Ugljanin: Srpska lista napravila veliku grešku; treba da snosi krivicu zajedno sa međunarodnom zajednicom

Ugljanin
FOTO: KoSSev

Sasvim očekivano – predsednik SO Severna Mitrovica kroz dve reči opisao je ishod jučerašnjeg referenduma, uz podsećanje na poziv Srpske liste upućen Srbima da bojkotuju proces glasanja za smenu gradonačelnika opština na Severu.

„Mislim da su izgubili jednu veliku mogućnost s obzirom na to da im je administrativnim uputstvom omogućeno da izađu, iskoriste svoje pravo i da razreše gradonačelnike, kao što je predviđeno. Oni to pravo nisu iskoristili nakon poziva Srpske liste“, poručio je Nedžad Ugljanin.

Kaže da ova stranka ima veliki uticaj na srpsku zajednicu.

„S obzirom na to da je veliki politički uticaj na samu zajednicu, vidi se neizlaznost građana, prevashodno iz srpske zajednice, koja treba preuzeti obaveze s obzirom da im zakon o lokalnoj samoupravi omogućava da se kao većinska zajednica brinu o svojim građanima i građanima iz nevećinskih zajednica, a oni to pravo nisu iskoristili“, kazao je.

On podseća na to da su Srbi započeli proces smene gradonačelnika, odnosno prikupljanje potpisa u vidu peticije, čime je otvorena mogućnost za organizovanje referenduma.

„Mislim da su veoma uspešno završili obavezu prikupljanja 20 odsto potpisa birača“, naveo je Ugljanin.

Novo produbljivanje političkih kriza

Dodaje da je postojala zainteresovanost, ali i garancije međunarodne zajednice – da će se proces smene uspešno završiti.

„Nije se završio, na žalost, po srpsku zajednicu prevashodno, koja bi trebalo preuzeti odgovornost i brigu o svim zajednicama u Severnoj Mitrovici“, navodi.

Ugljanin konstatuje da se sada samo dalje produbljuju političke krize.

„Sigurno da će Srpska lista morati da izađe argumentovano sa trenutnim stanjem na Severu. Mi shvatamo situaciju – da su u okviru dijaloga i upotreba dinara, situacija sa aspekta bezbednosti i sigurnost, neformiranje ZSO, to će biti od jedan argumenata odbrane Srpske liste“, navodi.

Na samom kraju zaključuje da je Srpska lista „napravila jednu veliku grešku neizlaskom“, ali i kaže da bi ova stranka trebalo da snosi odgovornost.

„Mislim da ne treba samo oni da snose krivicu već i međunarodna zajednica koja je veoma aktivno učestvovala u ovom procesu“, naveo je Ugljanin.

Nasuprot njegovim navodima, iz Srpske liste su nakon završetka glasanja još jednom optužili kosovskog premijera za neuspeh referenduma, uz poruku:

„Završena je farsa u organizaciji režima Aljbina Kurtija“.

Referendum su ujedno prozvali i „Kurtijev igrokaz“, ponavljajući da je ceo proces „od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe“.

Pročitajte još:

Iz PR nakon propalog referenduma krive SL i BG – „naredili su bojkot“; Poručuju EU – „ispunili smo uslove, ukinite kaznene mere“

Manojlović o propalom referendumu na Severu: Uigrano ubijanje energije

Tumačenje S.Liste: Danas dokazano da Srbe ne zastrašujemo mi i Beograd, već Kurti i njegove jedinice

Sentić: Specijalci u zgradi opštine Leposavić tokom glasanja; nakon neuspešnog referenduma poštovanje prava Srba ostaje izazov

Zatvorena biračka mesta, gradonačelnici na Severu nisi smenjeni, referendum propao

Bez ijednog glasa do zatvaranja biračkih mesta u Zvečanu, CIK-u se vraćaju prazni listići

Rode i Gero obišli Sever kako bi propatili glasanja – uveče zajednički stav o procesu

Do 15 časova glasalo nešto više od 200 birača na Severu, u Zvečanu nijedan

Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

Do 11 časova na Severu glasalo 85 osoba

Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.