Vučić obećao da Kosovo neće postati članica UN za vreme njegovog mandata – do 2027

„Ne pada mi na pamet da u ime Republike Srbije potpisujem bilo kakva štetna dokumenta, bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta Republike Srbije ili što bi moglo zauvek da ograniči Republike Srbiju na nešto što nije Republika Srbija, nego mnogo manja teritorija“, poručio je sa skupštinske govornice predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U odgovoru na tri pitanja najstarijeg narodnog poslanika, profesora Vladete Jankovića, poručio mu je: „Što se mene tiče i od mene možete da dobijete i kao obećanje, posredna ili neposredna, direktna ili indirektna – odlično znam šta se pod tim podrazumeva i ne tražim smokvin list za pokrivanje neke strašne istine da bih spasao sebe – ne pada mi na pamet da u tome učestvujem“.

Janković je u kratkom obraćanju od predsednika Vučića zatražio odgovor na tri pitanja: Da li je moguće da se Narodna skupština uključi u rešavanje pitanja Kosova; da li je Vučić u nedavnim razgovorima sa Kurtijem usvojio njegov uslov da se razgovara na bazi reciporociteta; konačno – da objasni šta znači sveobuhvatna normalizacija, potpisivanje uzajamnog sporazuma i model dve Nemačke;

Na prvo pitanje mi je najteže da vam odgovorim, kazao je predsednik. Rekavši da nema ništa protiv, da mu je najlakše da se uključi skupština na bilo koji način, čak i za mesec dana, najavio je mogućnost da se pripremi i glasanje za rezoluciju o Kosovu baš u skupštini.

„Ja mislim da će to da doprinese neefikasnosti, ja mislim da će to da doprinese tome da nemamo šansu da napravimo bilo kakav dogovor oko bilo čega i da ćemo da idemo dalje u pravcu daljeg sukoba sa Albancima. Meni samo olakšavate time. Nisam vam obećao ali sam spreman da o tome ozbiljno razmislimo i da gledamo da tako i učinimo“, kazao je.

Na pitanje o reciprocitetu, demantovao je istinitost medijskih navoda, na koje se pozvao, ali i ogradio Janković prethodno.

„Ja sam Kurtiju rekao i Evropljanima, nije on tu važan, već oni koji slušaju, to što pričaš o reciprocitetu, to možeš da pričaš nekom drugom jer reciprocitet postoji samo između država. Mene te tvoje gluposti ne zanimaju, ni tvoje ni vaše“, preneo je navodni deo nedavnih razgovora iz Brisela.

Odgovor je Kurtiju ponovio 10 puta, baš kao što je i poslaniku Šaipu Kamberiju juče ponovio oko reciprociteta kada je govorio o pravima Albanaca u onome što oni nazivaju „Preševska dolina“, povezujući sa pravima Srba na Kosovu i Metohiji.

„Dakle, to sam im rekao u lice i to vam ponavljam sada pred celokupnom srpskom javnosti“, dodao je Vučić.

Na treće pitanje oko priznanja Kosova, tvrdi da je profesor Janković spomenuo različite sintagme.

„Sveobuhvatna normalizacija, pa to je sintagma koja je upisana u pregovarački okvir u poglavlje 35, kada je Srbija otvarala poglavlje sa EU. Uzet je jedan uopšten termin koji, biću sasvim pošten i neću da krijem od vas, oni smatraju za direktnu ili indirektnu formu priznanja, a mi govorimo da to nije to, i svi se prave da ne razumeju šta oni drugi misle“.

Što se tiče dve Nemačke, kaže dalje Vučić, „to je – samo bez formalnog priznanja ali samo formalnog priznanja naše vlade“.

„Sve ostalo – tačno je, oni sasvim sigurno – iako to još nisu rekli, iako taj plan ja još nisam video, ali sam ja gotovo ubeđen da oni misle da mi njima dozvolimo ulazak u Ujedinjene Nacije što su probali i 2013. godine. Siguran sam da to oni hoće i da od toga neće da odustanu. Zato smo i zatražili sednicu i pričali o tome. Da, siguran sam da to oni hoće. Da, siguran sam da to oni traže, da i zato nam je bilo potrebno da to kažemo da to nećemo“, dodao je.

