Učiteljice i deca iz Drena i Jošanice sa Prirodom na Ti

Pomeranje granica u izvođenju nastave, entuzijazam, kreativnost, i naravno, sreća učenika, bili su motivi učiteljicama u školama u selima Dren i Jošanica, u opštini Leposavić, da osmisle čas u prirodi. I tako taj dan učine nesvakidašnjim.

Suzana Zečević i Ivana Anđelković su se potrudile da osmisle scenografiju, naprave i pribave rekvizite, ali i režiraju mali dramski komad. Osmesi učenika su bili zagarantovani.

Čas u prirodi se odvijao u selu Dren, a za ovu priliku, zahvaljujući podršci matične škole, u gostima su bili drugari iz Jošanice.

“Sa prirodom na ti” bio je naziv časa, čija je realizacija podržana i od strane Saveza učitelja Srbije. Učenici isturenog odeljenja osnovne škole iz Leposavića u Drenu su vredno sa svojim učiteljicama radili na projektu „Naše mesto i mi“, osvojili nagradu, pomogli onima kojima je pomoć bila potrebna.

Svoj projekat sproveli su u delo – u očaravajućoj majskoj prirodi.

„Primetno je da deca provode manje vremena na otvorenom a to jako loše utiče na njihov mentalni i fizički razvoj“, upozorila je Ivana Anđelković, ali njihovi učenici nemaju taj problem.

Kišni dan na kojem je izveden čas u prirodi ne da nije loše uticao na raspoloženje mladih učiteljica i đaka, već su upravo njihovi osmesi i graja obojili i tmurno vreme.

„Mislim da je jako važno da izađemo iz okvira standardnog rada u učionicama i da se malo družimo u prirodi jer decu priroda inspiriše“, kaže Suzana Zečević.

Svaki zadatak koji im damo, uvek im kažemo da zamisle kako to izgleda u prirodi. U zadacima je često naše dvorište, naše igralište…

Dodaje da one koji vole svoj učiteljski poziv rad inspiriše.

I zaista, kreativnost u izvođenju nastave obeležava rad učiteljica Ivane i Suzane već duži niz godina. Do sada su imale zapažene uspehe na raznovrsnim konkursima, a nove ideje i projekti su sastavni deo njihovog rada sa decom.

Kreativnost je uvek prisutna, volimo da radimo sa decom

Zahvaljujući idejama, požrtvovanom radu i upornosti, uspevale su da pribave i novčana sredstva uz pomoć kojih su uređivale školska dvorišta. Danas se škola u Drenu može pohvaliti učionicom na otvorenom i igralištem za učenike.

Rad u seoskim školama se umnogome razlikuje od rada u urbanim sredinama. Kako ističu učiteljice, njihov nastavni dan počinje i završava se u prirodi. Najvažnije, seoska deca imaju poseban odnos prema okruženju u kojem borave.

„Tu je i Drenjska reka pa nam služi za časove o ekologiji. Tu su jako nezadovoljni i veoma im je žao zbog situacije koja je zadesila, zbog svog tog otpada i nadam se da će pokrenuti neke akcije kada budu malo stariji jer mislim da smo im dali dovljno ekološkog znanja koji će im koristiti u budućnosti koji će ih podstaći na akcije“, kazala je Suzana Zečević.

One su se pronašle u entuzijazmu i tome da neprestano rade na tome da izađu iz šablonskih okvira nastave, a deci ponude novine.

„Entuzijasti se pronalaze i jako je bitno kada mozete da pronađete nekog sa kima možete da delite taj stvaralački rad. Ja i učiteljica Suzana Zečević smo dosta radile na zajedničkim radovima do sada“, kazala je  Ivana Anđelković.

Nažalost, sve je manje učenika u seoskim školama, tako da izdvojeno odeljenje u Jošanici broji samo osam, dok je u Drenu petnaest đaka.

Nastava se odvija u kombinovanom sistemu i funkcioniše se u otežanim uslovima. I pored toga, učiteljice poput Suzane i Ivane, ali i nadležnih u školama kojima pripadaju se trude da mališanima iz ruralnih sredina obezbede što bolje uslove, kako se ne bi osećali zapostavljeno u odnosu na svoje vršnjake u matičnim školama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.