Ćuta: Kosovo nam se dešava svuda u Srbiji; Vučić: Imao sam hrabrosti da kažem da nam je razgraničenje rešenje


Dok se u Skupštini razgovara o Kosovu, Kosovo se dešava svuda po Srbiji, upozorio je zamenik šefa poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Koja je razlika između Kosova 1999. i Gornjih Nedeljica 2022. godine?! Vidimo da je kao da je NATO bombardovao kuće u Nedeljicama i iseljavanje stanovništva, isto kao na Kosovu 1999. godine. Ko je srušio kuće u Gornjim Nedeljicama, nama se Kosovo dešava i na Starici“, naveo je Jovanović.

„Ko je stranim kompanijama dozvolio da, uzimajući prirodne resurse Srbije su za sva vremena postali vlasnici zemlje po Srbiji“, postavio je pitanje.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražio je da se izjasni koje su njegove opcije za Kosovo, s obzirom na to da je od devedesetih govorio da je to sveta srpska zemlja, potom kao premijer podržavao razgraničenja i podele.

„Danas imamo ovo što imamo“, kazao je Jovanović, podsećajući ga na decenije njegovog uticaja u srpskoj politici.

Nisam ja učestvovao u briselskim razgovorima, niti sam ja uveo Srbe u vladu Kosova, sudstvo…

U centru rešavanja kosovskog problema moraju da budu ljudi – Srbi i Albanci, naglasio je uz dobre primere iz prakse koji to pokazuju – od zajedničke sadnje jagoda, zahvaljujući inicijativi tadašnjeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, preko zajedničke ekološke borbe Srba i Albanaca protiv ubacivanja šarskih reka u cevi, do najave da će uskoro on sam sa saradnicima otići u Goraždevac i postaviti solarni panel na krov srpske i albanske kuće.

Aleksandar Vučić je u replici odgovorio da se situacija, kaže, menjala za 28 godina, koliko je on izbrojao – ne samo svojom voljom, već i voljom velikih sila.

„Samo magarac ne bi primetio promene“, kazao je, dodajući da ne može da bude ista pozicija pre ’99 i posle ’99, ni pre 2004, ni posle, a pogotovu ne posle 2010. i 2011.

Što se tiče ideje o podržavanju podele i razgraničenja, on je, potvrđujući i danas ono što je jedno vreme javno zastupao, ponovio da je imao dovoljno hrabrosti da kaže ono što svi misle.

„Da, ja sam mislio da je razgraničenje rešenje“, naglasio je i odmah objasnio još jednom da je odustao jer su mu „svi skočili na glavu“.

Odgovarajući na kritike o onome što mu se spočitava kao loš efekat njegovog dugogodišnjeg bavljenja politikom u Srbiji, Vučić je naglasio da on koji, ipak „nije veliki junak“, nikada neće dozvoliti da mu proteraju 4,000 ljudi, spale i unište 35 crkava. „Znaće kako da reaguje, zato ih upozorava“.

Osvrćući se na deo Jovanovićeve diskusije o tome da je važno u centar rešavanja kosovskog pitanja postaviti same ljude, a kao pozitivan primer naveo sadnju jagoda na srpskim i albanskim imanjima u pećkom regionu, te da će sam Jovanović uskoro sa saradnicima „postaviti solarni panel na krovu srpske i albanske kuće u Goraždevcu“, Vučić je kazao da podržava upravo takve ideje, jer su to ideje i Otvorenog Balkana, ali: Mala razlika između njih je što bi on razmenjivao jagode bez zastave nezavisnog Kosova.

Pa on ne može da priušti da se pod zastavom Kosova razmenjuju jagode, jer ga Ustav na to obavezuje, dok je Ćuta slobodan to da radi.

Primetio je i da kad god opozicija govori o kriminalcima Srbima sa Kosova, opozicioni poslanici počnu da viču, te da je nefer da se upoređuju Nedeljice i Kosovo.

O jučerašnjim i današnjim događajima podsetite se u:

Drugi dan posebne sednice o Kosovu započeo pohvalama Vučiću, dočekan i ovacijama

Momčilo Trajković: „Teško nama“

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretnici

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.