Tumačenje S.Liste: Danas dokazano da Srbe ne zastrašujemo mi i Beograd, već Kurti i njegove jedinice

Srpska lista
FOTO: KoSSev

„Završena je farsa u organizaciji režima Aljbina Kurtija na severu Kosova i Metohije“, oglasila se tek večeras Srpska lista – stranka koja je, nakon što je pružila podršku peticiji za smenu gradonačelnika, uoči referenduma odlučila da isti bojkotujuje, žaleći se na „nemoguće uslove“.

Večeras se dogodilo ono što se već nedeljama očekivalo, odnosno upravo od poziva Srpske liste početkom aprila – na bojkot referenduma za smenu gradonačelnika.

U četiri opštine na Severu Kosova je usled izuzetno niske izlasnosti, odnosno bojkota od strane Srba, referendum propao, te su gradonačelnici iz albanske zajednice zadržali svoje pozicije.

Srpska lista se tokom celog dana nije oglašava. To je učinila tek večeras, nakon što je CIK saopštio da je glasalo svega 253 građana od više od 20.000 potrebnih glasova kako bi referendum bio uspešan.

„Današnji dan je pokazao više stvari koje se moraju uzeti u obzir u narednom periodu, pre svega od strane predstavnika međunarodne zajednice“, poručuju iz ove stranke.

Smatraju da su bili „duboko u pravu“ kada su pozvali Srbe da ne učestvuje u ovom „Kurtijevom igrokazu, jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe“.

„Želimo da jasno ponovimo da smo bili više nego spremni da učestvujemo u ovom procesu kako bi videli leđa i smenili ove lažne gradonačelnike u našim opštinama, ali nismo želeli da igramo igre u režiji režima u Prištini kojima bi se obesmislio čitav proces i sprečila smena Kurtijevih pulena, a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet“, navode iz ove stranke.

Ironično poručuju da je današnji dan pokazao „kako izgleda demokratija pod Aljbinom Kurtijem“:

„Sa dugim cevima, specijalcima i oklopnim vozilima na biračkim mestima, kamerama koje snimaju birače i kako se oni izjašavaju, odbornicima u biračkim odborima, biračkim odborima bez Srba u njima i bez srpskog jezika na mnogim biračkim mestima“.

Smatraju i da je ono što se danas dogodilo pokazalo „visok stepen jedinstva srpskog naroda koji je ostao dosledan sebi“.

Tvrde i da je današnji referendum „pružio dokaz da nisu Srpska lista i Srbija oni koji zastrašuju Srbe već Kurti i njegove ilegalne parapolicijske jedinice što je za rezultat imalo prazne ulice na severu Kosova i Metohije“.

Petković: „Srpsko jedinstvo je najveća brana Kurtijevom zulumu“

U sličnom tonu u međuvremenu se oglasio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Slika Kurtijeve ‘demokratije’ je današnji lažni referendum! Glasanje pod kamerama uz duge cevi, pred albanskim biračkim odborima, s praznim kutijama i praznim ulicama na severu – takve izbore ni Savet Evrope nije video!“, poručio je Petković.

Poput Srpske liste i Petković pominje „farsu“.

„Srbi su hteli da učestvuju u smeni lažne vlasti, ali nisu hteli da učestvuju u farsi! Srpsko jedinstvo je najveća brana Kurtijevom zulumu!“, naveo je Petković.

Pročitajte još:

Sentić: Specijalci u zgradi opštine Leposavić tokom glasanja; nakon neuspešnog referenduma poštovanje prava Srba ostaje izazov

Zatvorena biračka mesta, gradonačelnici na Severu nisi smenjeni, referendum propao

Bez ijednog glasa do zatvaranja biračkih mesta u Zvečanu, CIK-u se vraćaju prazni listići

Rode i Gero obišli Sever kako bi propatili glasanja – uveče zajednički stav o procesu

Do 15 časova glasalo nešto više od 200 birača na Severu, u Zvečanu nijedan

Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

Do 11 časova na Severu glasalo 85 osoba

Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.