Nakon upozorenja EU Osmani ponovo: Srbija koristi ratnohuškačku retoriku, EU da reaguje

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Ratnohuškača retorika – dve su reči koje su predstavnici i Beograda i Prištine neretko koristili u svojim saopštenjima kako bi optužili drugu stranu. Nakon serije ovakih izjava iz Beograda, ali i upozorenja Evropske unije da navodi o ratu izazivaju zabrinutost, i da će obe strane biti odgovorne za svaku eskalaciju nasilja, danas je kosovska predsednica ponovo optužila Srbiju da koristi ratnohuškačku retoriku i pozvala EU da „bude glasnija protiv destabilizujućih tendencija Srbije“.

Kosovska predsednica sastala se danas sa predsednikom Albanije, Bajramom Begajem, sa kojim je razgovarala o odnosima Prištine i Tirane.

Nakon ovog sastanka, na konferenciji za štampu, Osmani je govorila i o bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova, prenosi Ekonomia Online.

Poručila je da očekuje od Evropske unije da „bude glasnija protiv destabilizujućih tendencija Srbije i ratnohuškačke retorike prema celom regionu“, prenosi ovaj medij.

„Tendencije koje se podstiču i služe interesima Rusije. Ekvivalencije između dve strane nema i ne može biti, kada je Srbija ta koja koristi ratnohuškačku retoriku u odnosu na Kosovo, ali i postupke koji narušavaju mir i stabilnost”, tvrdi Osmani.

Precizira da očekuje od EU da „daje jasne signale“ u odnosu na Srbiju.

Uoči najavljene primene odluka kosovske vlade o preregistraciji na RKS i izdavanja „ulaz-izlaz“ listića za 1. septembar, Osmani je navela da se vrše sve neophodne pripreme da se u praksi primene odluke kosovskih institucija koje, kako je rekla, obezbeđuju sprovođenje briselskih sporazuma „za sve građane bez obzira na etničku pripadnost“.

„Institucije Kosova su posvećene da nastave sa punom koordinacijom sa međunarodnim partnerima, kao što smo koordinirali do sada. S druge strane, vrše se sve neophodne pripreme da se u praksi primene odluke naših institucija koje obezbeđuju sprovođenje Briselskih sporazuma, ali pre svega jednak tretman svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost”, navela je kosovska predsednica.

Pročitajte još:

Nakon saopštenja EEAS koji je naveo da je došlo do porasta zapaljive retorike između Beograda i Prištine, da navodi o ratu izazivaju zabrinutost, a da će visoki zvaničnici Beograda i Prištine biti odgovorni za svaku eskalaciju nasilja, juče se oglasilo više beogradskih zvaničnika koji su izrazili nezadovoljstvo time što se dve strane poistovećuju i ukazali su na licemerje.

Pozivali su na „obuzdavanje Kurtija“ i poručili da je zapravo onaj „ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje“.

Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

EEAS: Navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici BG i PR biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.