„Ne pada mi na pamet da bilo šta potpisujem, ne bez narodne skupštine, nego bez naroda, jer bilo šta od ovoga mora da se potpisuje. Mora da ide na referendum i mora da se pita narod, ali pošto mi je jasno da od ta posla nema ništa, da kome god nešto padne na pamet, tako da ne dolazi u obzir“, naglasio je na kraju Vućić, uz tvrdnju da se prijem Kosova u Ujedinjene Nacije neće dogoditi za vreme njegovog mandata barem, sve do 2027. godine“.

„Umeću da sačuvam Srbiju“, poručio je.

U replici potom, profesor Vladeta Janković je srpskog predsednika podsetio na niz događaja koji upućuje na to da će, pre ili posle, morati da dođe do potpisivanja „neke vrste dokumenta“, što je i sam Vučić najavljivao.

Koji god to dokument bio i ja to ponavljam – koji omogućava Kosovu članstvo u Ujedinjenim Nacijama, to znači priznanje Kosova i tačka

Odgovorio mu je i na navode da neće potpisivati bez konsultacija sa skupštinom.

Koliko se ja sećam, potpisan je važan briselski sporazum bez nekog izjašnjavanja parlamenta koje bi bilo smisleno, potpisali ste vašingtonski sporazum bez konsultacija, dozvolite mi tu sumnju. Ja to kažem dobronamerno i kažem, nadam se, na jedan uljudan i razuman način

Takođe u drugom delu odgovora na Jankovićevo izlaganje o jedinstvu i rezultatima kojima se pohvalio iz prve decenije 2000-ih, kada je Srbijom upravljao DSS,
Vućić je ostao pri tvrdnji na koju je Janković i prethodno odgovarao – da se period prve decenije dvehiljaditih ticao „naših najvećih gubitaka“ iako ni vreme devedesetih Vučić kaže, „svakako nije nimalo dobro“, te da se Srbija nije izborila ni sa čim.

Podsetio je na neke od neuspeha: raspad zajedničke države – Srbije i Crne Gore, i to „zahvaljujući našem javašluku i neradu“ je Crna Gora donela 2006, odluku o nezavisnosti.

„Istovremeno, 2004. je bio pogrom, 2008 je Priština jednostrano proglasila sopstvenu nezavisnost“.

Na sopstvenu „nezavisnost i patriotizam“ u to vreme je bio ponosan, ukjučujući i podršku koju je u to vreme kao radikal davao vladi DSS o kojoj nije imao lepo mišljenje jer je upravo znao koliko je važno jedinstvo Srba.

Što se tiče kritika na račun nedostatka dijaloga u Srbiji danas kada je u pitanju Kosovo i Metohija, podsetio je na svoje konsultacije sa sinodom, patrijarhom, nevladinim sektorom i konventom od kojih je trpeo kritike, akademijom nauka i umetnosti.

„Naravno, stavovi su potpuno različiti“, primetio je.

Što se tiče kritika na račun nedostatka slobode štampe danas, odnosno postojanja u prvoj deceniji dvehiljaditih, o čemu je govorio Janković, Vučić kaže:

„Nemojte kad vas molim. Nije postojala nijedna novina, nijedna televizija, nije postojao srpski N1, ili Nova S, nijedna televizija na kojoj je mogao bilo ko, bilo šta da kaže a o pravosuđu 2009 – najgora reforma, tobož reforma, a u stvari čistka poštenih sudija izvršena i svi sklonjeni i od tada nam je pravosuđe u takvom stanju. Ali gore od toga što je mnogo proverljivije, jer je ovo stvar političkih ocena koje svako može da meri na ovakav, ili onakav način, ali ono što ne može da meri ovako ili onako – to jeste pitanje životnog standarda i ekonomije“.

Za takve loše rezultate naveo je da je 400,000 ljudi ostalo bez posla, da su fabrike zakatančene, a ekonomija dubinski uništavana.

O jučerašnjim i današnjim događajima podsetite se u:

Zahtev da se Skupština uključi u rešavanje pitanja Kosova i da Vučić obavesti parlament kada mu se bude dao „dokument o Kosovu za potpisivanje“

Ristić: Možda sam i jedini bivši predsednik opštine koji nije podigao novac, Vučića obmanuli njegovi

Kovačević: Dogodine u Prištini, gospodine predsedniče, ali bez nalepnice

Ćuta: Kosovo nam se dešava svuda u Srbiji; Vučić: Imao sam hrabrosti da kažem da nam je razgraničenje jedino rešenje

Drugi dan posebne sednice o Kosovu započeo pohvalama Vučiću, dočekan i ovacijama

Momčilo Trajković: „Teško nama“

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.