Vučić sa Čen Bo pred Brisel: Nećemo priznati jednostranu nezavisnost Kosova

Posle telefonskog razgovora sa američkim i britanskim zvaničnicima, pred sam razgovor danas u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, a sutra i sa Aljbinom Kurtijem, predsednik Srbije razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorkom Narodne Republike Кine Čen Bo.

Kako je saopšteno iz predsedništva Srbije, Vučić je naglasio da je „zamolio“ ambasadorku Čen da se danas sastanu kako bi je „upoznao sa situacijom na Кosovu i Metohiji“ uoči sastanka u Briselu.

„Srbija ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu za iznalaženje rešenja za pitanje КiM i da traži da Priština ispuni ono što je dogovoreno“, navodi se u saopštenju.

„Devet godina im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština. Očekujemo od EU i zapadnih partnera da utiču na Prištinu da ozbiljno i odgovorno ispune obaveze, kao što je Srbija to uradila“, rekao je Vučić naglašavajući da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova.

Ambasadorka Čen je istakla da Кina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga, pod okriljem Rezolucije 1244.

„Кina razume i podržava sve legitimne zahteve srpske strane, uključujući i one po pitanju zaštite legalnih prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, rekla je ambasadorka Čen.

Кina će uvek imati podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje.

„Smatramo da je to jedina politika koja je u skladu sa međunarodno pravnim normama. Sve drugo izaziva probleme, nestabilnost i turbulencije u svetu, koje nikome nisu potrebne“, istakao je Vučić.

Srpski predsednik i kosovski premijer danas se odvojeno sastaju sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a sutra imaju zajednički sastanak posle duže od godinu dana.

Takođe imaće i odvojene sastanke sa posrednicima u dijalogu.

Uoči odlaska u Brisel, u jeku najnovijih tenzija na Severu, odnosno između Beograda i Prištine, na terenu je vidljiva aktivna međunarodna diplomatija prema dvojici lidera.

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, posle jednomesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu. Odluka kosovske vlade je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primene odluke iz Prištine. Srpska strana i dalje tvrdi da odluke o uklanjanju KM tablica, te uvođenju recipročne mere izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo neće prihvatiti.

Više o svemu tome na našoj tematskoj stranici: Briselski proces i Tablice

Dačić: Razgovori u Briselu su od ključnog značaja za Srbiju, podržavam Vučića

Hil: Pregovori između Beograda i Prištine će na kraju biti rešeni u duhu ustupaka i kompromisa

Begaj: Postoji rizik od eskalacije situacije na severu, postoje kriminalne strukture koje mogu da ugroze bezbednost

EU potvrdila sastanak Vučić-Kurti u četvrtak: Fokus na postizanju sveobuhvatnog sporazuma i aktuelnim pitanjima

I Kurti sa međunarodnim predstavnicima o razgovorima u Briselu, sastao se sa čelnicima Kvinte

Još jedan telefonski razgovor: Vučić i sa Blinkenovim savetnikom o sastanku u Briselu

Vučić sa britanskim izaslanikom o sastanku u Briselu: Srbija hoće kompromis

Evropska komisija: O svim otvorenim pitanjima u dijalogu mora i biće raspravljano u četvrtak

Vulin: Kurti ide u Brisel da pokuša da pronađe opravdanje za nasilјe nad Srbima

Kurti: Beograd noćna mora za svoje susede, da se pojača pritisak na Srbiju

Nakon upozorenja EU Osmani ponovo: Srbija koristi ratnohuškačku retoriku, EU da reaguje

Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

EEAS: Navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici BG i PR biće odgovorni za svaku eskalaciju nasiljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.