Iz PR nakon propalog referenduma krive SL i BG – „naredili su bojkot“; Poručuju EU – „ispunili smo uslove, ukinite kaznene mere“

Večeras se dogodilo ono što se već nedeljama očekivalo, odnosno od poziva Srpske liste početkom aprila – na bojkot referenduma za smenu gradonačelnika na Severu Kosova. Usled izuzetno niske izlasnosti, referendum je propao, te su gradonačelnici iz albanske zajednice zadržali svoje pozicije. Uprkos tome prištinski zvaničnici smatraju da je Kosovo ispunilo prošlogodišnju obavezu za deeskalciju situcije, te traže od EU da im ukine mere. Sa druge strane, za neuspeh referenduma krive Beograd, Srpsku listu i „ilegalne strukture“.

U četiri opštine na Severu danas se glasalo na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi su ga ipak bojkotovali, a nakon poziva Srpske liste.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika imalo je 46.556 građana. Za uspešnu smenu bilo je potrebno 50+1 birač.

Izborni dan završen je daleko ispod ovog procenta – 253 birača je glasalo.

Prve reakcije prištinskih zvaničnika usledile su odmah nakon zatvaranja biračkog mesta.

Osmani: Vučić prekršio reč datu međunarodnim partnerima

Oglasila se kosovska predsednica, Vjosa Osmani, navodeći da građani nisu iskoristili priliku za smenu gradonačelnika „usled pritiska Beograda koji su vršile Srpska lista i nelegalne kriminalne strukture“.

„Srbija se ponovo nezakonito umešala u izborni proces druge zemlje. Ponovo je Vučić prekršio reč datu međunarodnim partnerima“, smatra Osmani.

Ujedno je mišljenja da je Kosovo „još jednom dokazalo razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu koga žele da ih predstavlja“.

Na kraju svoje reakcije, Osmani se osvrnula na mere koje je Evropska unije uvela Prištini zbog eskalacije situacije maja meseca prošle godine na Severu Kosova, uz postavljene uslove kako bi iste bile ukinute.

Ona, međutim, smatra da su ovi uslovi nakon održavanja referenduma ispunjeni i poziva na ukidanje mera protiv Kosova.

„Organizovanjem današnjeg procesa, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahteva EU. Nepravedne mere protiv Kosova moraju odmah biti uklonjene“, navela je.

Krasnići: Došlo je vreme

Svega par sati nakon zatvaranja biračkih mesta je i kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, pozvao Evropsku uniju da ukine mere protiv Kosova.

Takođe kaže da su i pored mogućnosti smene gradonačelnika na Severu Kosova, Srpska lista i Beograd „naredili bojkot procesa glasanja“.

„Pružili smo infrastrukturu i mogućnost da građani iskažu svoju demokratsku volju. Srpska lista i Beograd su, s druge strane, ponovo naredili bojkot procesa glasanja u četiri severne opštine – uprkos pozivima međunarodne zajednice da se tako nešto ne čini. Došlo je vreme, sada više nego ikada, da EU ukloni nepravedne mere protiv Kosova. Kosovo je ispunilo svoj deo Bratislavskog sporazuma“, rekao je Krasnići, prenosi Gazeta Expess.

Kurti: Nadali smo se drugačijem ishodu, ali je Kosovo ispunio svoje obaveze

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, u međuvremenu se pridružio predstavnicima vlasti u Prištini, navodeći takođe da je kosovska vlada preduzela sve kako bi omogućila novi proces glasanja.

„Godinu dana nakon što su bojkotovani lokalni izbori u četiri severne opštine na Kosovu, što je dovelo do toga da se izaberu gradonačelnici sa niskim odzivom birača, organizovali smo glasanje za opoziv. Naša vlada je preduzela svaki neophodan korak da omogući glasanje“, naveo je.

Međutim oba proces naišla su na bojkot.

„Stoga nije postignut minimalni zakonski prag za povlačenje gradonačelnika“, naveo je Kurti.

U svakom slučaju, zahvaljuje se građanima zbog toga što je „sveukupno okruženje bilo mirno“.

Na kraju konstatuje ono što su i Krasnići i Osmani:

„Dve stvari su jasne: nadali smo se drugačijem ishodu, ali je Kosovo ispunio svoje obaveze“.

Svečlja: SL sabotirala demokratski proces

Večeras se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

Svoju reakciju je započeo zahvalnicom kosovskim bezbednosnim institucijama „zbog čije posvećenosti smo danas završili izborni dan bez ijednog incidenta u četiri severne opštine“.

„Republika Kosovo dala je priliku građanima opština na Severu da se danas opredele za gradonačelnike svoje četiri opštine. S druge strane, Srpska lista je kao i ranije i sada, kroz različite forme vođene Beogradom, bojkotovala i sabotirala demokratski proces kao priliku da se opštine dovedu do novih izbora“, ocenio je Svečlja.

Zahvaljuje se i CIK-u zbog organizacije glasanja te poručuje:

„Nastavićemo da se zalažemo za naše građane bez obzira na razlike. Naše institucije će biti na usluzi svima za bezbednost naše zemlje. Kosovo je demokratska republika svih građana bez razlike“.

Pročitajte još:

Manojlović o propalom referendumu na Severu: Uigrano ubijanje energije

Tumačenje S.Liste: Danas dokazano da Srbe ne zastrašujemo mi i Beograd, već Kurti i njegove jedinice

Sentić: Specijalci u zgradi opštine Leposavić tokom glasanja; nakon neuspešnog referenduma poštovanje prava Srba ostaje izazov

Zatvorena biračka mesta, gradonačelnici na Severu nisi smenjeni, referendum propao

Bez ijednog glasa do zatvaranja biračkih mesta u Zvečanu, CIK-u se vraćaju prazni listići

Rode i Gero obišli Sever kako bi propatili glasanja – uveče zajednički stav o procesu

Do 15 časova glasalo nešto više od 200 birača na Severu, u Zvečanu nijedan

Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

Do 11 časova na Severu glasalo 85 osoba

Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.