Kurti: Beograd noćna mora za svoje susede, da se pojača pritisak na Srbiju

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozvao je Srbiju da ostavi po strani nacionalizam, rekavši da Beograd nastavlja sa starim snovima, koji su postali noćna mora za njegove susede, ali i za sam srpski narod.

U intervjuu za „Financial Times“, objavljenom u ponedeljak, Kurti je rekao da bi se simetrijom manjinskih prava na obe strane najbolje borili protiv nacionalizma.

„Mislim da je to problem Beograda. Oni nastavljaju sa svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za srpski narod. Simetrija manjinskih prava, ista prava za Srbe na Kosovu i Albance u Srbiji, najbolje bi se borila protiv nacionalizma“, rekao je on.

KoSSev: Agencija Beta izveštavajući o istom intervjuu kosovskog premijera navodi da je Kurti zapravo rekao da će se tenzije na Severu Kosova nastaviti, ako zapadne demokratije budu dozvolile Srbiji da nastavi sa „svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod“.

Kurti je dodao da postoji jasan rizik od uplitanja Rusije u odnose Kosova i Srbije, čemu se povećavaju mogućnosti za sukob.

„Zabrinuti smo, ali ne i uplašeni. Kako će se situacija razvijati mnogo će zavisiti od odnosa i pritiska zapadnih demokratija prema Beogradu“, rekao je on.

Šef kosovske izvršne vlasti zatražio je od zapadnih sila da pomognu Kosovu u njegovoj ambiciji za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Takođe je zatražio da se pojača pritisak na Srbiju kako bi se rešile višedecenijske tenzije oko Kosova.

„Potrebna nam je pomoć naših saveznika i partnera, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Nemačke, Francuske, Italije i drugih, da nam pomognu sa onima koji nas ne priznaju“, rekao je Kurti.

KoSSev: Još jedan Kurtijev intervju za strane medije u kojem je ponovo govorio o mogućem sukobu, stiže svega jedan dan nakon saopštenja Evropske unije koja je poručila da je došlo do porasta zapaljive retorike između Beograda i Prištine, da navodi o ratu izazivaju zabrinutost, a da će visoki zvaničnici Beograda i Prištine biti odgovorni za svaku eskalaciju nasilja.

Neposredno pre Kurtija, kosovska predsednica, Vjosa Osmani je ponovo optužila Srbiju da „koristi ratnohuškačku retoriku“ i pozvala EU da „bude glasnija protiv destabilizujućih tendencija Srbije“.

Prethodnog dana su se u vezi sa saopštenjem EU oglasili beogradski zvaničnici koji su izrazili nezadovoljstvo time što se dve strane poistovećuju. Pozivali su na „obuzdavanje Kurtija“ i poručili da je zapravo onaj „ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje“.

Više o svemu tome u posebnim vestima:

Kurti: Beograd noćna mora za svoje susede, da se pojača pritisak na Srbiju

Nakon upozorenja EU Osmani ponovo: Srbija koristi ratnohuškačku retoriku, EU da reaguje

Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

EEAS: Navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici BG i PR biće odgovorni za svaku eskalaciju nasiljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.