Ristić: Možda sam i jedini bivši predsednik opštine koji nije podigao novac, Vučića obmanuli njegovi

Da li je Slaviša Ristić, kao bivši predsednik opštine Zubin Potok, retroaktivno podigao svoju petogodišnju platu između trenutka kada Kosovo jednostrano proglašava nezavisnost i 2013, osnosno 2014. kada se ukidaju samouprave i donosi Briselski sporazum? Aleksandar Vučić tvrdi da jeste i to odjednom svoju nakupljenu dvanaestogodišnju platu iz prištinskih institucija. Sa druge strane, Ristić poručuje da nije, a u naknadnom pojašnjenju za KoSSev dodaje da je možda i jedini predsednik opštine koji to nije učinio, principijelno poštujući poziv države Srbije da svi Srbi istupe iz nekadašnjih privremenih institucija Kosova pod upravom UNMIK-a, nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, dodajući da je to učinio i pre te 2008. godine. 

U delu svog današnjeg izlaganja poslanik Slaviša Ristić, između ostalog govorio je o efektima Vučićevog upravljanja zajedno sa Srpskom listom – postepenom ukidanju srpskih institucija na Kosovu i prihvatanju prištinskih, kao i o prvom izlasku Srba na kosovske izbore.

Istovremeno, govoreći o aktuelnom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, naglasio je da je njegovim dolaskom na čelo vlade u Prištini položaj Srba na Kosovu sve ugroženiji.

Stoga je predsednika Srbije upitao: „Šta traži Srpska lista u toj vladi i sedi ispod zastave i grba takozvanog Kosova?“

„I ne samo to, već i polažu zakletvu te ‘kvazi države'“, dodao je.

Podsetivši predsednika da je juče na sednici govorio o milionskim vrednostima novca koji Srbija ulaže u Kosovo i Metohiju i odgovor jednog od poslanika koji je rekao da „što više novca Srbije ide na KiM, to je manje Srba“, Ristić je poručio:

„Znate li zašto je to tako? To je tako zato što mi dole imamo jednu kategoriju stanovništva koja ima sva primanja – ne samo iz Srbije, već i iz kosovskog budžeta. Zatim imamo kategoriju bezobrazno bogatih, sa ozbiljnim imovinskim bogatstvom. Imamo i onu najveću kategoriju, koja jedva sastavlja kraj sa krajem“.

Pozvao je da se potreba finansiranja iz države Srbije uredi zakonom.

„Ipak je previše dugo vreme u kom imamo situaciju da se primaju te duple plate“, kazao je Ristić.

„Puna su vam usta hvale, patriotizma i borbe protiv separatizma. Ne prihvatate separatistički režim, pa kako onda gospodine Ristiću prihvatiste 120,963 evra od prištinskog režima, koliko ste podigli u jednom danu 2013. godine. Da ponovim 120,963 koliko ste podigli iz prištinskog režima“, odgovorio je Vučić, otkrivši da tačnu cifru zna jer je bilo preko računa.

„Mislili ste da tome ne može da se uđe u trag i napadate ove ljude za ono što ste vi uradili u hiljadama evra mnogo više“, naglasio je.

Poslanicima u sali je objasnio da Ristić od 2001. do 2013., koliko je bio na vlasti, nije podizao novac za to vreme, da bi ga onda podigao odjednom.

Ristić je u replici kratko demantovao kao neistinite navode, zatraživši da predsednik Srbije izađe sa konkretnim dokazima, ne želeći da ide u dalju raspravu.

U naknadnoj izjavi za KoSSev, Ristić je potvrdio da su predsednika Srbije obmanuli, pretpostavlja, njegovi saradnici sa Kosova, te da će tokom dana nastaviti da insistira da predsednik pokaže podatke koje ima.

„Nisam sigurno podigao ne taj, nego nikakvu drugu sumu novca o kojem predsednik govori. Nadam se da mi verujete, i eto, da kažem – milion posto ja to nisam učinio. Zapravo sam možda i jedini od predsednika opštine, koji to nije učinio,“ kazao je Ristić za naš portal.

„Želeo sam da ostanem principijelan, ali očigledno sa ove vremenske distance, izgleda da sam pogrešio“, naglasio je.

U pitanju su plate koje su predsednicima opština, ali i drugim zaposlenim u nekadašnjim privremenim institucijama lokalne samouprave Kosova pod patronatom UNMIK-a, kojih su se i funkcioneri i zaposleni tada javno odrekli nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. Tada ih je država Srbija pozvala da napuste svoje poslove uz potpisanu pisanu izjavu da će i ugasiti svoje tadašnje račune. Međutim, ispostaviće se, u narednim godinama, osim što su napustili radna mesta, više zaposlenih i funkcionera je podiglo plate, uglavnom retroaktivno – posle više godina, u većem iznosu, otvarajući nove račune.

Deo toga je Vučić sam objasnio, doduše tvrdeći da je to Ristić uradio i spominjući samo jednokratno podizanje dvanaestogodišnje sume.

Na pitanje da li je Ristić primao platu privremenih institucija pod UNMIK-ovom upravom do 2008., objasnio je da je on ostvarivao takve prihode u periodu od dve godine ranih 2000-ih, ali da su i on i ostali njegovi politički saborci pozvali ostatak stanovništva da se odreknu svojih primanja znatno ranije od 2008. godine, a nakon jednog od većih incidenata na Severu.

„Ja ni danas nemam kosovsku ličnu kartu, niti jedan račun u bilo kojoj kosovskoj banci“, poručio je Ristić.

Na kraju kratkog razgovora, s obzirom na to da je u toku skupštinska rasprava, Ristić je napomenuo da se trudio da ima mirno i pomirljivo izlaganje, zbog teme koja je na dnevnom redu, ali da je svestan bio i da se čim se javno spomenu greške Srpske liste, to bude okidač da se predsednik Srbije preorijentiše na diskvalifikaciju.

„A njega su, mislim, iz Srpske liste obavestili o netačnom podatku, barem kada sam ja u pitanju, idući na to da su ostali predsednici opština uglavom podigli svoje zaostale plate još u UNMIK-ovom sistemu. Ja, eto, na žalost, nisam“, dodao je Ristić na kraju, pozivajući Vučića još jednom da javno iznese dokaz.

O jučerašnjim i današnjim događajima podsetite se u:

Kovačević: Dogodine u Prištini, gospodine predsedniče, ali bez nalepnice

Ćuta: Kosovo nam se dešava svuda u Srbiji; Vučić: Imao sam hrabrosti da kažem da nam je razgraničenje jedino rešenje

Drugi dan posebne sednice o Kosovu započeo pohvalama Vučiću, dočekan i ovacijama

Momčilo Trajković: „Teško nama“

Vučić: Mi čuvali jedinstvo Srba, oni kupovali i pravili medije od Leposavića do Mitrovice da unesu razdor

Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu ‘dobrodošla sloboda’

Vučić: Dok mogu da utičem, nećemo da priznamo Kosovo, ali ne treba da se zaglavimo u prošlosti

Počela sednica o Kosovu – Vučić se obraća, sledi rasprava o izveštaju i budućem dijalogu

Izveštaj o pregovorima: „Mirni protesti“ i „parapolicijske jedinice“ na Severu, Priština kriva za pitanje nestalih, dijalog na prekretniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.