Milivojević zatražio Vučićevu ostavku: Da sam premijer ušao bih kroz Jarinje biciklom ili na konju pa mi stikere nalepite na sapi konja

Politika koju je vodila Srpska radikalna stranka, a potom Srpska napredna stranka je katastrofalna politika kontinuiteta od 90-ih. Da nije bilo takve politike, Srbi bi sigurno živeli danas u Prizrenu, Peći, Uroševcu i ne bi se svodili na statističku grešku. Kasarna bi se u Prizrenu i dalje zvala „Car Dušan silni“, kazao je u svojoj jutarnjoj diskusiji poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević. „Znate li kako se posle vaše politike, naziva kasarna Milan Zećar u Uroševcu? Bondstil se zove. Vi ste svojom politikom postavili kamen temeljac za tu bazu“.

To je ujedno i jedno od najupečatljivijih obraćanja iz Narodnog doma Srbije za ova protekla dva dana.

„Pre samo par godina vodili ste politiku razgraničenja Studenice i Gračanice. Danas biste verovatno vodili politiku razgraničenja Studenice i Ravanice jer to je Vaša politika“, obratio se Milivojević predsedniku Srbije.

Ani Brnabić je poručio: „Pa ja da sam predsednik vlade, pa pešice bih otišao na Kosovo i Metohiju, pa na bicikli bih otišao, biciklom bih ušao. Na konju bih otišao i rekao bih, zalepite stiker na sapi ovog konja, a nemojte da ponižavate Srbiju!“

„Nema rešenja ovog problema sa vama na vlasti. Ja Vas sad pozivam da zbog katastrofalnog vođenja ove politike, sada podnesete ostavku gospodine Vučiću! Da se ne pozivate ni na kakav rejting i glasove, jer i Vi i ja znamo da ste pokrali izbore, kao i sve u proteklih deset godina“ – poručio je Milivojević.

Ipak, sarkastično je pohvalio to što je Vučić posle 6 godina, kako kaže, prikupio hrabrost da pred poslanicima i opozicije i vlasti izađe da bi u jedinom relevantnom mestu za temu Kosova i Metohije, raspravljali o katastrofalnoj, po interese Srbije pogubnoj politici Aleksandra Vučića.

U nastavku objavljujemo izvorno obraćanje Srđana Milivojevića iz DS:

Da raspravljamo o katastrofi koju je ovaj režim napravio kada je reč o kosovu i Metohiji, a to je isti onaj režim kojem je kontinuitet sa vlašću iz 90-ih godina.

Deset godina nas uporno uveravate i ubeđujete građane da kada je reč o Kosovu i Metohiji, vodite najbolju moguću politiku. Pobeđujete i Tačija, i Kurtija i Haradinaja sa 5:0 u pregovorima, da je ta politika državnički mudra, pobednička i da svi mi moramo, poput Marka Đurića, da aplaudiramo i vičemo dok ne promuknemo na telefon, kako ste, eto pobedili, a onda nam kažete da je Srbija posle deset godina došla u nikad goru i nikad težu poziciju, maltene, na ivici rata.

Ako ste vi vodili takvu politiku, a mi se onda našli u toj poziciji, onda je za tu politiku odgovoran onaj koji ju je vodio, onaj koji je mimo zakonskih i ustavnih ovlašćenja radio sve to što je radio, očigledno nije radio.

Nema dobre politike sa lošim posledicama. A vaša politika bez obzira na to da li ste je vodili kao radikali, naprednjaci je katastrofalna.

Vama danas nije potreban konsensuz. Sa kim hoćete konsenzus? Sa lopovima, bitangama i kretenima kako ste nas nazivali. Jeste li zaboravili te reči? Ja vam ih neću ponavljati, ali tako ste nas nazivali. Vama danas nije potreban konsenzus. Vama je potreban krivac za vaš neuspeh.

Mi demokrate se ne plašimo da Vam kažemo šta imamo da Vam kažemo. Ovo je izveštaj vlade. Gde vam je vlada ovde? Pre šest meseci su bili izbori. Koliko Vam treba vremena da formirate vladu? Koliko Vam treba da istrgujete resorima? Je l’ Srbija ratni plen Vaš? Pa, pre mesec dana ste Anu Brnabić proglasili premijerom, pa gde je ovde?!

