Vučić sa britanskim izaslanikom o sastanku u Briselu: Srbija hoće kompromis

Vučić Stjuart Pič
FOTO: Tanjg/Sava Radovanović/bs, Profimedia

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obavio je telefonski razgovor sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, uoči predstojećeg susreta u Briselu.

Predsednik Srbije sastaće se sutra sa generalnim sekretarom NATO-a, Jansom Stoltenbergom, ali i sa izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom. Istog dana će se sa Stoltenbergom sastati i Kurti.

Već sledećeg dana uslediće novi susret srpskog predsednika i kosovskog premijera, a nakon više od godinu dana.

Predsednik Srbije razgovarao je uoči novih sastanaka telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Poručio mu je da su mir i stabilnost od najveće važnosti i da će Srbija dati sve od sebe da ih sačuva.

Sa druge strane, kaže da to ne zavisi samo od jedne strane.

„Srbija će, kao i uvek, biti konstruktivna u nastojanjima da se nađe kompromisno rešenje“, naglasio je danas srpski predsednik.

U saopštenju srpskog predsedništva se ujedno navodi da su se Vučić i specijalni izaslanik Ser Pič saglasili da Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju mogućnosti da sarađuju na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, bez obzira na različite stavove o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Kurti i Vučić sastaju se u Briselu nakon nove eskalacije situacije i najave Prištine da će 1. septembra početi sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, a koja je i 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova.

U poslednjim danima iz Beograda su stizale poruke da su skeptični povodom toga da može da se dođe do rezultata, jer Priština odbija kompromise i „briga je šta će o tome da kažu Srbi na KiM-u i u Beogradu“.

Ipak, Vučić je kazao da polaže nade u „miroljubivo rešenje i racionalno ponašanje Prištine“, usled pritiska međunarodne zajednice.

Vučić se ujedno založio za razgovore o ZSO, ali se i usprotivio navodima međunarodnih zvaničnika koji tvrde da bi ovo telo moralo da se formira u skladu sa kosovskim Ustavom.

Danas je Petar Petković potvrdio da će ZSO biti prva stvar na kojoj će Vučić da insistira, dok su čelnici Srpske liste koji danas borave u Beogradu zatražili od Vučića da pronađe način za prevazilaženje krize.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz kosovske vlade učestalo stižu poruke o tome da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Ujedno, kosovski premijer je kazao da bi dijalog trebalo da se vodi zarad pravno-obavezujućeg sporazuma, pune normalizacije odnosa i obostranog priznanja, da je kosovska strana „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“, ali i da sve zavisi od srpske strane.

Više o svemu tome na našoj tematskoj stranici: Briselski procesPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.