I Kurti sa međunarodnim predstavnicima o razgovorima u Briselu, sastao se sa čelnicima Kvinte

Kurti sa predstavnicima kvinte i kancelarije EU na Kosovu
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Uoči nove runde dijalogu u Briselu, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. O predstojećem sastanku u Briselu danas je predsednik Srbije razgovarao sa predstavnicima Velike Britanije i SAD-a.

Sastanku u Prištini prisustvovao je i Kurtijev zamenik, odnosno šef pregovaračkog tima Prištine, Besnik Bisljimi.

Tokom sastanka je naglašeno zalaganje za nastavak saradnje i koordinacije između kosovske vlade i predstavnika Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.

Razgovaralo se i o budućim sastancima u Briselu, kao i o procesima i pitanjima vezanim za dijalog Beograda i Prištine, naveli su iz kancelarije kosovskog premijera.

Dok se Kurti sastaje sa predstavnicima Kvinte na Kosovu, predsednik Srbije, uoči dijaloga u Briselu, razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, ali i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Teme razgovora su bile iste, dijalog i susret Vučića i Kurtija zakazan za 18. avgust.

Vučić im je poručio da će Srbija, kao i uvek, biti konstruktivna u nastojanjima da se nađe kompromisno rešenje, ali i izneo očekivanje da SAD i zapadni partneri podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama pristupe ozbiljno i odgovorno.

Više o dijalogu Beograda i Prištine čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski proces

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.