A onda ste ograničili rok trajanja Ane Brnabić na dve godine, po kom ustavnom ovlašćenju. Kako Vi znate koliko će da traje vlada?! Pa tegla kiselih krastavaca ima veću upotrebnu vrednost od Ane Brnabić. Što svodite vladu Republike Srbije na takve artikle?! Pustite vladu.

Dakle, zašto ovde nema vlade? Evo, ja ću da vam kažem zašto nema vlade. Ovo su reči vašeg predsednika stranke:

„A ne ja kad pozovem pet ministara, ne mogu da ih dobijem po dva dana. Onda se pitam, pa kako da do vas dođe običan čovek?! Nije baš da se bavite Kosovom, regionom, nije baš da se bavite svim problemima ovog sveta. Ali zato kad je borba oko rotacije, to je velika borba“.

I eto, to je slika kako vi vidite Srbiju, kao rotaciona svetla, kao vlast, kao moć kao trezor, tendere, privilegije.

Recite tim ministrima da se ne biju toliko za rotaciona svetla. Ispratiće ih sve rotaciona svetla, u političku penziju, pravo u Zabelu, pod pratnjom rotacionih svetla, imaće ih koliko hoće.

Zato ih niste doveli ovde danas u parlament. Zauzeti su lepljenjem stikera na džip Ane Brnabić, prelepljuju grb Republike Srbije. Pa ja da sam predsednik vlade, pa pešice bih otišao na Kosovo i Metohiju, pa na bicikli bih otišao, biciklom bih ušao. Na konju bih otišao i rekao bih, zalepite stiker na sapi ovog konja a nemoj da ponižavate Srbiju!

Pa koga sve niste doveli ovde da vam pomogne. Pa ne plašimo vas se. Juče ste doveli stranački megafon. Simu. On da prati raspravu o Kosovu. Gde vam je Sima iz Grotske?! I njega dovedite. Onaj što je zapalio kuću Milana Jovanovića. Gde vam je Jutka iz Brusa? I Dijanu Hrkalović dovedite! Ma, sve ih dovedite. I Zvonka Veselinovića, i njega dovedite. I Zelju, pa ne plašimo se mi vas. I slobodno neka vam aplaudiraju koliko hoće. I slobodno Lukija iz Pećinaca dovedite. Onog Lukija koji ispisuje decu Demokratskoj stranci iz vrtića u zemlji u kojoj se održavaju slobodni izbori. To su ti vaši slobodni izbori. Dovedite i Veljka Belivuka, vašeg istaknutog člana. Pustite ga iz zatvora, tu pored Koluvije, nek’ vam aplaudira, neka vam pokaže kakva je vaša Srbija. Sve vaše članove iz zatvora pustite, dignite ovaj sprat, još jedan balkon odaberite ko će ovde da dođe ali mi vas se ne plašimo!

Mi ćemo uvek stajati uz naše građane, i na Kosovu i Metohiji, i u Pećincima, i u Valjevu i tamo gde imamo glasove i gde nemamo glasove.

Hoćete temu?!

Evo da vas podsetim na nešto kada je reč o temi. Koliko godina obmanjujete građane Srbije da je situacija na Kosovu i Metohiji takva zbog nekog navodnog pitanja pred UN Vuka Jeremića?! Pa nije to pitanje Vuka Jeremića, nego države Srbije. A znači vi smatrate da je to loše pitanje?! A znači vi smatrate da je nezavisnost Kosova i Metohije u skladu sa međunarodnim pravom?! A zato ste u koaliciji sa Tačijem, Haradinajem i Kurtijem?! Pa to! Ustanite pred građane Srbije i kažite – mi smatramo da Kosovo treba da bude nezavisno! Tako je! Bravo gospodine Jovanov! Svaka vam čast! Kažite svojim biračima – mi smatramo da je to loše pitanje. Nama se to ne sviđa!

A znate šta su o tom pitanju kazali neki vaši članovi? Evo, jedan je sedeo gde baš tu Vi sada.

„Smatram da je pitanje bilo dobro postavljeno. Smatram da se tadašnje ministarstvo spoljnih poslova i gospodin Vuk Jeremić dobro borio“, izjavio je u ovom zdanju, u ovoj sali na drugoj posebnoj sednici 26. aprila 2013, gospodin Vladimir Cvijan. Baš tu je sedeo gde Vi! Ne znam, pitajte se Vi šta s tim, ja neću. Meni su savest i obraz čisti.

