Još jedan telefonski razgovor: Vučić i sa Blinkenovim savetnikom o sastanku u Briselu

Vučić
FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Uoči odlaska u Brisel predsednik Srbije je danas obavio dva telefonska razgovora – sa britanskim i američkim zvaničnicima. Teme razgovora su bile iste, dijalog u Briselu i predstojeći susret Vučića i Kurtija.

Predsednik Srbije razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Kako je potvrđeno iz srpskog predsedništva, jedina tema telefonskog razgovora bila je u vezi sa predstojećim sastankom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Šole je, kao predstavnik američke administracije, insistirao na potrebi da se sačuva mir i stabilnost, „što će SAD sa svoje strane podržati“, saopšteno je.

Predsednik Srbije je kazao da niko ne treba da sumnja u iskrenu posvećenost Srbije politici mira i stabilnosti.

Sa druge strane, poručio je da očekuje da SAD i zapadni partneri uvaže nastojanja Srbije i podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama proisteklim iz dijaloga pristupe ozbiljno i odgovorno.

Vučić i Šole su ujedno razgovarali o mogućnostima za razvoj bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Neposredno pre razgovora sa američkim zvaničnikom, predsednik Srbije je takođe o dijalogu u Briselu razgovarao i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Kurti i Vučić sastaju se u Briselu u četvrtak nakon nove eskalacije situacije i najave Prištine da će 1. septembra početi sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, a koja je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova.

Samo dan ranije, predsednik Srbije sastaće se sa generalnim sekretarom NATO-a, Jansom Stoltenbergom, ali i sa izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom. Istog dana će se sa Stoltenbergom sastati i Kurti.

U poslednjim danima iz Beograda su stizale poruke da su skeptični povodom toga da može da se dođe do rezultata, jer Priština odbija kompromise i „briga je šta će o tome da kažu Srbi na KiM-u i u Beogradu“.

Ipak, Vučić je kazao da polaže nade u „miroljubivo rešenje i racionalno ponašanje Prištine“, usled pritiska međunarodne zajednice.

Vučić se ujedno založio za razgovore o ZSO, ali se i usprotivio navodima međunarodnih zvaničnika koji tvrde da bi ovo telo moralo da se formira u skladu sa kosovskim Ustavom.

Danas je Petar Petković potvrdio da će ZSO biti prva stvar na kojoj će Vučić da insistira, dok su čelnici Srpske liste koji danas borave u Beogradu zatražili od Vučića da pronađe način za prevazilaženje krize.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz kosovske vlade učestalo stižu poruke o tome da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Ujedno, kosovski premijer je kazao da bi dijalog trebalo da se vodi zarad pravno-obavezujućeg sporazuma, pune normalizacije odnosa i obostranog priznanja, da je kosovska strana „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“, ali i da sve zavisi od srpske strane.

Više o svemu tome na našoj tematskoj stranici: Briselski procesPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.