Vulin: Kurti ide u Brisel da pokuša da pronađe opravdanje za nasilјe nad Srbima

„Kurti očigledno ide u Brisel da se ne dogovori i samo da pokuša da pronađe opravdanje za nasilјe koje sprovodi prema Srbima na KiM-u“, ocenio je danas srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, komentarišući, kako je saopšteno, izjavu kosovskog premijera – da će se tenzije na Severu Kosova nastaviti, ako zapadne demokratije budu dozvolile Srbiji da nastavi sa „svojim starim snovima“.

Vulin ocenjuje da je „najteže govoriti onome ko neće da čuje“, te zato, kako kaže, Kurti „traži opravdanje“ i za nepoštovanje Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma, saopšteno je iz srpskog MUP-a.

„Zapadne demokratije, kako ih zove Kurti, jesu agresijom na SRJ pokušale da stvore državu od teritorije pod privremenom upravom UN-a, ali u tome nisu uspele, nadam se da će uložiti bar isto toliko napora da svog štićenika primoraju da pregovara i da odustane od izazivanja sukoba“, poručuje Vulin.

I dok kritikuje Kurtija, sa druge strane, tvrdi da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ide u Brisel da „pregovorima zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i mir na Balkanu“.

„Ne verujem da Kurti ima istu želјu“, poručio je Vulin, nakon današnjeg Kurtijevog intervjua za Financial Times.

Kurti je ujedno kazao za ovaj medij da „stari snovi“ Beograda „postali noćna mora za njegove susede, ali i za sam srpski narod“.

Zatražio je pomoć zapadnih zemalja u rešavanju „višedecenijskih tenzija oko Kosova“, ali još jednom poručio da postoji „jasan rizik od uplitanja Rusije u odnose Kosova i Srbije, čemu se povećavaju mogućnosti za sukob“, prenela je prištinska Koha.

Još jedan Kurtijev intervju za strane medije u kojem je ponovo govorio o mogućem sukobu, stiže tri dana uoči susreta sa Vučićem u Briselu i svega jedan dan nakon saopštenja Evropske unije koja je poručila da je došlo do porasta zapaljive retorike između Beograda i Prištine, da navodi o ratu izazivaju zabrinutost, a da će visoki zvaničnici Beograda i Prištine biti odgovorni za svaku eskalaciju nasilja.

Neposredno pre Kurtija, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, je ponovo optužila Srbiju da „koristi ratnohuškačku retoriku“ i pozvala EU da „bude glasnija protiv destabilizujućih tendencija Srbije“.

Prethodnog dana su se u vezi sa saopštenjem EU oglasili beogradski zvaničnici koji su izrazili nezadovoljstvo time što se dve strane poistovećuju. Pozivali su na „obuzdavanje Kurtija“ i poručili da je zapravo onaj „ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje“.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastaće se ovog četvrtka u Briselu, a nakon nove eskalacije situacije i najave Prištine da će 1. septembra početi sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, a koja je i 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova.

U poslednjim danima iz Beograda su stizale poruke da su skeptični povodom toga da može da se dođe do rezultata, jer Priština odbija kompromise i „briga je šta će o tome da kažu Srbi na KiM-u i u Beogradu“.

Ipak, Vučić je kazao da polaže nade u „miroljubivo rešenje i racionalno ponašanje Prištine“, usled pritiska međunarodne zajednice.

Vučić se ujedno založio za razgovore o ZSO, ali se i usprotivio navodima međunarodnih zvaničnika i iz Prištine koji tvrde da bi ovo telo moralo da se formira u skladu sa kosovskim Ustavom.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz kosovske vlade učestalo stižu poruke o tome da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Ujedno, kosovski premijer je kazao da bi dijalog trebalo da se vodi zarad pravno-obavezujućeg sporazuma, pune normalizacije odnosa i obostranog priznanja, da je kosovska strana „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“, ali i da sve zavisi od srpske strane.

Više o svemu tome u posebnim vestima:

Nakon upozorenja EU Osmani ponovo: Srbija koristi ratnohuškačku retoriku, EU da reaguje

Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

EEAS: Navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici BG i PR biće odgovorni za svaku eskalaciju nasiljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.