvali katastrofu za celu zemlju da ne želimo mir i stabilizaciju“, poručio je Vučić.

Kaže da je zato molio Albance i predstavnike međunarodne zajednice da zaprete Prištini da ne provocira sukobe.

Po prvi put se pojavljuju lica u starim i novim uniformama koja traže da brane Sever

Govoreći o izveštaju o pregovorima sa Prištinom, Vučić je podsetio na događaje na Severu Kosova iz septembra meseca 2021. godine, kada je postignut dogovor o upotrebi stikera, a nakon višednevne blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka. Osvrnuo se i na odluku Prištine o preregistraciji od 29. juna ove godine, ali i odluku o izdvanju ulazno-izlaznih dokumenata za građane sa srpskim dokumentima, čime je, kako to Vučić tumači, Priština pokušala da Srbe sa KiM „proglasi strancima na svojoj zemlji“.

Kao važno postignuće naveo je dogovor od 27. avgusta kojim su ukinuti ulazno-izlazni dokumenti kako Srbije, tako i Kosova.

On još jednom tvrdi da su time sačuvane srpske lične karte na Kosovu i da sada građani mogu slobodno da se kreću sa ovim dokumentima.

Vučić je govorio i o, kako ih je nazvao „mirnim protestima“ na Severu Kosova prethodne i ove godine.

Kazao je da je 31. jula ove godine, kada je došlo do nove eskalacije situacije na Severu Kosova, Priština po deseti put prekršila dogovore o tome da Specijalne jedinice, navodno, ne mogu da dođu na Sever Kosova.

Naznačio je da je na delu kampanja zastrašivanja Srba na Severu Kosova dugim cevima i oklopnim vozilima.

Vučić precizira da su ovakve akcije Prištine izazvale reakciju Srba na Severu Kosova.

„Po prvi put se pojavljuju lica u starim i novim, različitim uniformama koja traže da brane sever Kosova i Metohije od agresora, od onih koji bi da proteraju Srbe sa KiM“, poručio je Vučić

Kaže da to govori dovoljno o težini situacije u kojoj se nalazimo i suočavamo.

„Kada su se ti mladići srpske nacionalnosti bez oružja pojavili, ali su ih prepoznali ljudi, svi ljudi, sve žene u urbanim sredinama sišli su da ih pozdrave i kažu – ‘dobrodošla sloboda’. Ovo vam govorim da znate koliko je dojadilo našem narodu na KiM da trpi prištinski teror, a mora da trpi jer smo mi morali da čuvamo mir. Ali hoću da vam kažem dokle je došlo – nema dame i žene koje nisu izašle iz svojih kuća da zagrle te ljude i kažu ‘hvala vam vi ćete da se izborite za našu slobodu“, poručio je Vučić nakon čega je dobio aplauz poslanika iz vladajuće većine.

Kaže da je „lepo što preovladavaju emocije“, ali:

„Samo povedite računa da za sve to možemo da platimo previsoku cenu i zato su naši razgovori na dnevnom nivou da izbegnemo sukob“, dodao je

Srbi sa KiM me poštuju zato im ne obećavam „ne znam šta“

Vučić je ujedno danas govorio o tome da je u stalnoj komunikaciji sa Srbima sa KiM, za koje kaže da ga poštuju jer im „nije obećavao ne znam šta“ i nije im govorio nerealne stvari.

„Ali sam uvek bio sa njima i kada je najteže“, poručio je.

Kaže da ih je 11 sati ubeđivao da uklone barikade.

„11 sati mi je trebalo da ih molim da se povuku sa barikada, kada su već prihvaćeni naši uslovi. Oni nisu želeli, zato što nikakvo poverenje nemaju u Prištinu i međunarodnu zajednicu“, kazao je Vučić.

I danas je izneo podatak da su samo dve osobe od prvog septembra preregistrovale svoja vozila sa srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS, a u skladu sa odlukom Prištine od 29. juna.

„Jedno lice sa juga iz Prizrena i drugo iz Leposavića koje radi za takozvanu kosovsku vladu“, ponovio je Vučić.