Možda je sada trenutak da vas dame i gospodo pitam – kako to da danas o statusu Kosova i Metohije odlučuju Međunarodni sud pravde, Savet Bezbednosti, Generalna skupština SB UN i kako to da smo dotle došli da na teritoriji Republike Srbije ne važi Ustav Republike Srbije, nego Rezolucija 1244.

Ko je bio na vlasti kada su 9. juna 1999, sa Kosova i Metohije proterani srpska vojska i policija i zamenjeni sa NATO trupama i vašim saborcima iz OVK?!

Ovakvu ste ostavili kartu Kosova i Metohije 1999, i vi Srbi sa Kosova i Metohije to dobro da znate. Bio sam kod vas i u Peći, i u Prizrenu, i u Đakovici, i Uroševcu ’98 i kazao sam: Ako glasate za radikale, bićete izbeglice kao iz Krajine, a vi ste mi rekli – ‘Pa znate li koliko su oni dobili glasove ovde isto koliko i sad?!’ Ali šta se desilo?! Pa završili ste kao izbeglice. A kako smo došli do toga?

Pre nego što su neki koji sede u ovoj sali, sa bedža sa odela skinuli bedž sa likom Vojislava Šešelja, i zamenili ga likom Tonija Blera, mi smo u ovoj sali svedočili politici zarđale kašike – politici „Karlovac, Karlobag, Ogulin, Virovitica“.

Mi smo imali vrhunac te politike kroz jednu od najbesramnijih rečenica u istoriji političkog života Srbije: „Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana“.

To nije kazao niko sa ove strane, niko od nas. A vidite da nije bilo te rečenice, ne bi ovde sedeo samo Šaip Kamberi, bilo bi sada 50, 60 poslanika Šaipa Kamberija i s njima bismo razgovarali o platama i penzijama. Albanci bi činili vladu Republike Srbije, kao u Crnoj Gori, kao u Republici Severnoj Makedoniji.

Nažalost, vi ste vodili jednu drugačiju politiku. I mnogo je toga možda, ali nešto počinje sa sigurno:

Da nije bilo takve vaše politike dame i gospodo, Srbi bi sigurno živeli danas u Prizrenu, Peći, Uroševcu i ne bi se svodili na statističku grešku, nego bi normalno živeli.

Kasarna bi se u Prizrenu i dalje zvala Car Dušan silni. Znate li kako se posle vaše politike, naziva kasarna Milan Zećar u Uroševcu?

Bondstil se zove. Vi ste svojom politikom postavili kamen temeljac za tu bazu.

Znate li kako se zove Uroševac? Ferizaj se danas zove.

Da ste nas slušali ’98 kad je već prodata Krajina, da ste imali razuma da nas čujete kao u Pakracu, Kninu Gospiću, možda bi Srbi tamo živeli. Mi smo vama ukazivali na tu politiku. Tri decenije smo vam govorili to.

Onda ste zaspali kao radikali i jednog jutra se probudili s namerom da budete Zoran Đinđić, kao onaj za koga ste kazali da ste se napili od sreće kada je ubijen.

Znate li šta je vaš osnivač stranke Tomislav Nikolić kazao za Zorana Đinđića? ‘Ako neko vidi Zorana Đindića ovih dana, neka mu kaže da je i Tito pred smrt imao probleme sa nogom’.

Znate, kad govorite o Zoranu Đinđiću, gde vam je taj koji je govorio da je Broz imao probleme sa nogom? Osamostalilo se dete, prohodalo, zahvaljujući vašoj politici.

Osamostalilo se i Kosovo. Sad vam je dete prohodalo, onestašilo se. Vreme je kantar dobacilo samo do 120, nema benzinice do 126. Možda će Mađari da kažu – nećemo mi to. Možda ćemo na nove izbore, što kažu dobro informisani izvori. Možda Ana Brnabić i ne bude premijer.

Pre samo par godina vodili ste politiku razgraničenja Studenice i Gračanice. Danas biste verovatno vodili politiku razgraničenja Studenice i Ravanice, jer to je vaša politika.

Moj deda nije pogiunuo u austrougarskoj uniformi gušeći Toplički ustanak.

