Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

Porast zapaljive retorike i navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici Beograda i Prištine biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja, upozorili su danas iz Evropske unije, odnosno Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS). I dok za sada izostaju reakcije Prištine, predstavnici Vlade u Beogradu izrazili su nezadovoljstvo time što se dve strane poistovećuju i ukazuju na licemerje. Pozivaju na „obuzdavanje Kurtija“ i poručuju da je zapravo onaj „ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje“.

Vulin: „Za mir potrebno dvoje, za sukob dovoljna i jedna budala“

„Aleksandar Vučić nikada nije pomenuo rat kao sredstvo rešavanja problema sa Prištinom, ali zato Aljbin Kurti jeste. Otuda i čudi da Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) traži da se ‘obe strane uzdrže'“, naveo je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin u svojoj reakciji.

Kaže da zapravo Beograd „odgovara na ludilo Prištine“, te da ne pokreće nikakve sukobe ili rasprave.

„I kako onda da se uzdrži“, pita Vulin.

On sa druge strane, poručuje EEAS da „zauzda Prištinu“.

„Da u EEAS ima razuma, bar malo više nego kod Prištine, ne bi tražio od Beograda da ne odgovori, već bi zauzdao Prištinu da sukobe ne pokreće. Onaj ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran je ako Kurti ispuni svoje pretnje“, smatra Vulin.

Precizira da je za mir potrebno dvoje, ali i kaže da je za sukob „dovoljna i jedna budala“.

Brnabić: „Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala“

U međuvremenu se oglasila i premijerka Srbije, Ana Brnabić, takođe nezadovoljna reakcijom EEAS.

„Gledajući ovu izjavu EEAS-a, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala“, poručuje Brnabić.

Kaže i da punih 175 dana, Kurti „provocira oružani konflikt sa Srbima“.

„I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju“, tvrdi Brnabić.

Kaže i da, osim „beskorisne pisane izjave“, Evropska unija nije učinila „baš ništa“ ovim povodom.

Nasuprot tome, kako dodaje, moto predsednika Vučića i Srbije je jasan: mir i stabilnost.

Brnabić podseća i na to da ZSO još uvek nije formirana.

„Bliži nam se deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma“, poručila je Brnabić.

Zato dodaje da je „tužno“ videti da EU „ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo“.

„Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem“, poručila je Brnabić u objavi na Tviteru.

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod

U međuvremenu se oglasio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je takođe iznenađen reakcijom EEAS.

„Opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje, i zato je današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na ‘obe strane'“, smatra Petković.

On takođe ocenjuje da je to što Kurti i „njegov ekstremistički režim čine šta im je volja“, između ostalog, i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv Prištine bile neophodne.

„EEAS se, nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na ‘obe strane’, koji su samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Kurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Kosovu i Metohiji i u čitavom regionu“, smatra Petković.

On takođe podseća na to da nije sproveden Prvi briselski sporazum, za šta optužuje Prištinu, te naglašava da sada takođe za „seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom“ ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština.

„Umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Kosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju, a nisu“, poručuje im Petković.

Na kraju podcrtava da Beograd „čvrsto“ ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu, pa i sa Prištinom, ali i da odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost Srba na KiM-u.

Uoči novog susreta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, zakazanog za 18. avgust, odnosno najave Prištine o primeni odluka o preregistraciji na RKS i izdavanju „ulaz-izlaz“ dokumenata, čemu se Beograd protivi, pojačavaju se diplomatske aktivnosti na terenu, ali i, sa druge strane zaoštrava retorika najviših zvaničnika.

Sve su učestalije uzajamne optužbe na relaciji Beograd-Priština. I dok kosovski zvaničnici sve glasnije govore o „mogućem napadu Srbije“, iz Beograda, sa druge strane, optužuju Prištinu za „prizivanje rata“, „kriminalizaciju Srba“, ali i za pripreme za napad, odnosno „likvidacije“ Srba na Severu.

Nakon višenedeljne „razmene“ saopštenja, danas se oglasila EEAS avodeći da će se visoki zvaničnici dve strane smatrati odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanja tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu.

Poručuju da je porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost, te su pozvali strane da odmah da prekinu uzajamna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno.

Precizirali su i da bi sva otvorena pitanja trebalo da se rešavaju kroz dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, ali i saopštili da očekuju da će Vučić i Kurti razgovarati o ovim izazovnim temama na sastanku zakazanom za 18. avgust u Briselu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.