Begaj: Postoji rizik od eskalacije situacije na severu, postoje kriminalne strukture koje mogu da naruše bezbednost

bajram begaj
FOTO: Albanian Post

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Begaj: Postoji rizik od eskalacije situacije na severu, postoje kriminalne strukture koje mogu da naruše bezbednost.

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova, rekavši da tamošnje kriminalne strukture to mogu da izazovu.

Begaj je u intervjuu za javnu televiziju rekao da se mora sačuvati mir.

„Postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova. Postoje kriminalne strukture koje podržavaju državni elementi koji mogu da naruše bezbednost. Ono što mogu da kažem je da treba da budemo mirni i da svaki incident mirno prihvatamo i izveštavamo u medijima, ne dozvolite da vas Srbija dezinformiše o određenim događajima“, rekao je Begaj.

Begaj je rekao da će Albanija svim sredstvima stati uz Kosovo. On je, međutim, dodao da je dijalog pravi put za postizanje trajnog mira u regionu.

„Nalazimo se u vremenu modernizma, gde samo dijalogom možemo da rešimo probleme koji se mogu pojaviti. A evroatlantski put Kosova je neizbežan, neotuđiv i ispravan, pa se uz pomoć SAD, EU i drugih saveznika dijalog mora dalje razvijati”, rekao je Begaj.

Predsednik Albanije je rekao da su sastanci kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sredu, kao i sastanak u četvrtak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, sastanci od posebnog značaja.

„Sastanak u NATO je važan sastanak za obe strane, gde će se znati da se nasilje neće tolerisati, jer nasilje nosi bedu, siromaštvo i ne treba se vraćati na sećanje“, rekao je Begaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.