EU potvrdila sastanak Vučić-Kurti u četvrtak: Fokus na postizanju sveobuhvatnog sporazuma i aktuelnim pitanjima da se ublaže tenzije

Uoči sastanka u Briselu 18. avgusta i dugo očekivanog susreta Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, večeras i spoljna služba Evropske unije potvrđuje rundu dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Potvrđujući da na sastanku, koji u četvrtak počinje u 10:30, učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, navode da će se fokusirati na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

„Takođe će se baviti aktuelnim pitanjima i imati za cilj ublažavanje trenutnih tenzija na terenu“, navode iz EEAS.

Borelj će održati i odvojene sastanke sa svakim liderom.

Pred sastanak u četvrtak, Vučić i Kurti će se u Briselu sastati odvojeno i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kao i sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Uoči odlaska u Brisel na terenu je vidljiva aktivna međunarodna diplomatija prema dvojici lidera.

Tako je predsednik Srbije danas obavio dva telefonska razgovora – sa britanskim i američkim zvaničnicima. Teme razgovora su bile iste, dijalog u Briselu i predstojeći susret Vučića i Kurtija. Razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Za to vreme Kurti je u Prištini razgovarao ponovo sa Kvintom sa kojom se juče sastao deo Srpske liste, a o čemu su javnost danas obavestili iz Beograda, potom se takođe čuo sa Šoleom i Pičom.

Odluke o preregistraciji na „RKS“ i izdavanju listića „ulaz-izlaz“ ne mogu da se sprovedu na terenu, a Srbima „ne pada na pamet“ da se odreknu svojih tablica. Jednostrani potezi i tenzije dolaze iz pravca Prištine, te „požar koji preti da se rasplamsa treba gasiti“ upravo tamo, poručili sa danas predstavnici Srpske liste iz Beograda. Ove poruke su, kažu ,preneli juče ambasadorima zemalja Kvinte, uz molbu da oni utiču na Kurtija da odustane od sprovođenja „jednostrane odluke“ o tablicama.

Predstavnici kvinte su ih sa druge strane pozvali da „prihvate realnost, a to je: „Kosovo je nezavisno, prihvatite odluku“.

Kurti i Vučić sastaju se posle duže od godinu dana, a nakon nove eskalacije situacije i najave Prištine da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, a koja je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova.

Danas je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio da će ZSO biti prva stvar na kojoj će Vučić da insistira, dok su čelnici Srpske liste zatražili od Vučića da pronađe način za prevazilaženje krize.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz kosovske vlade učestalo stižu poruke o tome da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Ujedno, kosovski premijer je kazao da bi dijalog trebalo da se vodi zarad pravno-obavezujućeg sporazuma, pune normalizacije odnosa i obostranog priznanja, da je kosovska strana „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“, ali i da sve zavisi od srpske strane.

Više o svemu tome na našoj tematskoj stranici: Briselski proces i Tablice

I Kurti sa međunarodnim predstavnicima o razgovorima u Briselu, sastao se sa čelnicima Kvinte

Još jedan telefonski razgovor: Vučić i sa Blinkenovim savetnikom o sastanku u Briselu

Vučić sa britanskim izaslanikom o sastanku u Briselu: Srbija hoće kompromis

Evropska komisija: O svim otvorenim pitanjima u dijalogu mora i biće raspravljano u četvrtak

Vulin: Kurti ide u Brisel da pokuša da pronađe opravdanje za nasilјe nad Srbima

Kurti: Beograd noćna mora za svoje susede, da se pojača pritisak na Srbiju

Nakon upozorenja EU Osmani ponovo: Srbija koristi ratnohuškačku retoriku, EU da reaguje

Beograd negoduje zbog reakcije EEAS: Je li danas 1. april?; Obuzdajte Kurtija da ne ispuni pretnje

EEAS: Navodi o ratu izazivaju zabrinutost, visoki zvaničnici BG i PR biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.