Evropska komisija: O svim otvorenim pitanjima u dijalogu mora i biće raspravljano u četvrtak

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Evropska komisija (EK) saopštila je da u četvrtak u okviru dijaloga Beograd – Priština u Briselu „mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima“, ali je naglasila da „ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga“.

To je izjavila portparolka EK, Nabila Masrali, koja je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prenosi Beta.

Portparolka EK je takođe istakla da je „za EU najvažnije da dve strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke i napetosti i da deluju odgovorno“.

„To je predmet dijaloga, predstavnici strana dolaze i videćemo šta će biti ishod i o tome ne mogu da spekulišem“, istakla je Nabila Masrali.

Na pitanje novinara kako EU gleda na stepen usaglašenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, posebno kad je reč o sankcijama protiv Rusije, portparolka Ana Pisonero je navela da se „Srbija usaglasila s više rezolucija u Generalnoj skupštini UN kojima je osuđena neizazvana i nezakonita ruska agresija na Ukrajinu, što je, razume se, veoma pozdravljeno“.

Ana Pisonero, predstavnica za medije evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija, je dodala da je to bitno za „postepeno usaglašavanje Srbije u okviru pregovora o članstvu sa spoljnom politikom i odlukama Unije, uključujući sankcije protiv Rusije „.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je uoči dijaloga izjavio da se razgovor mora usredsrediti na uzajamno priznanje i rekao da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na Kosovu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da je ključno da se u dijalogu donese odluka o sprovodjenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Pročitajte još:

Vulin: Kurti ide u Brisel da pokuša da pronađe opravdanje za nasilјe nad Srbima

Kurti: Beograd noćna mora za svoje susede, da se pojača pritisak na Srbiju

Nakon upozorenja EU Osmani ponovo: Srbija koristi ratnohuškačku retoriku, EU da reaguje

Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

EEAS: Navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici BG i PR biće odgovorni za svaku eskalaciju nasiljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.