Sutra će Dan srpske zastave, dan kada je Božidar Milivojević komandant jurišne čete 10. pešadijskog puka poveo vojsku u otadžbinu, ali ja ne kažem da zbog toga Srbija meni više pripada. Pravo na Srbiju imaju i oni koji su nosili drugu uniformu. Pravo na Srbiju imaju i oni koji su bili na drugoj strani šanca na Ivankovcu i Deligradu.

Svi imamo prava da odlučujemo o ovome. Ali hoću da vam kažem, ja nisam nikada delio ljude na one koji se krste, križaju i klanjaju. Jedina podela koju znam, to je podela na ljude i neljude.

Nikada nisam bio u Hrtkovcima da brojimo krvna zrnca. Nikada nisam određivao jezičke patrole koje će po Vojvodini da gledaju i znaju ko zna mađarski jezik, a ko ne zna. To nikada nije bio moj program. Nikada nisam rekao – „dajte Mađarima jedan sendvič, jer je bliže a Hrvatima dva“.

To nije politka Demokratske stranke.

To meni dobacujete da živim na Kosovu?! Meni? Pa jedan je živeo na Kosovu i Metohiji. Zvao se Oliver Ivanović.

Zvao se Oliver Ivanović. Ubijen je. Kazao je neko u sali da zna ko su ubice i biće uskoro poznate. Ja nemam snimke sa naplatne rampe i ne znam kako su stradali ni Stanika Gligorijević, ni Oliver Ivanović.

Na žalost (neki drugi snimak, prim. red.), imam – i tada je moj brat bio mobilisan da skuplja kasetne bombe zato što je bio moj, a drugi je teško ranjen, zaboravljen na Kosovu.

Nemojte mi dobacivati, niste na Pacolijevoj jahti. Ja vas molim da se upristojite.

Dakle, da završim: Nema konsenzusa sa Vašom politikom. Vi me podsećate na kockara koji je izgubio najbolju njivu, a onda je pozvao najbolje stručnjake da mu kažu šta je mogao da gaji na toj njivi. Nema rešenja ovog problema sa vama na vlasti.

Izvinite što nema nikog iz Vašeg okruženja gospodine Vučiću da Vam to kaže, evo ja ću da Vama kažem.

I ako Vam smeta dobacivanje, bio je pored mene jedan poslanik iz Srpske radikalne stanke u onom parlamentu. Kako je taj dobacivao, pa je postao prvi potredsednik vlade, pa predsednik Republike. Nemojte to da zaboravite nikada!

Dakle, nema rešenja ovog problema sa vama na vlasti. Ja Vas sad pozivam da zbog katastrofalnog vođenja ove politike, sada podnesete ostavku gospodine Vučiću! Da se ne pozivate ni na kakav rejting i glasove, jer i Vi i ja znamo da ste pokrali izbore, kao i sve u proteklih deset godina. Da ste ih dobili zahvaljujući batinašima iz Lučana, Lukiju iz Pećinaca.

Nema napretka! Završite školu za košarkaškog trenera. Evo, biće prazna klupa reprezentacije, neka Srbija ponovo bude prvak u košarci sa vama, da ne budemo prvi po organizovanom kriminalu, korupciji, siromaštvu, bedi i svemu u čemu smo sada neslavni prvaci.

Podnesite ostavku. To je najbolje za Vas, za Srbiju, ja ću Vam to ponavljati svakog prvog utorka u mesecu! Ja Vam se zahvaljujem.

O jučerašnjim i današnjim događajima podsetite se u:

Đuka u Skupštini: I Mediji na KiM dobili zadatak da vode hibridni rat protiv Milana Radoičića

Vučić obećao da Kosovo neće postati članica UN za vreme njegovog mandata do 2027

Zahtev da se Skupština uključi u rešavanje pitanja Kosova i da Vučić obavesti parlament kada mu se bude dao „dokument o Kosovu za potpisivanje“

Ristić: Možda sam i jedini bivši predsednik opštine koji nije podigao novac, Vučića obmanuli njegovi

Kovačević: Dogodine u Prištini, gospodine predsedniče, ali bez nalepnice

Ćuta: Kosovo nam se dešava svuda u Srbiji; Vučić: Imao sam hrabrosti da kažem da nam je razgraničenje jedino rešenje

Drugi dan posebne sednice o Kosovu započeo pohvalama Vučiću, dočekan i ovacijama

Momčilo Trajković: „Teško nama“

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.