Na kraju je naznačio da Srbi ne žele da se odreknu svojih tablica.

„Ti ljudi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena. Neće da se odreknu svojih tablica, ne smetaju njima albanske tablice, ali neće da se odreknu srpskih tablica, imena, Republike Srbije. To je njihov greh ali i ono u čemu ćemo mi da ih podržimo“, dodao je Vučić.

Srbi spremni da napuste institucije

Sa druge strane, kaže da to znači da „ulazimo opet u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena“, te je zamolio Kvintu i sve druge da povedu računa.

Još jednom je govorio o spremnosti Srba da napuste prištinske institucije, uprkos tome što sva prethodna obećanja o napuštanju nisu ostvarena.

„Imate 10 stepenika u nečijem strpljenju. U nekom trenutku dođe kraj tom strpljenju, Srbi taj zulum ne mogu da trpe. Ne zaboravite, Srbi su spremni, a molio sam ih da ne napuštaju institucije. Kad napustite policiju, ostavićete 490 Srba bez pištolja. Kada napustite sudove, ko će da odgovora ako neko siluje neku srpkinju, neće ih albanske sudije progoniti. Kako ćemo da zaštitimo stanovništvo“, kazao je Vučić.

Međutim, na kraju krajeva, tvrdi predsednik, ako nemaju izbora – oni su spremni na to.

Ne želim da vraćam ni srpskoj, ni albanskoj majci dete u kovčegu

Ipak, tvrdi „da ćemo sačuvati naš narod na KiM i da neće biti nikakvih Oluja, bljesaka i proterivanja Srba sa KiM“.

„Ne želim da budem predsednik koji će da vrati bilo kojoj majci – i srpskoj i albanskoj, dete u kovčegu. To znači da kao vrhovni komandat nemam nameru da našu decu šaljem u rat. Ali, ukoliko naš narod, deca, očevi i majke budu napadnuti, imaćemo dovoljno snage da ih odbranimo, verujte mi na reč“, poručio je Vučić.

NATO je još jednom pozvao da se stara o bezbednosti Srba na KiM, a ne da sprovodi odluke prištinskih vlasti.

„To je ono što u prethodnom periodu nisu uvek radili“, ocenio je Vučić.

Sa druge strane, kaže da ne veruje da će se postići bilo kakav dogovor sa trenutnim albanskim rukovodstvom.

„Oni ne žele da čuju bilo šta od argumenata, o poštovanju međunarodnog prava, jedino što ih interesuje je poštovanje sile koje je nad Srbijom primenjeno 1999. godine“, kazao je.

I danas je govorio o pokušajima promene „političke armature“ pregovora.

„Iz onoga što je postizano, reći će da će to biti urađeno, ali je važnije da nas privole da se krećemo ka neformalnom i suštinskom priznanju nezavisnosti. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god budemo rekli, biće teško za našu zemlju. Taj pritisak će se povećavati zato što niko ne želi otvaranje novog sukoba na Zapadnom Balkanu, a sa druge strane, čini mi se da imaju potrebu da izbiju ruskom predsedniku argument iz ruke – ‘kao što ste vi uradili sa Kosovom, mi smo sa Krimom, Donjeckom, Luganjskom…’.

Došlli smo do sedam novih povlačenja priznanja, stiže i osmo

Srbija se za svoje interese na KiM bori na svim političkim frontovima, kazao je ujedno predsednik Srbije.

„Rezultat je da smo u relativno kratkom roku došli do sedam novih povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ja očekujem da imam razgovore u narednih 15 dana i verujem da ćemo dobiti i osmu državu koja će povući priznanje KiM“.

Vučić tvrdi da svih osam papira stoji u ministarstvu spoljnih poslova.

„Samo čekamo trenutak kada ćemo da pokažemo. U ovom trenutku imamo više zemalja koje ne priznaju Kosovo, od onih koji priznanju. To je po prvi put danas jasno i veoma važno“, naznačio je Vučić.

Pročitajte još: 

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.