Momčilo Trajković: „Teško nama“

Posle nešto više od godinu dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo je izveštaj o situaciji na Kosovu i pregovorima Beograda i Prištine. Priliku da o toj temi da svoje mišljenje, posle dužeg vremena, imala je i opozicija, o čemu su u emisiji „Među nama“ na TV Nova S govorili poslanik sa liste „Ujedinjeni“ Slaviša Ristić i Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma sa Kosova i Metohije.

„Srbi na prostoru Kosova i Metohije su mnogo očekivali od ove sednice. Nažalost, na samom početku se videlo da to neće biti to, da nećemo uspeti da dođemo do konsenzusa vlasti i opozicije kada je u pitanju Kosovo i Metohija“, rekao je Ristić.

On je dodao da bi za Srbe na Kosovu mnogo veća nagrada bila da dođe do tog konsenzusa. To bi ih, kaže, ohrabrilo više od čestih sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Upitan kako mu je izgledao nastup predsednika države, Ristić je rekao da je Vučiću ova sednica bila još jedna prilika da pravi tribinu za svoju stranku i svoju ličnu tribinu.

„Pre 14 godina u ovom domu su vlast i opozicija imale konsenzus o Kosovu i Metohiji. Danas o ovom, najbitnijem, pitanju odlučuje jedan čovek, odnosno Aleksandar Vučić“, napomenuo je on, a ni Trajković nije imao lepe reči o današnjoj sednici.

„Kao čovek koji živi na Kosovu i Metohiji mogu samo da kriknem i kažem ‘teško nama’. Očekivali smo poruku, dogovor, rešenje. Ovo je poslednja prilika da ova politika pronađe konsenzus sa opozicijom i nastavi da traži rešenje, jer ne postoji ni prostor ni vreme za dalje taktiziranje“, rekao je Trajković juče, gostujući na TV Nova.

Ja sam danas video predsednika megdandžiju koji privodi jednog po jednog i kao Marko Kraljević seče svoju šansu da zajedno sa normalnom Srbijom pronađe rešenje

Srbi na Kosovu očekuju da vide perspektivu, a zadatak politike je da stvori šansu. Umesto šanse: „Nama je omča oko vrata, polako nestajemo“.

Tvrdi da je ključno pitanje to koji su rezultati Vučićeve politike, a to je pitanje koje mu je već postavio. Pitao ga je već koji su rezultati njegove politike i navodi da dok se Vučić u zatvorenom prostoru drugačije ponaša – „servilan je“ i sasluša, na otvorenom je drugačiji: „Vodi politiku koja ne prihvata drugačije mišljenje“.

Aktuelnu politku iz Beograda opisao je kao: „Isprazna politika, poražavajuća na terenu, dešava se prava katastrofa. Srbi odlaze, prodaju imanja sve manje nas je“.

Ipak, pozdravio je nastup Milice zavetnice, jer je, kako kaže, gađala je predsednika sa onim argumentima koji su zapravo njegovi i tako ga je „razobličila i učinila ga nervoznim!“

Svaki potez koji je srpska vlast vukla bio je za vreme SNS u korist albanske strane.

Nasuprot svemu tome, Srbe na Kosovu interesuje „perpsektiva“.

„Dali smo žrtve, čekajući neku normalnu Srbiju da reši problem, neku Srbiju koja je proćerdala naš problem“

Štaviše, uspostavljen je sistem koji samo „simulira borbu za Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.